Bemutatkozik a Zirci Taekwon-Do Klub


Voltak már korábban is szárnypróbálgatások, de valahogy nem tudott meghonosodni a koreai eredetű küzdősport városunkban. Máté Zoltán 6. danos nemzetközi mester érkezésével azonban most nagy az esély, hogy hosszabb távon is fennmaradjon a kéz- és lábmunkát egyformán igénylő harcművészet Zircen.


Máté Zoltán bemutatkozásában elmondja, közel negyven éve foglalkozik Taekwon-Do-val és a zirci a második klub, amit megalapított. Az első a hódmezővásárhelyi volt még a nyolcvanas évek elején. Aztán az élet a Dunántúlra sodorta, s másfél évvel ezelőtt az alapokról elkezdte a Taekwon-Do-t Zircen: – Szerencsére sikerült egy kis aranyos, jókedélyű csapatot összehozni. Tizenheten vagyunk jelenleg, kicsik-nagyok vegyesen, jó hangulatú edzések vannak.


Mindezt mi is megtapasztaltuk – bár a mester szerint a kamera egy kicsit feszélyezte a tanítványokat –, látni szemükben a lelkesedést, az elszántságot, és ami a legfontosabb, hogy jól érzik magukat a tükrös zirci dojóban. Mint megtudjuk, a megyében nagyon erős a Taekwon-Do, a vidéki városok közül Veszprém volt az első, ahol meghonosodott. Dr. Somlai János volt az alapítója a megyeszékhelyen, Máté Zoltán az ő javaslatára érkezett Zircre. A „láb és a kéz művészete” – így lehet a Taekwon-Do szót magyarra fordítani. Alapvetően lábcentrikus iskoláról van szó, amely rendkívül színes mozgásanyaggal bír: bázistechnikák, formagyakorlatok, szabad küzdelem, töréstechnika, önvédelem, formai küzdelem.


Máté Zoltán 6. danos mester vezetésével zajlanak a foglalkozások – Zircen is egyre népszerűbb a Taekwon-Do


Az óvodástól az érettségi előtt álló fiatalig igencsak színes az életkori palettája a zirci Taekwon-Do-klubnak, egyébként ötéves kortól ajánlott, a felső korhatár pedig a csillagos ég. Zircen fiús csoport alakult ki, de szeretettel várják a lányokat is, Máté Zoltán hangsúlyozza, a legfontosabb a kitartás, az érdeklődés, nyitottság. Az ügyességüket, akaraterejüket, önfegyelmüket, önbizalmukat egyaránt fejlesztik azok, akik eljárnak az edzésekre.

„Jó az arcukon látni, hogy megtanulnak egy mozdulatot, és azt tudják használni a zsákon és egymás között, a páros gyakorlat során is”

– osztja meg velünk eddigi tapasztalatait a mester.Hétfőn és szerdán tartják a foglalkozásokat a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „B” épületének tornatermében, az úgynevezett tükrös teremben. Bemelegítéssel, gimnasztikával kezdenek, és a színes mozgásanyag módot ad arra, hogy minél változatosabbak legyenek az edzések. A képességfejlesztő, nyújtó, lazító gyakorlatok mellett egy kis játék is belefér az egy órába, a gazdag eszközkészletnek köszönhetően pedig nemcsak elsajátítják, hanem a gyakorlatban is tudják alkalmazni az alapvető technikákat a gyerekek.A legkitartóbbak vizsgákat tehetnek, összesen tíz tanulófokozat van a koreai küzdősportban, melyeket különböző színű övek jelölnek. Az ügyesebbek versenyeken is megmérettethetik magukat, és edzőtáborokat is szerveznek, amelyek csapatépítő tréningre is kiválóan alkalmasak. Máj Levente (14) derekán egy citromsárga övet látunk, amelyet nem lehet csakúgy kapni a ruházati boltban, a fiatalember kitartó munkával érdemelte ki a minősítést. Korábban is járt már Taekwon-Do-ra, második osztályos volt, amikor fehér övre vizsgázott, tavaly pedig az edzőtáborban sikerült a sárga öves fokozatot megszereznie. Komoly céljai vannak a harcművészettel, azt mondja, a mester példáját követve szeretne ezzel foglalkozni.


Balázs Márton (18) két éve Taekwon-Do-zik, ebből a második évet Zircen. Kiemeli, hogy nagyon barátságos a légkör, a kicsik és a nagyobbak jól megférnek egymás mellett, és várják a hölgyeket is, hiszen a küzdősportokban ők is jeleskednek. Ezt a harcművészetet mindenkinek tudja ajánlani, hiszen tisztességre, alázatra, becsületre nevel a rendíthetetlen küzdőszellem mellett. A kisfiúk egy kicsit szűkszavúbbak, de abban teljesen azonos állásponton vannak, hogy szeretnek ebbe a klubba járni, és még azt is el tudják képzelni, hogy ha nagyok lesznek, Taekwon-Do-zni fognak. A csatlakozási lehetőség folyamatos, korra, nemre való tekintet nélkül szeretettel látnak mindenkit, aki egy jó közösséghez szeretne tartozni.Kelemen Gábor