A bakony fővárosa

Kölyökidő: Hurrá, táborozunk!


Véget ért a tanév, kicsengettek a nyárra, és kezdetüket vették a táborok. Több sporttábor is fut egyszerre Zircen – úszó-, foci-, tánc –, Kölyökidő rovatunk táborjáró körútjának első részében ezeket látogattuk meg.


Elsőként a Tanuszodába mentünk, hiszen a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. az idei évben is meghirdette úszótáborát kisiskolások számára. A gyerekek egy cseszneki kirándulásról tértek éppen vissza, s miután „meghódították a várat”, vidáman lubickoltak a vízben, de azért ez nem strand, a medence széléről érkező utasításokat teljesíteni kell.


– Négy turnust hirdettünk meg, az első turnusra nem volt jelentkező, a másik három turnus viszont betelt, sőt volt olyan érdeklődő, akit már nem tudtunk fogadni egyrészt a helyhiány miatt, másrészt pedig sokat utazunk, és ennél nagyobb létszámot nem tudunk biztonságosan mozgatni. A lényeg, hogy a gyerekek biztonságban legyenek és élményeket szerezzenek – mondja Bors Ferenc úszómester, aki munkatársaival, Városiné Kertész Piroskával és Cserepesné Murai Tímeával szervezi a tábori programot.Az első turnusban többségében lányok vannak, de azért a fiúk is képviseltetik magukat. A korosztályi megoszlást illetően pedig a 6-9 éves kor a jellemző, egy-ketten vannak, akik már kétszámjegyű életkort mondhatnak magukénak, a célközönségnél a szervezők figyelemmel voltak a medence adottságaira is. Zirc környékéről is többen érkeztek a táborba, vannak, akik már jól tudnak úszni, s vannak olyanok is, akik most ismerkednek az alapokkal. Gyakorolnak gyorsúszást, hátúszást, de az úszómester hangsúlyozza, nem edzőtáborról van szó, ezért nem terhelik meg a gyerekeket, inkább játékos elemeket visznek a foglalkozásokba.Az alapvető cél, az úszás gyakorlása mellett igen változatos programot állítottak össze a szervezők, melyben – mint arról már szó volt – sok az utazás. Kalandpark, mozi, játszóház, túra egyaránt szerepel a heti menetrendben, és a „Meki” sem maradhat ki. A Tanuszoda emeletén kialakított fitness-teremben egy kisgyerekekre szabott, vidámabb mozgást is beiktatnak az edzőterem bérlőjének segítségével. A napi program reggel nyolc órakor kezdődik és négy óráig tart, természetesen napközben is becsatlakozhatnak a gyerekek.

Ennek a tábornak csak győztesei vannak, játékos foglalkozásokkal tanulnak úszni a gyerekek


Paró Blanka Julianna nagyesztergári kislány, most lesz nyolc éves, először vesz részt a táborban, azért érkezett, hogy megtanuljon úszni. Jár aikidózni és talajtornára is. Udvari Ágnes (8) és Répás Zsófia (8) már másodszor választották az úszótábort a nyár egyik programjaként, ők tökéletesebbre szeretnék fejleszteni az úszótudásukat. A borzavári Prímász Csaba (9) már szinte törzsvendégnek számít, harmadszor jelentkezett a táborba azzal a céllal, hogy ne felejtse el az eddig megtanultakat. Ennek talán annyira nem áll fenn a veszélye, hiszen a fiatalember vízilabdázik is a Balaton Vízilabda Klubban, az úszással kapcsolatban pedig azt mondja: „Olyan ez, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni”. Ági és Zsófi is sportos kislányok, járnak táncolni és résztvevői voltak a II. Zirc Kerékpár Mountain Bike Kupának. A lányoknak a tábori programok közül a Maugli játszóház tetszett a legjobban, a fiatalember pedig a cseszneki kirándulásra szavaz, annak ellenére is, hogy egy kicsikét eltévedtek…

…de végül megtaláltuk a helyes utat!


