A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Híresen tehetséges sebész volt dr. Luksz Sándor, a zirci kórház egyik korábbi igazgatója, akinek a tiszteletére emlékpadot állított a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány az egészségügyi intézmény parkjában.

A Zirci járás közbiztonsági helyzete megnyugtatónak mondható, ugyanakkor a közterületről folyamatosan terelődnek át a bűncselekmények az online térbe, ezért a rendőrség az internetfelhasználók fokozott óvatosságára int. A családon belüli erőszak megfékezésében számítanak a lakosság együttműködésére is.

Búcsút vettünk dr. Szántó József nyugalmazott körzeti orvostól, Zirc város és Borzavár község díszpolgárától.

November 4-én, Zircen is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete november 14-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel közmeghallgatást tart.

Pályázati forrás igénybevételével és további támogatók segítségével folytatódik a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri épületegyüttesének a felújítása.

A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete újabb véradást szervezett a közelmúltban zirci középiskolák részére a Művelődési Házban.

Ünnepelhet városunk, hiszen az „Év Kiállítása 2022” díjat vehette át a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a „Regulyversum – minden Regulyról” című állandó kiállításért a napokban. Dr. Vida Beátát, a díjazott intézmény megbízott igazgatóját kérdeztük a fővárosi eredményhirdetés élményeiről, a díj fogadtatásáról, és arról az útról, amely még ismertebbé tett egy ismeretlenbe történő nagy-nagy utazást.

Tizennyolcadik alkalommal hirdette meg természetismereti vetélkedőjét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma környékbeli általános iskolák felső tagozatos diákjai számára a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében.

A 2022. november 11-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 19. számának elektronikus kiadása.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának jóvoltából szeptember 1-jén indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpűlök hosszában hazámon” című új vándorkiállítása, amely Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából jött létre.

Újabb helytörténeti kiadvánnyal gazdagodott városunk, bemutatták a Zirc története könyvsorozat harmadik kötetét, amely a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóháznak helyet adó Dubniczay-ház történetét dolgozza fel.

A novemberi munkaterv szerinti rendes ülést megelőzően közmeghallgatást tartott Zirc Városi Önkormányzat képviselő-testülete, melyen tájékoztatót hallhattunk városunk környezeti állapotáról és az állampolgárok által felvetett javaslatok, közérdekű bejelentések megvitatására is lehetőség nyílt.

Dr. Vida Beátát nevezte ki a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatójának Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a novemberi, munkaterv szerinti rendes ülésén. Önkormányzati rendeletekben meghatározott díjmértékek felülvizsgálatára is sor került.

Eredménytelennek nyilvánította a Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa a központi orvosi ügyeleti feladatok ellátására kiírt nyílt közbeszerzési eljárást. Egy kiegészítő határozat is elfogadásra került a jövő évtől történő működtetés kérdésével kapcsolatban.

Zirc városa adott otthont a Magyar Vöröskereszt Véradók Napja alkalmából szervezett megyei ünnepségének. A „csendes hősöket” a Városházán köszöntötték.

Az idei évben városunk adott otthont a Veszprém megyei középiskolák igazgatói találkozójának a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium szervezésében.

"Zirc Város Kultúrájáért" szakmai kitüntetésre lehet javaslatokat tenni 2023. január 10-ig.

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ a Segítő Kezek Háza előtt Téli ruha börzét tart november 28-tól december 9-ig.

A 2022. november 25-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 20. számának elektronikus kiadása.

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. A Veszprémi Rendőrkapitányság rendkívüli bűnmegelőzési mellékletet adott ki ebből az alkalomból, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy van kiút az áldozati helyzetből és a segítség kérésére bátorítanak. Egy a témához kapcsolódó kiadványt is elérhetővé tettek.

Vintze Regina, a Komárom VSE versenyzője is tagja volt a közelmúltban ifjúsági Európa-bajnokságot nyert magyar válogatott puskás csapatnak. Az egyiptomi világbajnokság élményeiről is számot adott a zirci sportlövő.

Boross László fotográfiáiból nyílt kiállítás a Városházán „A varázslatos Thaiföld” címmel a 2019-ben útjára indított „Egzotikus világok” sorozat részeként. Az alkotó vetítettképes előadás formájában is megosztotta a közönséggel távol-keleti élményeit.

Pertti Anttinen, Finnország magyarországi nagykövete látogatott Zircre feleségével, Katriina Apajalahti asszonnyal november 25-én, pénteken.

Kis közösségeknek kínál nagy lehetőséget legfrissebb pályázatával a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. Olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják.

Népzenével, Liszt-díjas művésztől felhangzó énekszóval ünnepelte advent első hétvégéjét Zirc városa. A várakozás koszorúján fellobbant az első gyertya lángja, ünnepi gondolatokat Petrikné Sáfrány Judit mondott a Baptista Gyülekezet képviseletében.