Kölyökidő

A közelmúltban új sportegyesület alakult Zircen, amely a gyermekek kerékpáros nevelését, esetleges versenyeztetését, a tehetségek felfedezését tűzte ki céljául. A Zirc Kerékpár Sportegyesületet nyári tábori körutunk keretében mutatjuk be.

Három éves volt, amikor ismerkedni kezdett a síeléssel, öt évesen már versenyen vett részt, tavaly megnyerte az Alpesi Sí Diákolimpia Döntőjét, amivel Veszprém megye legjobb sportolói közé került. Bittmann Panna volt a Kölyökidő rovatunk vendége.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola történetében először fordult elő, hogy egy diák középfokú angol nyelvvizsgát abszolvált. Ennek apropóján, de nemcsak ezért hívtuk meg Kölyökidő rovatunkba Moór Bence nyolcadik osztályos tanulót.

Ezüstminősítést szerzett a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Ma, mint Ti” színjátszó csoportja a Magyar Drámapedagógiai Társaság által 25. alkalommal meghirdetett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztivál megyei rendezvényén. Az idén 10. születésnapját ünneplő csoport volt a Kölyökidő következő vendége.

Gyertyapár ég egy szív alakú tortán, azt jelképezi, mióta hallhatunk tücsökmuzsikát városunkban. A második születésnapját ünneplő Zirci Tücsökzenekar volt a Kölyökidő vendége.

Hazánkban kevésbé elterjedt sport az ugrókötelezés, amelyben a zirciek korábban Európa dobogójának legtetejére is felállhattak. Az egyik sikerkovács Borsos-Rottenbücher Anita volt, aki összeköti a sportág helyi múltját a jelennel, és úgy tűnik, a jövővel is.

Míg a vízilabda és a kézilabda utánpótlás-nevelés a közelmúltban indult be városunkban, focistapalántákkal már évek óta foglalkoznak a Football Club Zirc Sportegyesületben. Sorozatunk befejező részében a labdarúgó-edzéseket látogattuk meg.

A Zircen tanuló és Veszprémben élő fiatalember megelőzte korát: négy évesen tanult meg olvasni, negyedik osztályos létére már játékprogramokat készít, egyik LEGO-autóját pedig továbbfejlesztette. De ez még nem minden, a gyerekszobájában újabb meglepetések vártak ránk.

A mosolygós zirci kislány nem volt még tíz éves, amikor egy nemzetközi fesztiválon két díjat is átvehetett: zongorában első, balettben második helyezést ért el. A két művészeti tevékenység azonban nagyon sok időt vesz igénybe, ezért már igen korán választania kellett.

Kisgyermekeket megszólító labdasportágakkal kezdődnek az évek. Tavaly a vízilabda-, idén a kézilabdaedzések indultak be Zircen. Ez utóbbit a III. Béla Gimnázium testnevelő tanára, Nagy Tibor karolta fel, s máris mintegy negyven tagot számlál a „Zirci Sólymok” kézilabda-közösség.

Kölyökidő rovatunk soron következő számaiban a labdáé lesz a főszerep. A vízilabda után idén a kézilabda is beindult Zircen, focistapalántákkal pedig már régóta foglalkoznak városunkban.

Véget ért a tanév, kicsengettek a nyárra, és kezdetüket vették a táborok. Több sporttábor is fut egyszerre Zircen – úszó-, foci-, tánc –, Kölyökidő rovatunk táborjáró körútjának első részében ezeket látogattuk meg.