A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A 2024. január 31-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei első számának elektronikus kiadása.

Hármas könyvtári ünnepre került sor Zircen: 2023-ban múlt hetven éve, hogy az Országos Széchényi Könyvtár gondozásába vette a ciszterciek gyűjteményét, a hagyatékát most a zirci könyvtárra átörökítő, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Borsa Gedeon születésének pedig 100. évfordulója volt tavaly. Az eredeti állapotában helyreállított kisgalériát is átadták a rendeltetésének.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal hivatásos gondnoki képzést tart február 26. és február 29. között. Jelentkezni február 20-ig lehet.

Tizenegyedik alkalommal került megszervezésre a Zirci Farsangoló Bál, amely teltházasan tért vissza négy év kényszerű távollét után a városi programok sorába.

Valamikor régen, a „bányász időkben” már létezett ökölvívó szakosztály Zircen, de ahhoz, hogy a boksz újra meghonosodjon itt a Bakonyban, egy balatoni kapcsolatra volt szükség. A Zirci Bokszsuli már lassan három éve működik, és ezáltal nemcsak új mozgásformával gyarapodott városunk, hanem egy közösséget is kiépített a nagy múltú küzdősport köré a Felsőörsi Bokszsuli Sportegyesület.

Megrendülten fogadta önkormányzatunk a hírt, hogy Cuhavölgyi Klára ny. könyvtáros, Zirc város Pro Urbe Emlékéremmel kitüntetett polgára február 9-én, 74. életévében örökre megpihent.

Újabb online csalási módszerekre figyelmeztet a Veszprémi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési kiadványában.

A Karitáció Alapítvány rajzpályázatot hirdet "Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!" címmel. Az alkotások témája ezzel összhangban a vidámság, segítségnyújtás, az egészséges életmód. A legjobbnak ítélt rajzok készítői értékes nyereményben részesülnek.

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma "A megelevenedő múlt - őseink arca" címmel antropológiai bemutatót kínál csoportok részére.

Kicsit megkésve, de annál nagyobb sikerrel ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola: a zirci születésű, a hazai irodalmi életben ismert és elismert költőnő, Vesztergom Andrea találkozott a diákokkal és egykori pedagógusaival.

A 2024. február 15-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 2. számának elektronikus kiadása.

Ülésezett a Városházán a Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa. Elfogadásra került a 2024. évi költségvetés és az intézményi térítési díjak felülvizsgálatára is sor került. Az óvodatársulás az óvodai, bölcsődei beiratkozás időpontjait és a nyári nyitvatartási rendet is meghatározta.

Közel egy éve, hogy megnyitotta kapuit a Zirci Tanuszoda egy nagyszabású állami beruházás eredményeként. Az eddigi működési tapasztalatokról, a létesítmény kihasználtságáról, a használat feltételeiről kérdeztük a tanuszodát üzemeltető Nemzeti Sportügynökség Zrt-t. Kérdéseinkre az illetékes szakember válaszolt.

Védje magát az online csalók ellen! - rendőrségi felhívás

Védje magát az online csalók ellen! - rendőrségi felhívás

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Zircen. Dr. Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja a kommunizmus magyarországi egyházüldözéséről tartott előadást, kitekintve a ciszterci rendet ért megpróbáltatásokra. A Látogatóközpontban kiállítás is nyílt.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének februári ülésén 3,3 milliárd forintot meghaladó összegben elfogadásra került a város 2024. évi költségvetése. A hulladékudvar tervezett nyitásával kapcsolatban írásbeli tájékoztatót kér a képviselő-testület. A zirci piac elmúlt éve is terítéken volt.

Négy ország több mint száz bokszolója mérte össze tudását a hétvégén második alkalommal megrendezett Bakonyi Betyár Nemzetközi Ökölvívó Kupán, melynek ezúttal is a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornaterme adott otthont. Olimpiai bajnok és világbajnok ökölvívókkal is találkozhattunk ezen a felejthetetlen szombati napon.

Kedves Játékoskedvűek, Érdeklődők! Ez idáig 20 + 2 /Zirc a régi képeslapokon és a Zirci Takarékpénztár története/ Zirc anno… naptár jelent meg. Ez alkalomból összeállítottam egy kérdéssort. A kérdések Zircre vonatkoznak, a válaszokhoz segítséget adhatnak a Zirc anno… naptárak oldalai, a városról megjelent könyvek, ismertetők és az internetes keresés.

A magyar zenei élet két kiválósága, az Artisjus-díjas magyar énekesnő, Falusi Mariann és a hazánk egyik első számú latin jazz zongoristájaként számon tartott Révész Richárd volt a vendége Zircnek a Békefi Klubkoncertek sorozat keretében.

Rendhagyó véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete, hiszen egyrészt városunk egyik állomása volt a Civil Véradó Hétnek, másrészt a zirci középiskolákat is megszólították.