Fitness a Tanuszoda emeletén


Másfél évvel ezelőtt kezdte meg működését városunkban a BP Fitness. A Tanuszoda emeletét mintha kicserélték volna, és most már majdnem, hogy ki is nőtték, annyira népszerűek a betegségek megelőzését, az egészség megőrzését szolgáló tréningek.


– 2014 óta foglalkozom egészségmegőrző mozgáskoordinációval, rekreációs tevékenységgel. Egy kis vállalkozásból nőtte ez ki magát, amibe nagyon sok energiát fektettem tizenhat év torna után. Volt egy kis kihagyás, de aztán szépen-lassan visszatértem – mondja bemutatkozásában Budai-Paksi Zsolt, a foglalkozás vezetője. Hangsúlyozza,

a prevencióra, a betegségek megelőzésére helyezik a hangsúlyt, ezért hozták létre ezt a mozgástevékenységet.


Zsolt kezdetben egyedül volt, aztán csatlakozott hozzá felesége is, sőt most már családi vállalkozásban csinálják, hiszen kisgyermekük is jelen van, őrá édesanyja vigyáz, és törődik a résztvevőkkel, amíg az édesapa a kedvünkért megszakítja egy kicsit a mozgalmas szerda estét. Kortól és nemtől függetlenül várnak mindenkit, a jövőben pedig tervben van a kölyök fitness program beindítása, melyre nyáron már volt is példa a Tanuszodával együttműködve.


Budai-Paksi Zsolt vezetésével zajlanak a foglalkozások – egyre népszerűbb a BP Fitness a Tanuszoda emeletén


A terem átalakítása egyértelműen a javára vált a foglalkozásnak, hiszen egyre többen látogatják, és nagyon szeretnek járni a Fáy András utcai edzőterembe. Így van ezzel Nagy Edina is, aki egy zirci élelmiszer-áruházban dolgozik eladó-pénztárosként. Másfél éve vesz részt a foglalkozásokon, nagyon jónak találja az edzőt és az órákat, nem utolsósorban a csapatot is nagyon szereti. Azt mondja, ismeretlen volt számára ez a mozgásforma, de sikerült mindent elsajátítania, hét és fél kilót fogyott, mióta idejár. Mindenkinek szívesen ajánlja.


Tarsoly Andrea, a Zirci Járási Hivatal dolgozója is a kezdetektől látogatja a foglalkozásokat, kiemeli, hogy nagyon sok edzésforma van, ami közül lehet választani, itt mindenki megtalálhatja a kedvére valót, és kikapcsolódásra is alkalmas a fitness. Az egészségmegőrzés, megelőzés és a szabadidő hasznos eltöltése mellett azért a közösségépítés sem elhanyagolható szempont, mint megtudjuk, a két hölgy is itt ismerkedett meg, s azóta erősödött a barátságuk, azt pedig örömtelinek nevezik, hogy a törzsgárdához folyamatosan csatlakoznak újak.A fitness egy életforma, amely a testnevelésből alakult ki. Mint sportág, egy kicsit az aerobicból nőtte ki magát, aztán különvált a kettő, és a testépítés-mozgáskultúra egységét lehet fitnessként elfogadni, tehát nem elég mozogni a csoportos órákon, erősíteni is kell – magyarázza Zsolt. A foglalkozásokon a hölgyek vesznek részt nagyobb számban, de a nőuralmat oldják helyenként a férfiak is, akikre szintén igyekeztek hatást gyakorolni a zirci induláskor. A helyiek mellett a környékből is többen látogatják az edzéseket.


Az órarend összeállítását megelőzően elvégeztek egy igényfelmérést, és igyekeztek a visszajelzések alapján meghatározni a programot. Heti öt alkalommal naponta két órát tartanak, szombaton pedig egy személyi edzés keretében folytatják a hétköznapi tevékenységet. Összességében hatvan főt mozgat a BP-Fitness Zircen, többnyire a 40-es korosztály képviselteti magát, de jellemző itt az is, hogy a szülők hozzák a gyermekeiket.


Budai-Paksi Zsolt fontosnak tartja, hogy karaktertől függetlenül mindenki megtalálja egy órán belül a saját mozgásformáját. Az általuk kínált lehetőségek széles palettán mozognak, a zsírégető órától az erő-állóképességi óráig minden megtalálható a Tanuszoda emeletén.

Minden hónap utolsó szombatján tartanak egy háromórás ingyenes foglalkozást, amit el is neveztek „fitszombatnak”. Itt lehetőség nyílik a különböző mozgásformák megismerésére, mindig kétfajta óratípust mutatnak be. Minden hónap második szombatjára pedig terveznek egy kihívást, melynek során a kissé fanatikusabbak mérettethetik meg magukat maratonokkal.A termet szépen felújították, de egyben szinte már ki is nőtték, így keresik a lehetőségeket arra, hogy a további céljaikat megvalósítsák.

Egyelőre továbbra is a Tanuszoda emeletén várják azokat, akik egy jó csapathoz akarnak csatlakozni a mozgáskultúra jegyében.Cikk: Kelemen Gábor

Videó: Szalontay Szilvia (SKB)