A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Pannon Harcművészeti Akadémia Aikido Fudoshin Dojo Zirc


Már nyolcadik éve van jelen egy japán harcművészet Zircen. Lehet mondani, hogy gyökeret vert a városban az aikido, és a legszebb az egészben, hogy egy helyi fiatalember vitte tovább azt, amit Ritteródesz Adrián, a szervezet vezetője lerakott itt sok esztendővel ezelőtt.


Csombor Bencének hívják a fiatalembert, aki összefogja ezt a közösséget, immár 3. danos mesterként. Jelenleg egy nemzetközi fitness iskolába jár Győrbe, és komoly tervei vannak: szeretne a Rába partján is létrehozni egy harcművészeti akadémiát, vagy pedig a Pannon Harcművészeti Akadémia keretei között vinni tovább ezt a vonalat. Ehhez szükség van egy sportirányú végzettségre, amelyet a nemzetközileg elismert intézményben lehet megszerezni, majd az egyetemen szeretné kamatoztatni a tudását. A tanulmányokat szerencsésen össze tudja egyeztetni az edzésekkel, Zirc mellett Bakonyszentlászlón, sőt időnként Veszprémben is tart foglalkozásokat a zirci Fudoshin Dojo vezetője.Ahogy arra már korábbi riportjainkban is rávilágítottak a mesterek, az aikido nem versenysport. – Ebben a régi japán harcművészetben önmagunk legyőzése a cél. Nem azon dolgozunk, hogy erőből végrehajtsunk egy gyakorlatot, az aikido pontos anatómiai alapokon fekszik – mondja a mester. Éppen ezért mindenkinek ajánlják, „nullától 99 éves korig” mindkét nem képviselőit szívesen látják a dojóban. Húsz főre tehető az a létszám, amely rendszeresen jelen van a heti két edzésen. Csombor Bence látja a törekvést a tanítványokban, hogy vizsgázzanak, és minél pontosabban technikázzanak.


A különböző öveket – melyek színesítik az edzést – a hozzáállással lehet kiérdemelni. A mester hangsúlyozza, először is azt az akadályt kell legyőzni, hogy bejöjjünk edzésre. Aztán az akarattal, kitartással, motivációval gyarapodhatnak a fokozatok. Nem kell a szomszédba menni a jó példáért, a klubvezető is egy szőnyegen kezdte otthon a pincében, és alig húsz évesen a szorgalmának köszönhetően már a harmadik dant sikerült megszereznie a tavalyi évben.Volt, aki abbahagyta, feladta, pedig jó fokozattal rendelkezett, de mindig vannak új arcok, és három fiatalembert említ a klubvezető, akik rendszeres résztvevői az edzéseknek, és bármiben számíthatnak rájuk. Közülük van már, aki a mesterhez hasonlóan tradicionális japán öltözéket, hakamát visel, amit nem lehet kapni mindenféle butikban, kizárólag munkával lehet kiérdemelni a „szoknyanadrágot”.


A Fudoshin Dojóban folyamatos a tagfelvétel, a klubvezetője elmondja, szeretnének egy felnőtt csoportot is indítani Zircen, így hát várják a felnőtt korúak jelentkezését, akikkel külön óra keretében foglalkoznának. Az edzések időpontjában a korábbiakhoz képest van módosulás, már szerdán és pénteken veszik birtokba a gimnázium tornatermét este hat órától fél nyolcig.


A veszprémi székhelyű Pannon Harcművészeti Akadémia évről évre megrendezi nyári táborát, ahol vizsgázásra, az újabb fokozatok megszerzésére is lehetőség van. Rendszeresen fogadnak vendégeket a zirci dojóban, az elmúlt évben Angliából, Franciaországból, Németországból érkeztek az aikido jeles képviselői, és több magyar mester is tiszteletét tette köreikben. Olyanokat is meghívnak időnként, akik más harcművészeti stílusokkal foglalkoznak. Nagyon sok szemináriumot tartottak az elmúlt évben, Szegedről, Budapestről is jöttek „előadók”, hogy gyarapítsák a klubtagok ismereteit. Minél több mindent lát az ember, annál jobban tud dolgozni a saját területén – hangsúlyozza a vezető.


Az orosz származású, Veszprémben élő Irina Luter is vendége volt a zirci dojónak, példázva, hogy a nők is helyet követelnek maguknak az aikidóban (Fotó: Zirc Pannon Harcművészeti Akadémia Aikido Fudoshin Dojo)


Az idei évre már kevesebb szemináriumot terveznek, inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a tanítványok szebben, pontosabban dolgozzanak, egy stabil központot szeretnének kialakítani az akadémián belül, amelyből kikerülhet esetleg egy utód is, ha a mestereknek másfelé vezet az útjuk…

Kelemen Gábor