A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A 2023. november 30-án megjelent Zirc és Vidéke újság összevont számának elektronikus kiadása.

Boross László fotográfiáiból nyílt kiállítás a Városházán vetítettképes előadással egybekötve az „Egzotikus világok” sorozat részeként.

Vecsey Katalin református lelkész ünnepi gondolataival, dr. Csókay András professzor tanúságtételével és Kövi Szabolcs zenész elcsendesedésre hangoló muzsikájával gyúlt meg az első gyertya városunk adventi koszorúján.

Második alkalommal került sor városunkban a Karácsonyi Mókus Pulcsis Jótékonysági Futásra a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász és az Andante Egyesület közös szervezésében. Az idei program a résztvevők számában és az adomány mennyiségében is túlszárnyalta a tavalyit.

Zircen is bemutatták a 3,6 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósuló Veszprém Megyei Foglalkoztatási-Gazdaságfejlesztési Együttműködés – Plusz programot, amely egy konzorciumi együttműködés során a 2022 és 2027 közötti időszakban csaknem kétezer fő munkanélküli és több mint kétszáz inaktív személy foglalkoztatási helyzetét javítja.

„Az év Veszprém vármegyei ifjú önkéntese” kitüntetésben részesült Detre Anita, városunk polgára. Emellett több zirci önkéntes is oklevelet vehetett át tevékenységének elismeréseként Veszprémben.

Kit terhel a felelősség, amikor ütközik egy gépjármű az úttestre tévedő vaddal? Mire kell figyelniük a közlekedésben résztvevőknek a beköszöntő téli időszakban? Mi mindent kell tennünk, hogy elejét vegyük a sérelmünkre elkövetett bűncselekményeknek az adventi nyüzsgés során? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ Róka Attila őrsparancsnokkal.

A 2023. évi költségvetés módosításáról, intézményi térítési díjak felülvizsgálatáról is döntött a Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa decemberi rendes ülésén.

Két előadóval érkezett a zirci Városházára a Kiskalász zenekar, hogy megtartsa Mikulás-váró koncertjét. A gyerekek aktivitásának köszönhetően azonban sorra egészültek ki új tagokkal, végül egészen összeszokott csapattá váltak, és egy nem mindennapi show-műsorral rukkoltak elő.

Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész gondolataival a remény lángja is felgyúlt városunk adventi koszorúján. A hófehér apátsági díszudvaron szeretetasztal terült el horgolt Betlehemmel, civil szervezetek loptak melegséget a szívünkbe ünnepváró műsorukkal. A mesés mézeskalácsfalu is megnyitotta kapuit a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Már szinte elmaradhatatlan a mézeskalácsfalu Zirc adventi időszakában. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az idei évben is várta az alkotásokat, ezúttal a mesék és mitológiai lények témájában. A felhívás elérte a hatását, mesebeli látvány tárul a Dubniczay-terembe látogatók elé.

December 12-én töltötte be 90. életévét Boros Istvánné, a Szent Bernát Idősek Otthona lakója. A jeles alkalomból Ottó Péter polgármester köszöntötte az ünnepeltet.

A vagyon elleni bűncselekmények jelentős minőségi változáson mentek keresztül az elmúlt években. Ezt a tényt advent időszakában is érdemes szem előtt tartani - hívja fel a figyelmet a Veszprémi Rendőrkapitányság aktuális Bűnmegelőzési kiadványában.

Immár tíz éve segíti a zirci rászorulókat egy anonim adományozó, és mivel kerek évfordulóhoz érkezett jótékonysági pályafutása, a csomagjait rendre közvetítő Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete úgy döntött, lélekben odaítéli részére a „Zirc Angyala” címet.

Jövőre ünnepli várossá nyilvánításának negyvenedik évfordulóját Zirc. A közelgő jubileum is áthatja azt az éves programtervet, amelyről tájékoztató készült a képviselő-testület idei utolsó munkaterv szerinti ülésére. A zirci hulladékudvar működésével kapcsolatban is történhet végre előrelépés.

Huszár Lőrinc plébános atya gondolataival a harmadik gyertya is meggyúlt városunk adventi koszorúján. Gyermekprogramok, családi kézműveskedés, állatsimogató várta a Mindenki Karácsonyának résztvevőit, sőt még a Mikulás is csatlakozott az ünneplőkhöz.

Dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatójának üzenetével gyúlt meg a harmadik gyertya a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház adventi koszorúján. Ünnepi műsort a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola adott.

Életmentő készülékek, informatikai eszközök érkeztek adományként Németországból a minap Hédl Evelin közvetítésével. A Mikulás is eljött messze földről városunkba, hogy december hatodika után újra örömet szerezzen a gyerekeknek.

Helytörténeti, közösségi vlog indul karácsony előtt a YouTube-on ZircTube néven városunk diákjainak közreműködésével.

November végén érkezett meg városunkba a HENKEL Magyarország Kft. újabb nagyértékű adománya a „Segítő Kezek Zirc” Alapítvány részére, mely közel tízmillió forint értékben tartalmazott tisztító- és tisztálkodási szereket. Karácsony előtt sok helyre jutott és tartalékot is tudnak képezni belőle.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász piros angyalai egész évben készenlétben állnak a segítségnyújtásra, de a szeretet ünnepének közeledtével még jobban kitárják a szárnyaikat. Támogatóik segítségével szebbé tették a rászorulók karácsonyát, tevékenységük az ifjúságra is áthat.

A 2023. december 22-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 21. számának elektronikus kiadása.

Szeretettel teljes, Áldott Karácsonyi Ünnepeket és egészségben gazdag, békés Boldog Új Esztendőt kívánunk!