A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Miközben az elnyert pályázati támogatásokkal újabb távlatok nyíltak meg Zirc városa számára, régóta megoldásra váró problémák végére is pont került az elmúlt évben. Idén beüzemelésre kerülhet az új Tanuszoda, megkezdődnek egy több mint egymilliárd forintos támogatottságú projekt előkészületei és egy nagyrendezvény is várható Zircen – Ottó Péter polgármester a város elmúlt évét értékelte és az idei terveket ismertette.

A kavicsfogú álteknős tiszteletére állított kőszoborhoz kapcsolódó pályázat alkotásaiból nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának közművelődési termében. Kísérőprogramként kézműves-foglalkozáson vettek részt a zirci és a litéri általános iskola diákjai.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének februári ülésén elfogadásra került a város 2023. évi költségvetése, melynek összege 3,4 milliárd forintot meghaladó. A hulladékkezelési társulás tájékoztatásából kiderült, hogy az edényzet beszerzése miatt késik a zirci hulladékudvar üzembehelyezése. A sporttelep futópályájának üzemeltetője megváltozik a jövőben.

Polgármesteri évértékelő, hangulatos farsangi tudósítás és a zirci boltokról szóló helytörténeti cikksorozat folyatása a Zirc és Vidéke újság idei harmadik számában.

Alapműnek számító könyvet írt Padányi Biró Márton veszprémi püspök könyvtáráról Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatója. A szerzővel dr. Vida Beáta történész beszélgetett a kiadvány ünnepélyes bemutatóján, a műemlékkönyvtár barokk termében.

A zirci Erhardt Győzőné az egyike volt azoknak, akiket „málenkij robotra” ítéltek a Szovjetunióban a második világháborút követően. Túlélte a megpróbáltatásokat és még azt is megadta számára a sors, hogy százéves korában megossza velünk az emlékeit.

Ötödik éve ünnepeljük minden év március 10-én a Beporzók Napját. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma ebből az alkalomból szervezett programot a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjainak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására a zirci templomban is meghirdetésre került a nagyböjti tartós élelmiszer gyűjtés, amellyel a helyi karitász csoport a városunkban élő rászoruló családokon szeretne segíteni.

A Zirci Római Katolikus Plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja kéthetente hirdeti meg jótékonysági ruhaosztását. A beérkező adományoknak köszönhetően választékos kínálatot tudnak nyújtani a rászoruló és nehéz helyzetbe került családoknak.

Projektekkel kapcsolatos döntéseket is hozott rendkívüli ülésén Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, amely egy mozgásnépszerűsítő programhoz is csatlakozott.

A 2023. március 14-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 4. számának elektronikus kiadása.

– A jelenlévő fiatalokat is látva létfontosságú, hogy a jövő nemzedékének a múlt ismeretével és a hősök tiszteletével együtt azt is átadjuk, arra is felkészítsük őket, hogy nekünk, magyaroknak újra és újra, most is meg kell küzdenünk a szabadságunkért és a függetlenségünkért.

Kimagasló szakmai munkájának elismeréseként „Zirc Város Kultúrájáért” kitüntetést adományozott az önkormányzat Wolfné Litter Beáta részére.

Vintze Regina, a Komárom EVSE versenyzője is tagja volt a sportlövők 10 méteres Európa-bajnokságán bronzérmet nyert junior magyar válogatott puskás lánycsapatnak.

Zirc Városi Önkormányzat is csatlakozott a „Millió lépés az iskoládért” programhoz, melynek célja, hogy a tanulókat, pedagógusokat, szülőket, és mindenkit, aki szívesen segítené régi iskoláját, mozgásra ösztönözze.

Jelentős pályázati támogatással és önkormányzati hozzájárulással veszi kezdetét hamarosan az ivóvíz-hálózat rekonstrukcióját célzó beruházás városunkban, mely öt utcát érint. A működőképesség megőrzése érdekében a víziközművagyon állami tulajdonba kerül. Munkaterv szerinti ülését tartotta Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.

A „Történetek a zirci ablakokból” kiállítás-sorozat második része nyílt meg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. Cuhavölgyi Klára kutatásai nyomán ezúttal a régi zirci boltok ajtajai nyílnak meg előttünk az ablakokban, a széles történelmi kínálatot pedig ajándékba kapjuk.

A 2023. március 27-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 5. számának elektronikus kiadása.

A napokban politikai célzatú üzenetként, alpári stílusú, személyeskedő bejegyzés jelent meg a közösségi oldalon, amely a Zirci Rendőrőrs megszűnésének álhírével riogatja Zirc és térsége lakóit. Azok megnyugtatására, akik a bejegyzésnek bármilyen valóságalapját feltételezik, hivatalos információért az illetékes Veszprémi Rendőrkapitánysághoz fordultam.

Bírósági ülnökökre lehet jelöléseket tenni április 11-ig.

Április 2-től átalakul a kocsiállás kiosztása a győri autóbusz-állomáson.

Ünnepélyes keretek között átadásra került városunk új Tanuszodája, mely a próbaüzemmel meg is kezdte működését. Hosszú folyamat zárult le, a Városházán évekkel ezelőtt bemutatott makett immár egy impozáns épület képében jelent meg a bakonyi kisváros és térségének szolgálatában.