A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kérdezz! Felelek! – Horváth Attilával


Az előző szám vendége Kavalecz Tibor, a Bakony Polgárőr Egyesület elnöke volt, aki az első zirci fiatalok között jutott el a cserediák program eredményeként Finnországba. Kíváncsi arra, hogyan alakultak a cserediák-kapcsolatok napjainkig.


Az iskolakapcsolatok alapozták meg a Nivala és Zirc között létrejött testvérvárosi partnerséget. A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiumának 1994 óta van kapcsolata a JEDU Iskolaszövetséggel, így a kérdés megválaszolásában Horváth Attila, az oktatási partnerkapcsolatot fenntartó zirci iskola igazgatója az illetékes, ő adott választ.– Közös projektek kapcsán szinte minden évben igazgatók, tanárok, diákok, delegációk ismerkednek meg egymás országainak szokásaival, kultúrájával, az oktatással, oktatási intézményekkel, a nyelvvel és kötnek életre szóló baráti kapcsolatokat. Tanulóink közül 1994 és 2016 között összesen 36-an jártak Finnországban. Közülük öten ma is ott élnek és dolgoznak. Az évek során, különféle projektek kapcsán tanáraink közül 12 fő gyűjtött hasznos tapasztalatokat és sok élményt Finnországban, illetve partnerkapcsolatunk iskoláiban.


Az első finn vendég 1997-ben egy diáklány volt, aki később a Veszprémi Egyetemen szerzett diplomát. 2014-ben egy felnőtt képzős ápolónő ismerkedett a magyar egészségüggyel. 2015-ben két lány egészségügyi gyakorlatot végzett partnerkapcsolatunk révén a zirci kórházban, a ciszterci rend idősek otthonában, valamint a Segítő Kezek Házában. Ugyanebben az évben egy fiú iskolánk tanműhelyében gyűjtötte tapasztalatait a szél-, napenergia és az energiafű hasznosításával kapcsolatosan, egy másik a magyar építőipar jellemzőivel ismerkedett. 2016-ban egy diák szakács gyakorlatát töltötte iskolánkban. Volt olyan is, aki második alkalommal tért vissza hozzánk, mert nagyon megszerette a magyar embereket, szokásokat és az országot.


2005 és 2015 között több delegáció érkezett 5-9 fővel, akik 3-5 napot töltöttek iskolánkban, két alkalommal 45 fős delegációt fogadott intézményünk. Két évvel ezelőtt egy finn regionális újságban nagyon pozitív cikk jelent meg iskolánkról, az oktatásról és Magyarországról. Nehézséget jelent tanulóinknak, hogy az egyéves finnországi tartózkodás nem számít be a tanulmányaikba, így egy évet veszítenek. A közeljövőben arra törekszünk, hogy olyan pályázatot találjunk, amiben szakmai gyakorlatként elismerik tanulóink kinti tartózkodását.


A következő számban Horváth Attila igazgató arról kérdezi Ambrus Árpádot, az Ipartestület elnökét, hogy milyen kondíciókkal tudnak a „felszabadult” diákjaik a térségben munkát vállalni, milyen Zirc és környékének a munkaerőpiaci igénye, mely területeken mutatkozik, magasnak mondható-e a megfelelő végzettséggel rendelkező munkavállalók hiánya.

Kelemen Gábor