A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kérdezz! Felelek! - Kavalecz Tiborral


Az előző szám vendége Lott Henriette, a Bakonyi Babázó Csoport képviselője volt, aki most Kavalecz Tibor elnököt kérdezi a Bakony Polgárőr Egyesületről.


– 47 tagot számlál egyesületünk, de kevesen vannak, akik aktívan kiveszik részüket a szolgálatból, ezért reformintézkedéseket hajtottunk végre, az alapszabályunkat úgy módosítottuk, hogy a jövőben csak azok lehetnek tagjai a polgárőrségnek, akik szolgálatot teljesítenek. Aki viszont szolgálatot ad, annak nem kell tagsági díjat fizetni. Bármilyen rendezvényen lehet számítani a Bakony Polgárőr Egyesületre, legközelebb majd az önkormányzat által az Európai Mobilitási Hétre szervezett versenyeket biztosítjuk.– Mint minden egyesületnek, nekünk is szükségünk van támogatásra a működésünkhöz. Ezt kétféle módon tudjuk előteremteni: egyrészt az önkormányzatokat megkörnyékezve próbálunk forrást előteremteni, másrészt pedig pályázatok útján. A helyi önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatunk, két évvel ezelőtt sikerült egy olyan megállapodást aláírnunk, melynek köszönhetően három év időtartamra vonatkozóan kapunk támogatást. Zirc Városi Önkormányzat a legfőbb támogatónk, amiért ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni. Ezen kívül még meg kell említenem Borzavár, Porva és Csetény települések önkormányzatait, akikkel szintén megkötésre került a támogatási megállapodás. Sikeresen pályáztunk a LEADER-nél eszközbeszerzésre. Két zirci fővállalkozó is volt, aki nagyobb összeggel támogatta egyesületünket. Folyamatosan bővülünk, és figyeljük a lehetőségeket.


Láncfűrészük, szivattyújuk, aggregátoruk van, amit szükség esetén a polgárok rendelkezésére tudnak bocsátani. Rendelkeznek rendszámfelismerővel és drónnal, amivel nem sok polgárőr egyesület büszkélkedhet. A rendszámfelismerő az egyesület tulajdonát képezi, de a rendőrség szolgálatában áll, és hatékonyan működik, a drónnal eltűnt személyeket is sikerült felkutatni.


Várják az egyesületbe az új, aktív tagokat, feltétel a büntetlen előélet és a tizennyolcadik életév betöltése, de a tizennyolc év alattiaknak is van lehetőségük az ifjúsági polgárőr rendszerbe belépni. A tagfelvételt a Bakony Polgárőr Egyesület közgyűlése szavazza meg.


Kavalecz Tibor az első zirci fiatalok között volt, akik a cserediák program eredményeként eljutottak Finnországba, és kíváncsi a cserediák program további alakulására napjainkig, illetve arra, hogy a Bakonyi Finnbarátok Köre szervez-e a közeljövőben utat Finnországba.


Kelemen Gábor