Kérdezz! Felelek! – Rottenbücher Helgával

Kertész adja tovább a szót kertésznek, Flórián Ildikó, az Arborétum vezetője a város aktuális kertészeti munkálatairól, a virágosítási újdonságokról kérdezi Rottenbücher Helgát, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. kertész-mérnökét.

– Jelenlegi főbb feladataink közé tartozik a fűnyírás, sövénynyírás, ebben az időszakban történik a burkolt járdák, közterületek, terek gyommentesítése, a belógó ágak eltávolítása. A temetőkbe növényeket ültettünk. Tavasszal egy új fűnyíró traktort sikerült beszereznünk. Újdonságnak számítanak a kőedények, amelyeket azon burkolt terekre helyeztünk ki, ahol nem mutat jól a műanyag virágtartó torony, így például a buszmegállóban is ezt az esztétikusabb, finomabb megoldást választottuk – mondja Rottenbücher Helga, aki három évvel ezelőtt vette át a parktisztasági, zöldfelület-fenntartási feladatokat a városban.

A parkkarbantartási munkálatok mellett a tervezés is a feladatai közé tartozik, szerinte nagyon jól ki lehet használni a növényesítés során Zirc adottságait, az időjárási körülményeket. Az első nagyobb kihívása a virágágyások megtervezése volt, amikor visszakerült a szakmába. Érdekesség, hogy korábban is olyan településeken dolgozott, ahol apátság működik, előbb Pannonhalmán, majd Bakonybélben – ahonnan származik is –, ezeken a helyeken azonban más jellegű munkákat – irodavezetői, illetve marketingfeladatokat – végzett.

Ami pedig a jövőbeni terveket illeti, szeretné majd bővíteni a virágtartó kőedények kihelyezését további közterekre is, ősszel pedig sor kerül egy nagyobb volumenű levendula-, illetve rózsapótlásra. Megjegyzi, hogy a rózsák, amelyek régen nagyon jól beváltak, idén kilencven százalékban elfagytak. Látható azonban, hogy amiket tavaly ültettek, az újabb fajták sokkal jobban bírják, ezért az a cél, hogy a régieket folyamatosan újakra cseréljék. Szívéhez legközelebb az egynyári ágyások állnak, kedvenc virága pedig a tubarózsa és a tulipán.

Rottenbücher Helga volt az, aki öt évvel ezelőtt, kisfia születése után újraindította a korábban jól működő Baba-Mama Klubot, aztán miután felcseperedett gyermeke, átvette más a stafétabotot. Azonban továbbra is érdeklődik a csoport élete, működése, jövőbeni tervei iránt, erről kérdezi a következő számban Lott Henriettet, a Bakonyi Babázók Csoport képviselőjét.

Kelemen Gábor