A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kérdezz! Felelek! – Müller Anikóval


Február elején az egyik zirci zebránál, ahol már több – közöttük halálos kimenetelű – baleset is történt, fényvisszaverő zászlócskákat tűztek ki. Müller Anikót, a civil kezdeményezés egyik helyi szervezőjét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.


– Az egyik közösségi oldalon hallottam erről a kezdeményezésről, amit hazánkban először – amerikai példa alapján – Gödöllőn valósítottak meg. Jó tapasztalataik voltak róla, ezért nagyon sokan átvették, közöttük mi is. A zirci zászlós gyalogátkelőhely a negyvenkettedik volt az országban, Veszprém megyében viszont az első, és azóta is az egyetlen.– Úgy látom, hogy az általános iskolások nagyon sokat használják a zászlókat a két iskolaépület közötti közlekedés során, ha másért nem, már ezért megérte. A koraesti órákban, mise előtt kijöttem többször megnézni, hogy vajon használják-e, de sajnos nem volt jellemző. Pedig az egyik halálos kimenetelű baleset áldozata épp egy olyan néni volt, aki misére tartott a szürkületben. Lehet, hogy a felnőtteknek idő kell, hogy megbarátkozzanak ezzel.


Van olyan is sajnos, aki használja, de vélhetően más célra, hiszen négy zászló hiányzott a tartóoszlopokból. A kitűzés napján máris eltűnt egy, de azt a Kossuth utcában megtalálták. Müller Anikó ezt nem tudja mire vélni, mint mondja, ez nem szobadísz, vagy csakúgy heccből nem kellene elvinni, hiszen a zászló életeket menthet. Kiemel a táskájából négy darabot, hogy pótolja a veszteséget, de nem lehet mindig a pótlásukról gondoskodni, ezért arra kér mindenkit, hogy rendeltetése szerint használja a zászlót.


Örülne annak is, ha egy-egy közösség – legyen az iskolai osztály vagy civil szervezet – „örökbe fogadná” a kezdeményező magánszemélyektől a zászlós átkelőhelyet, ehhez minden segítséget megad. Előfordul olyan eset is, amikor az egyik oszlop tele van zászlóval, a másik viszont üres. Nagy segítség lenne a járókelők részéről, ha ilyenkor átvinnének néhány zászlót a „túlpartra”, ezzel is lépéseket téve közös ügyünk, a balesetek megelőzése érdekében.


A következő számban Müller Anikó a zirci arborétum új vezetőjét mutatja be nekünk. Flórián Ildikó a terveiről, elképzeléseiről is beszél majd. Két hét múlva újra Kérdezz! Felelek!

Kelemen Gábor