A Football Club Zirc Sportegyesület többéves kihagyás után újra meghirdette focitáborát gyermekek számára hattól tizennégy éves korig. Az első turnusra mintegy harmincan jelentkeztek. A gyerekek minden nap nyolc órakor gyülekeznek a sporttelepen két fiatal edző vezetésével. Berkes Tamás már hosszú évek óta foglalkozik utánpótlás-neveléssel, Mátyás Richárd pedig most érkezett a futballklubhoz. Bemutatkozásában elmondja, Balatonfüreden nőtt fel, ott végezte az iskoláit, jelenleg Veszprémben él. Korábban Tihanyban edzősködött három évet, ahol az U7-től az U14-es korosztályig foglalkozott a gyerekekkel, és játékvezetőként is ténykedik. Zircre a futballklub alelnöke, Kottyán Károly révén került.


Mátyás Richárd a labdával is jól bánik, hiszen futballozott. Gyorsan megbarátkoztak vele a gyerekek


Jól érzi itt magát eddig, de hangsúlyozza, a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. A zirci és Zirc környéki gyermekek mozgáslehetőségének biztosítása érdekében hívták életre elsődlegesen a tábort, de természetesen a tehetségek felfedezése is a célok között szerepel. Túlnyomó többségben az egyesület növendékei jelentkeztek a táborba, de azért vannak külsős érdeklődők is. Délelőtt csoportbontásban foglalkoznak a gyerekekkel, másfél-két órás edzésekkel kezdik a napot, majd kulturális program következik. Megismertetik a fiatalokat a magyar és a nemzetközi labdarúgás történetével, díjakat, sikereket mutatnak nekik. Az ebédet követően délután inkább a játéké a főszerep, versenyeket szerveznek, és a napi edzésmunka mellett nem maradhat el az egymás közötti mérkőzés, amit minden gyermek nagyon vár. A Művelődési Házban csocsózásra, asztaliteniszezésre van lehetőségük, filmvetítés során pedig különböző trükköket, mozgáselemeket mutatnak be a tábor résztvevőinek, aminek köszönhetően vizuálisan is tudnak tanulni.A rossz időjárásra is felkészültek, nem ok nélkül, hiszen szerda délután megérkezett az eső, és az előrejelzések szerint a napokban is várható csapadék. Összeállítottak a gyerekeknek egy szabályismereti totót, és ők maguk is hoztak játékokat. A sporttelep szomszédságában lévő Művelődési Ház pedig alkalmas benti programok megtartására, ilyenkor inkább az asztali bábuk rúgnak labdába.


Az FC Zirc három turnussal hirdette meg a tábort, a másik két turnus megfelelő létszám függvényében indul, a vezetőség és az edzők továbbra is várják azok jelentkezését, akik jó hangulatban, játékos szellemben szeretnének eltölteni pár napot a labdarúgással nyáron is.Az első turnus résztvevői között nagyon sok Zirc környéki gyermek van, Szemmelveisz Flórián (13) Dudarról, Heizer Bálint (13) Veszprémvarsányból, Király Levente (11) Csesznekről, Takács Péter Zétény (9) Bakonyszentlászlóról érkezett, míg Ábrahám Balázs (10) zirci, ők valamennyien az FC Zirc játékosai. Zab Marcell (11) Balatonfüredről látogatja a tábort, a Tihany FC korosztályos labdarúgója, Mátyás Richárd edzővel érkezik a napi foglalkozásokra, és a többiekkel együtt nagyon jól érzi magát, láthatóan hamar be is fogadták őt, és kiemeli, hogy mind a két edző nagyon jól felkészül az egyes alkalmakra.


A megkérdezett fiúk természetesen nézik a foci vb-t, és valamennyien olyan csapatoknak szurkolnak, akik még versenyben vannak. Közös bennük az is, hogy szeretnének labdarúgók lenni, és bár nem tudhatjuk, hogyan alakul majd a jövő, a cél mindenesetre szép, jó kezekben vannak, egy közösség részét képezik, és meglelik örömüket abban, amit csinálnak.


A Football Club Zirc Sportegyesület táborának első turnusa pénteken a pápai Várfürdőben zárul.


