A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kérdezz! Felelek! - Lott Henriettel


Rottenbücher Helga, a Baba-Mama Klub korábbi vezetője Lott Henriettet, a már „Bakonyi Babázók” néven működő csoport képviselőjét kérdezi a közösség életéről, működéséről, jövőbeni terveikről.


– Kevesen tudják, hogy 2004 óta létezik folyamatosan a csoport. Néhány lelkes édesanya kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy a GYES-en lévő anyukák és gyermekeik játszva megismerjék egymást és a közösségben létet. A későbbiekben olyannyira kinőtte magát a kezdeményezés, hogy programokat szerveztek, ahol ismereteket szereztek a gyermekneveléssel és az anyasággal kapcsolatos témákban – meséli el Heni, aki 2015-ben vendégként csatlakozott a klubhoz. – Helga távozása után nem volt, aki hetente gondozza a csoportot, és úgy gondoltam, kár lenne, ha megszűnne ez a remek lehetőség. Encz Ilona, a foglalkozásoknak helyet adó Művelődési Ház intézményi egységvezetője volt a segítségükre a rendezvények és előadások szervezésében, lebonyolításában.


Lott Henriette második gyermekével, aki idén márciusban született, s a Bakonyi Babázók Csoport aktív tagja


– Mindenkit szívesen látunk, aki szeretne csatlakozni hozzánk. Nyitott, ingyenes rendezvényeinken pedig bárki részt vehet. Hagyományteremtő jelleggel hívtuk életre a „Nyárbúcsúztató” programunkat, mellyel nem csak a szezont búcsúztatjuk, hanem azokat a gyerekeket is, akik elhagyják a csoportot az óvodai, bölcsődei kezdés miatt. 2016-ban és 2017-ben is sikeresen pályáztunk a „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány segítségével az önkormányzat civilek számára kiírt pályázatán. Ennek köszönhetően az elavult játékainkat tudtuk cserélni, új szőnyeget, pelenkázót kapott a csoport. A rendezvényekre való kivonulásra árnyékadó pavilont és a dokumentációhoz szükséges technikai eszközöket szereztünk be.


Heni a jövőben folyatná a megkezdett feladatokat, szeretné aktívabbá tenni az anyukák számára a csoport közösségi oldalát, így például párbeszédeket nyitni különféle témákban, játékosan motiválva őket. Az egészséges életmódra, mozgásra történő ösztönzés is a céljai között szerepel. Kisfia már elhagyta a csoportot, de érkezett az utánpótlás, s a gyermekvárás ideje alatt is figyelemmel kísérte a közösség életét. Érdekességként megjegyzi, hogy azoknak az anyukáknak, akik gyermekük „felcseperedését” követően együtt hagyták el a csoportot, idén újabb babája született…


Lott Henriette a következő számban Kavalecz Tibort kérdezi a Bakony Polgárőr Egyesületről.

Kelemen Gábor