A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Kérdezz! Felelek! – Flórián Ildikóval


A dendrológia mindig is a szíve csücske volt Flórián Ildikónak, aki tavasztól vezeti a ciszterci arborétumot. Müller Anikó, a zirci zebrazászlózás főszervezője adta tovább a szó jogát a kertépítőnek, akit terveiről, elképzeléseiről is kérdeztünk.


Mint azt bemutatkozásában elmondja, tatabányai születésű, közvetlenül pedig Százhalombattáról költöztek Pálihálásra. A környéket azonban jól ismerte korábbról, hiszen férje innen származik. Tájépítész-mérnök a szakmája, korábban más területen is dolgozott, s reméli, hogy az eddig megszerzett tapasztalatokat Zircen is tudja majd hasznosítani.


A növényvilág mindig is közel állt hozzá, ezért az arborétumot szívügyének tekinti. Fakivágások kellős közepébe csöppent bele az új munkatárs, amire az elöregedő faállomány miatt volt szükség, és a továbbiakban is folytatódott a veszélyes növények eltávolítása. Helyettük újakat telepítenek majd, úgy látja, hogy térszerkezetileg is lehetne javítani az arborétumon, gyorsabban növő fajtákkal elősegíteni a harmonikus átmeneteket a tájképi részletek között.Másik fontos célként jelöli meg a látogatók kiszolgálását, ennek érdekében egységesíteni szeretné a kert bútorzatát, táblarendszerét, új táblákat helyezne ki, amelyek az informálás mellett érdekességeket is üzenhetnének a vendégek számára. A látogatók gyakran kifogásolják a fiatal növények körüli rács esztétikai látványát, ugyanakkor Ildikó hangsúlyozza, erre azért van szükség, mert az arborétumba besurranó – vagy szinte már ott élő – őzek jelentős károkat okoznak. Erre a problémára is kell majd valami megoldást találni. A látogatókat aktivitásra ösztönző programok szervezése is a tervei között szerepel.


A nyár elején virágzó növények közül az arborétum-vezető felhívja a figyelmet az Észak-Amerikából származó cserjés hortenziára (képünkön), amely a tó partján hófehérbe öltözve mutatja magát. A kislevelű hárs virágzatából készült teának pedig jótékony hatása van mértékkel fogyasztva. A madarak között ritka az előfordulása a hegyi billegető párnak, de hazánk legmagasabban fekvő botanikus kertjében, a patak környékén velük is találkozhatunk.


Flórián Ildikó elmondja, az előre bejelentkező csoportok vezetést is kérhetnek az arborétumban, amely most virágba borulva, buja zöld színében tündöklik a látogatók előtt.


A következő számban Flórián Ildikó a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. kertész-mérnökét, Rottenbücher Helgát kérdezi a város aktuális kertészeti munkálatairól, az esetleges virágosítási újdonságokról.


Kelemen Gábor