A focitábor első turnusának résztvevői Mátyás Richárd és Berkes Tamás edzőkkel


Sikeres gálaműsorral zárta az évadot a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület, s szinte még hallani lehetett a közönség tapsát, amikor a lányok máris megkezdték a felkészülést a következő versenyszezonra. – A fő célunk az, hogy a gyerekek fejlődjenek, és sokat tanuljanak – mondja Finta Dóra, az egyesület vezető táncpedagógusa a táborral kapcsolatban. Hozzáteszi, nagyon sokat dolgoztak a gyerekek már az első héten is, csak rövid szünetekkel és egy hosszú ebédszünettel szakították meg a napi programot, amely nyolc órától délután négy óráig tart. További célként fogalmazták meg, hogy az eddigi koreográfiákat kitisztázzák, rendszerezzék a mozgásanyagot, illetve hogy más technikákkal is ismerkedjenek a gyerekek.Ilyen például a Graham-technika, amellyel a mozgáskultúrájuk fejlődik a táncosoknak, a köredzés az állóképességet és az erőnlétet fejleszti, és nélkülözhetetlen balett is, amelyről tudjuk, hogy minden tánc alapja. A Vincze Judo Clubnak köszönhetően délelőtt az áruház tetejében található edzőtermet vehetik igénybe, majd délután a Deák Ferenc utcai táncteremben folytatódnak az órák, ott a koreográfiákra helyezik jobbára a hangsúlyt. A végén van egy kis játék, kreatív foglalkozás, a lányok a saját elképzeléseiket megvalósítva elkészítették a ritmusos pólójukat, amely egy emlék is marad a táborról, volt, aki alá is íratta a társaival. Az első hét programját egy „ottalvós” pizsamapartival zárták.A táborban alapvetően az egyesület növendékei vesznek részt, de szívesen látnak köreikben külső érdeklődőket is. Az első héten a mini és a junior korosztály képviseltette magát, akik jól megférnek egymás mellett, mert mint megtudjuk, „a kicsik imádják a nagyokat, a nagyok meg nagyon szeretik a kicsiket rendezni”. A tábor második hetében pedig a gyermek korcsoporttal foglalkoznak. Vincze Lajosné egyesületi elnök is nyomon követi az edzéseket, Finta Dóra munkáját pedig Szilizlicsenkó Erzsébet és Mrázik Mira segíti, valamint Horváth Péter, aki akrobatika órákat tartott a gyerekeknek, a jövő héten pedig a vezetésével akrobatika táborra kerül sor.A vezető táncpedagógus örömmel számol be arról, hogy meglátogatta a tábort Vincze Kitti is, aki aktív táncosként dolgozik Budapesten, és megszakítva a nyári munkasorozatát eljött a gyerekekhez, hogy tartson nekik táncfoglalkozást. „Büszkék lehetünk rá, hiszen a Kitti is innen indult, példakép lehet a gyerekek előtt, szeretném, ha ők is ezt az utat követnék” – fűzi hozzá Finta Dóra.


Jó úton haladnak, ezt a gálaműsor is bebizonyította, és a legfontosabb, hogy nagyon szeretnek táncolni, a kemény edzésmunka sem tartja vissza őket. Cieklinski Hanna (13), Dóber Fanni (10) és Mór Barbara (10) több társával együtt már nem először vesz részt a táborban, és egyöntetű a véleményük, hogy az idei fárasztóbb, mint a tavalyi. Ennek ellenére remekül érzik magukat, hiszen mint mondják, jó a közösségi szellem, mindenki nagyon kedves.Piros és fekete pólós lányok helyezkednek el a kék-sárga szőnyegen, és kapunk tőlük egy koreográfiát ajándékba, mégpedig a matrózost, amelyet ezúttal jelmez nélkül adnak elő. De hát nem a ruha teszi az embert, mondják, s hogy ez mennyire igaz, bizonyítja, hogy legalább olyan sikerű az előadás az edzőteremben, mint nem olyan régen a színpadi fények közepette…


Mindenki kifeküdt, csak én maradtam talpon?Cikk: Kelemen Gábor

Videó: Wittmann Csaba (SKB)