A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Nagy szív dobog az izmok között


Riport a zirci testépítő párral, Schindler Balázzsal és Biró Aidával


A látvány, amit a testépítés nyújt, talán egy kicsit megosztja az embereket, de elvitathatatlan, hogy ez is egyfajta kultúra, melynek nagy hagyományai vannak. Zircen ketten is képviselik ezt a sportágat, ráadásul párt alkotva és sikeresen.


„Hölgyeké az elsőbbség” – mondják, de ez esetben engedtessék meg, hogy egy kicsit felrúgjuk a szabályokat, hiszen a velem szemben ülő úrnak gyakorlatilag végigkísérte az életútját a testépítés. – Kisgyerekkorom óta sportolok, kezdetben atletizáltam és futballoztam, aztán 14-15 éves koromban váltottam erre az egyéni sportra egy barátom meghívására. Nagyon vékony kissrác voltam, s szerettem volna hízni, erősödni – meséli a kezdeteket Schindler Balázs.

Már fiatalon leigazolt a fővárosi Fitness 2000 nevű edzőkomplexumba, amelynek – immár párjával együtt – azóta is tagja. Kisebb versenyekkel indult a pályafutása, aztán következett a magyar bajnokság, majd a nemzetközi színtérre is kilépett az idő múltával. Németország, Oroszország, Belgium – sorolja az emlékezetesebb állomásokat Balázs, ahonnan szép eredményekkel sikerült hazatérni. A felkészítésért és az eddigi közös munkáért ezúton is köszönetüket fejezik ki Pintér Ferenc mesteredzőnek, a Fitness 2000 tulajdonosának.

Biró Aidát is a hízás és az erősödés motiválta, de már az elején hangsúlyozza, hogy nagyon sokat köszönhet párjának, aki egyben a mestere, mentora is. Ő biztatta arra, hogy meg kellene próbálnia egy fekvenyomó versenyt, és ez olyan hatással volt rá, hogy azóta rendszeresen versenyez, sőt a megszállottjává vált a testépítésnek, már nem tudná elképzelni a mindennapi életét nélküle. „Teljesen más ember lettem, mióta a Balázzsal együtt vagyok, s sportolok” – mondja a zirci hölgy.

Nem túlzás azt állítani, hogy Aida és Balázs a testépítésre tette fel az életét. Szakmát is olyat választottak, amit a sport mellett tudnak végezni. Személy- és vagyonőrködéssel foglalkoznak mindketten, munkarendszerük pedig lehetővé teszi a folyamatos edzést és a táplálkozási rendet.

Gyerekcipőben jár még a testépítés hazánkban, úgy 400-500-an vannak, akik versenyszinten űzik. Ezen a vidéken pedig még kevésbé elterjedt, Budapest, Győr, Szeged számítanak fellegvárnak. Mint megtudjuk, nem ők az egyetlen testépítők, akik az életben is párt alkotnak, viszont a legfiatalabbak az országban, a sok más különlegesség mellett ezt is a Bakony fővárosa mellé írhatjuk. A párosban történő testépítés kapcsolatok építését is magával hozza, hiszen előfordul, hogy a versenyek mellett a mindennapi életben is találkoznak egymással, főleg a közelben, Győrben élő párokkal. Balázs már huszonöt éve foglalkozik testépítéssel, de nem gondolta volna, hogy majd egyszer a „Nagy Ő”-vel állhat fel a színpadra. Csodálatos dolognak nevezi ezt, és mindketten büszkék arra, hogy városunkból kikerülve tudták képviselni hazánkat világszínvonalú versenyeken.

A nemek arányát illetően talán nem meglepő, hogy jóval kevesebben vannak a testépítő hölgyek, ugyanakkor Aida bárki számára ajánlja ezt a sportágat. Azt mondja, tévhit, hogy az izmos nők csúnyák, eltorzultak, igaz, be kell tartani bizonyos szabályokat, hogy a látvánnyal ne lehessen riogatni.

– A testépítés egyfajta életforma is, amely nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is meg tudja változtatni az embert – mondja Biró Aida. – Az a lényege, hogy minél nagyobb izomtömeget kell felépíteni, és azt szépen meg kell formálni, akár egy szobrot. Kőkemény, összetett sportág, melyben a minél nagyobb izomzatot és szebb látványt nyújtó versenyző a nyerő – teszi hozzá Schindler Balázs.


Schindler Balázs és Biró Aida a tavaly őszi, Budapesten megrendezett testépítő világbajnokságon


Aida az úgynevezett „Miss Fitness” kategóriában versenyez, amely közvetlenül a testépítés alatt helyezkedik el, de már itt is nagy izomtömeget kell megmozgatni. A fitnessnek is vannak még különböző ágai, de minden az 1900-as évek elején Amerikából induló testépítésből nőtte ki magát.

A zirci testépítő pár túl van már több nagy megmérettetésen. Az edzésprogram – mely nagyobb világversenyre való készülésnél egy évet ölel fel – nagy súlyokkal történő edzéssel veszi kezdetét, az első, félévig tartó stádiumban az étrendjük mindent magába foglal, esznek zsírt, cukrot, fehérjét, szénhidrátot, napközben inkább a kalóriadús ételeket fogyasztják. Emellett rengeteget alszanak, pihennek. Ez az alapozás, ebből alakítják ki a színpadra felvitt izomzatot. Ezt követi egy hathónapos diétás időszak, amit hónapról hónapra szigorítanak. Előbb a kalóriát csökkentik, aztán a cukrot veszik ki az étrendből, majd a szénhidrát mennyiségét is csökkentik, ezt követően napszaknak megfelelően táplálkoznak – reggel, délben, koradélután, este –, majd a végén szinte már csak zöldségen és fehérjén élnek, vízmegvonással. Ennek tetejébe, a verseny előtti utolsó pár napban egy vízhajtás következik, amit a legnehezebb időszaknak neveznek. A színpadra lépés előtt egy órával adnak egy kis töltést maguknak, azaz megbombázzák az izomzatot szénhidráttal.

