A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kérdezz! Felelek! – Nagyné Fáró Katalinnal


Az előző szám vendége Lencse Ferenc, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatalának foglalkoztatási osztályvezetője volt, aki most arról kérdezi Nagyné Fáró Katalint, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjét, hogy milyen programokkal, eszközökkel segítik a sérült, fogyatékossággal élő emberek, különösen a fiatalok társadalomba, illetve a munka világába történő visszailleszkedését, milyen eredményeket értek el az elmúlt időszakban.– Intézményünk, illetve a „Segítő Kezek Zirc” Alapítvány évek óta támogatja a Vakok és gyengénlátók, valamint a Mozgáskorlátozottak térségi csoportjait, hiszen fontos, hogy a hasonló problémákkal küzdők közösséget alkothassanak. Ők könnyebben megértik egymást, lehetőség nyílik közöttük az információcserére is, azzal pedig, hogy különböző programokon, például kirándulásokon, színházban, helyi és régiós rendezvényeken vesznek részt, a társadalom aktív részesei. Esetükben elsősorban felnőttekről és az idősebb korosztályról van szó. Helyet adunk számukra az összejöveteleik megszervezésére, alapítványunk pedig biztosítja a bankszámlaszámot, amire fogadhatják a támogatásokat.


Ami pedig a fiatalokat illeti, intézményünkben 2007 óta van fogyatékosok nappali ellátása. Több előnye is van ennek, egyrészt a szülők el tudnak menni otthonról dolgozni, amíg gyermekeik a mi felügyeletünk alatt vannak. Másrészt a fiatalok saját korosztályukkal együtt tudnak lenni, táncolnak, zenét hallgatnak, jól érzik magukat. Külső programokon is részt vesznek, így például rendszeresek a könyvtárlátogatások, a kirándulások során pedig a tömegközlekedést vettük igénybe – autóbusszal, vonattal, hajóval, metróval is utaztak már –, nem elszigetelten, különjáratú eszközökkel közlekedtünk. Jártak már többek között színházban, operában, mindezt nagyon élvezték.– Azt is megmutattuk, hogy mit tudunk. Volt két Érzékenyítő Nap, ahol műsorokkal léptünk fel, részt vettünk a „Mindenki Karácsonya” programsorozatban, a Betérő Udvar karácsonyán, illetve a sérült emberek számára szervezett megyei rendezvényekre is el szoktunk menni. Országos szintű, kulturális programmal egybekötött kiállításon vettünk részt a termékeinkkel.


Csak olyan termékeket készítünk, amelyek minőségiek és mi magunk is megvennénk. A boltunkból elvitt árukra reklamáció még nem érkezett, eljutottak Európa több országába és a Távol-Keletre is. Volt olyan ellátottunk, aki nálunk tanulta meg a szövést, s már több kilométer szőnyeget szőtt. Előfordult, hogy még kész sem volt a termék, s máris megvolt rá a vevő. Óriási sikerélmény ez számukra, ezért érdemes minden nap felkelni és eljönni dolgozni.


A munka világába történő visszailleszkedés terén is értünk el eredményeket: 2008 óta van az épületben munka-rehabilitációs foglalkoztatás, amit 2017 óta fejlesztő-foglalkoztatásnak hívunk. Tizenhárom fő került vissza a munkaerőpiacra úgy, hogy ott meg is állják a helyüket.


A következő számban Nagyné Fáró Katalin egy nemrégiben létrejött intézmény, a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ működéséről kérdezi Koós Kata intézményvezetőt.

Kelemen Gábor