Mesélő Múlt

A huszadik század elején Zirc lakossága szinte teljes egészében római katolikus volt, a húsvét megünneplése is a vallásuk előírásai szerint történt.

Répás József zirci lakos, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjának a zirci zsidó holokauszt 75. évfordulójára készített előadása, amely elhangzott és bemutatásra került a Városházán 2019. április 26-án megrendezett Emlékülésen.

A zirciek alig tudnak valamit, vagy nem is emlékeznek a Jánoki testvérekre, akik az 1956-os forradalom igazi hősei voltak. Elmondások szerint egyikük volt az, aki felmászott a Sztálin-szoborra, s ráhurkolta a kötelet, amivel ledöntötték azt.

Szépirodalmi alkotásában Máj János mesél az egykori zirci strandról. Az "Elmesélem Neked!" történetírói pályázat 2014. évi kiírásának második helyezett pályaműve.

Illés Ferenc ny. múzeumigazgató dolgozata fotóanyaggal illusztrálva mutatja be a napjainkban III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola nevet viselő intézmény alapításához és az 1982-es névadó ünnepséghez vezető utat.

  • 1 (current)