2017 őszén, a Magyarországon rendezett világbajnokságon egyéniben és párosban is felléptek. Az edzésprogram ismertetése után a „színpadra is felvisznek” minket a sportolók, bemutatják, hogyan zajlik egy verseny. – Egyéniben kihívják és lepózoltatják a résztvevőket, majd a legjobbnak tartott hat versenyzőt benntartják. A kiválogatott hatos újra felvonul, ismét lepózoltatják őket, majd előadják a mintegy egyperces produkciójukat. A bírók ezt követően pontozással választják ki a legjobb hármat. Biró Aida kétszer is megjárta ezt az utat, előbb 2015-ben, majd 2017-ben lett a sportág női szakágának bronzérmese. Ez már önmagában figyelemreméltó eredmény, hátha még hozzávesszük, hogy csak 2014-ben kezdődött a pályafutása. Az eredményekben természetesen edzőjének is elévülhetetlen érdemei vannak, és nemcsak „mester és tanítványa” viszonylatban alkottak nagyot, hanem párosban is sikerült a legjobb hat közé beiskolázniuk magukat. Ők voltak az egyetlenek, akik magyar dalra adták elő koreográfiájukat, Oláh Ibolya: Magyarország című dala szólt, miközben egy év kemény munkáját mutatták országnak-világnak, izmoktól duzzadó karjukon nemzeti színű csuklószorítót viselve.A párosoknál is megvannak az alappózok, az értékelésnél a bírók figyelik az összhangot is, mennyire élnek együtt a párok a színpadon, mennyire arányos a női-férfi izomzat, testmagasság. Ötödik helyet ért el a zirci pár a tavalyi világbajnokságon, és közös álmuk, hogy egyszer párosban világbajnoki címet nyerjenek. Elmondják, minden felkészülés során tanulnak újat, mi az, amit legközelebb másként kellene csinálni. Annak érdekében, hogy a kitűzött célt elérjék, mindent együtt csinálnak: legyen az edzés, munka, pihenés, kikapcsolódás – csak közösen tudják elképzelni.

Nemcsak a nemzeti hovatartozást érzik fontosnak a színpadon, hanem szűkebb hazájuk is mindig ott lebeg a szemük előtt. Aida emlékszik a 2015-ös világbajnokságra, melyet Olaszországban, Szicíliában rendeztek meg. A verseny műsorvezetője külön megkérdezte a hölgyeket, hogy honnan érkeztek. – Mondtam, hogy „Zirc”, s mindenki nézett rám, hogy az hol van, de annyira jó érzés volt, könnybe lábadt a szemem, hogy innen ki tudtunk jutni egy ilyen eseményre.


A hölgyek is helyet követelnek maguknak a testépítésben


Városunkban ők az egyetlenek, akik versenyszinten foglalkoznak testépítéssel. Schindler Balázsnak több tanítványa is volt az elmúlt tizenöt évben – fekvenyomásban és testépítésben egyaránt, akik között voltak, akik értek is el eredményeket –, a női vonalon viszont Aida az első, akit Balázs tanított meg az alapokra, hogy aztán a legsikeresebb sportolók közé emelkedjen kategóriájában. Annyira nem is csodálkoznak rajta, hogy kevés a versenyző, hiszen költséges sport, amely sok lemondással, önfegyelemmel, önsanyargatással is jár. Arról azonban van tudomásuk, hogy hobbitevékenységnek többen, sőt egyre többen választják a testépítést, és ez örömteli, hiszen konditerembe az egészségünk érdekében is lehet járni, arra biztatnak hát mindenit, hogy menjenek, s mozogjanak.

Az idei évben nem indul versenyen a zirci testépítő pár, jövőre viszont szeretnének ismét egy világbajnokságot megcélozni, s ott elsődlegesen párosban részt venni. Aida esetében tervben van egy fekvenyomó világbajnokság is. Hozzáteszik, hogy szükség lesz támogatókra céljaik eléréséhez, hiszen eddig nagyrészt önerőből vállaltak a megmérettetéseket, állandó szponzorunk nincsen. „Kicsit nehéz a történet” – összegez Balázs, de ennek ellenére természetesen bizakodóan tekintenek a jövőbe.

Amikor a hobbijukról kérdezzük a testépítő párt, egy kicsit elmerengenek, hiszen vajmi kevés szabad idő jut a munka és az edzés mellett, azt is főleg pihenéssel töltik. Azért egy jó mozifilmet, fővárosi barátlátogatást vagy egy kellemes balatonfüredi sétát még a súlyzók sem tilthatnak meg, bár hangsúlyozzák, ez tényleg 24 órás sport. – Még éjjel is, ha tud az ember, felkel, s megiszik egy fehérjeturmixot, vagy éppen egy fehérjével dúsított salátát – érzékeltetik a sportág kötöttségeit.

Ezt választották, ebben érzik jól magukat, a testépítés hozta össze őket, s kívánjuk, hogy váljon valóra legszebb álmuk, a világbajnoki arany, hiszen – ahogy az élet – ez is párosan lenne igazán szép.


Videó a 2017-es magyarországi vb-ről – 17:40-től látható a zirci testépítő páros produkciója
Kelemen Gábor