A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Ragyogóan sütötte a nap a zirci kórház kertjét, az árnyat adó fák alatt megpihentek fehér köpenyben és „civil” viseletben az ünnepeltek, hiszen tudták jól, hogy ez a nap róluk szól: a hála jelei érkeztek feléjük – volt, aki szavak formájába öntötte azt, volt, aki előadással kedveskedett az egészségügyben dolgozóknak.

Az intézmény fejlődéséért, jó hírnevének gyarapításáért végzett tevékenysége elismeréseként „Zirc Kórházért” emlékéremmel tüntették ki Valler Ilona ápolási igazgatót a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Semmelweis-napi ünnepségén.

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb háztartási és mezőgazdasági öntöző kutak általánosan jogszerűnek minősülnek, azokat nem kell bejelenti, és üzemeltetésükhöz nem kell vízjogi engedélyt kérni. A kutak 2024. január 1. utáni létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez szükséges teendőkről útmutatót készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mint arról már korábban beszámoltunk, Zirc Városi Önkormányzat 150 millió forintos támogatást nyert el a Békefi Antal Városi Könyvtár épületének energetikai korszerűsítésére a Széchenyi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A munkaterület átadásához kapcsolódóan sajtótájékoztatóra került sor a könyvtár épületében.

Javában zajlik az ivóvízhálózat rekonstrukciója Zircen a BAKONYKARSZT Zrt. konzorciumvezetésével. Városunkra esik a legnagyobb projektrész, melyhez az önkormányzat jelentős önerőt biztosít.

Három napos közösségi eseményt rendezett Zircen az Erdélyi Baráti Kör Egyesület, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB.

A 2023. július 7-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 12. számának elektronikus kiadása.

Kocsis Imre zirci autóversenyző az Országos Rally2 Bajnokság abszolút magyar bajnoka lett az elmúlt évben navigátorával, Henszelmann Zsolttal. Kiélezett versenyben, az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy melyik pilóta emelheti majd magasba a trófeát az ünnepélyes díjátadón.

Hatalmas barátság-ünnepre került sor Szent Iván napján: a Bakonyi Finnbarátok Köre egy „Visszavágó” elnevezésű, rendhagyó Juhannus délutánra hívta meg a bakonycsernyei civileket.

Zirc városa az idei évben is egyik állomása a már tizedik alkalommal megszervezésre kerülő Balatoni Csillagösvény Missziós Körútnak. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója július 17-én harmadik alkalommal látogat el hozzánk jótékonysági céllal, szentbeszédjének témája ezúttal a Déli Harangszó lesz. Az eseményen közreműködik a Magyar Örökség-díjas Kodály Zoltán Gyermek és Ifjúsági Kar.

ZIRCikON néven új, ingyenes fesztiválra kerül sor Zirc városában augusztus 11-12-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, ötvenmillió forintos támogatással. Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatót a zirci Városházán Markovits Alíz, a rendezvényt támogató szervezet vezérigazgatója és Ottó Péter polgármester.

2023. július 1-től törvényi rendelkezés értelmében a védőnői szolgáltatást a vármegyei irányító intézmények tartják fenn. A képviselő-testület júliusi munkaterv szerinti ülésén az állam részére történő átadással kapcsolatos döntéseket is hozott.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász szervezőmunkája révén városunk az idei évben is egyik állomása volt a Balatoni Csillagösvény missziós körútnak, amely tizedik alkalommal került megszervezésre. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szentmiséje és a Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar koncertje ezúttal is megtöltötte a zirci bazilikát.

A Zirc Kézilabda Sportegyesület három korosztályos csapata egy nemzetközi tornán vett részt a csehországi Brnoban július 6. és 12. között. Két éremmel tértek haza és nem akármilyen fogadtatásban volt részük, amikor megérkeztek a Rákóczi térre.

A közelmúltban készült el a Zircet Veszprémmel összekötő kerékpárút utolsó szakasza, mely része a Dunától a Balatonig elvezető kerékpárút-hálózatnak. Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár vezetésével az ünnepélyes alkalomból közös biciklizés indult városunkból a minap.

A Központi Orvosi Ügyelet várhatóan szeptember 1-től átkerül az Országos Mentőszolgálathoz, a védőnői szolgálat pedig július 1-től állami fenntartásban működik. Az átadással kapcsolatos döntéseket is hozott a Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa rendkívüli ülésén.

A 2023. július 28-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 13. számának elektronikus kiadása.