A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Hatvan éve érdemelte ki orvosi diplomáját dr. Hevesi Gusztáv nyugalmazott orvos, városunk díszpolgára, aki ez alkalomból átvehette a gyémántdiplomáját. A Doktor Úr október 3-án, azaz a mai napon ünnepli 87. születésnapját.

Hattagú delegáció érkezett szeptember utolsó napjaiban Zircre finn testvérvárosunkból, Nivalából. Látogatásuk apropója a Veszprémben zajló XV. Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia volt. A küldöttség fogadására és köszöntésére a Városházán, a búcsúra pedig a Barátság Parkban került sor. Intézménylátogatás, nevezetességeink megtekintése is a program részét képezte.

A Zirc, III. számú felnőtt háziorvosi körzet praxisjogával kapcsolatos döntést is hozott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülésén.

Biodiverzitás a Bakonyban címmel a Pintér-hegy természeti értékeit bemutató kiállítás nyílt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból. A projektet az iskola az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumával történő példaértékű együttműködésben valósította meg.

Hofferné dr. Hanich Erika „Tisztelet az elődöknek, emlékül a jövőnek” című, bányászati témájú könyvének bemutatójára került sor a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében, az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében.

– Október hatodika minden fél számára mást jelentett és a szándékok ellenére mást eredményezett. Az osztrákok reményei szerint a március tizenötödikével kezdődő lázadásunk vége, azonban a történelem ítélete szerint a magyar és más népek államiságát elnyomó hatalom végének kezdete lett.

Több mint egymilliárd forintos támogatást nyert el Zirc Városi Önkormányzat a TOP-PLUSZ pályázati rendszer „Élhető település” felhívásának keretében. Folytatódik városunkban a csapadékvíz-elvezetés rendezése, közlekedésfejlesztések valósulnak meg, a helyi lakosság és az idelátogatók számára vonzó, élhető közösségi terek jönnek létre.

Kilencedik alkalommal rendezte meg aszfaltrajz-versenyét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. A rendezvénnyel az október 4-ei Állatok Világnapja előtt is tisztelegtek.

Tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a Bakony-kutató ankét, melynek városunk adott otthont. Jeles évfordulóhoz kötődött az idei tanácskozás, hiszen 60 évvel ezelőtt, 1962. október 9-én indult útjára „A Bakony természeti képe” kutatóprogram.

Városunk szépkorú polgárait köszöntötték az Idősek Világnapjához kapcsolódóan.

Molnár Lajos Dulity-díjas festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési termében, az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében. A tárlat október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A zirci olvasóközönség körében is népszerű „Rizsporos Hétköznapok” című könyvsorozat szerzője, dr. Budai Lotti blogger, regényíró és nőtörténeti kutató volt a Békefi Antal Városi Könyvtár vendége az Országos Könyvtári Napok programsorozat hétfői napján.

Závada Péter kortárs költővel, drámaíróval találkoztak a III. Béla Gimnázium diákjai a Békefi Antal Városi Könyvtár által szervezett rendhagyó irodalomórán. A programra az Országos Könyvtári Napokon került sor.

A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde az idei évben is megrendezte Egészségnapját, ezúttal a dzsemek, lekvárok, befőttek világa köré építve.

A 2022. október 14-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 17. számának elektronikus kiadása.

Ünnepélyes keretek között, fúvós hangszerekkel kísért kisfilm levetítésével került bemutatásra Müller Anikó huszadik Zirc anno… helytörténeti falinaptára a Városházán.

Bombay Bálint festményeiből nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában. Az alkotó a Bakony élővilágát sok esetben túravezetései által szemléli.

Megrendülten fogadta önkormányzatunk a hírt, hogy 85. életévében elhunyt Slajchó György, Zirc város Pro Urbe Emlékéremmel kitüntetett polgára, a zirci általános iskola korábbi igazgatója. Búcsúztatására október 14-én került sor a zirci Felső temetőben. Ezzel az írással őrizzük emlékét.

Önkormányzatunk mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy 95. életévében elhunyt dr. Szántó József nyugalmazott zirci körorvos, városunk díszpolgára. Búcsúztatására 2022. november 5-én, szombaton 11.00 órai kezdettel kerül sor a zirci bazilikában.

– Nagy Imre és társai a nemzetünkért, a közösségért haltak meg. Nem az énközpontúság hajtotta őket a halálba, hanem felülkerekedett a közösségért való tenni akarás.

Az elmúlt héten nyolctagú küldöttség vendégeskedett Zircen német testvérvárosunkból, Pohlheimből. Ezúttal nemcsak az évente szokásos vöröskeresztes adományt hozták magukkal, hanem az Admont, Pohlheim és Zirc városok közös vándorkiállításának képanyagát is. Kettős születésnap is a programjuk részét képezte.

A Zirc és Nagyesztergár között, illetve a két településen belül közlekedők már tapasztalhatják a móri összekötő út közel három kilométeres szakaszának előnyeit. Ez a beruházás is a részét képezte a megyénkben lezajló nagy volumenű útfejlesztéseknek.

A helyi közutak állapotának megőrzése és a lakóövezeteket érő környezeti hatások csökkentése érdekében időkorlátos behajtási engedélyt vezet be az önkormányzat a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek számára a város belterületén. A képviselő-testület egy intézkedési tervet is elfogadott az energiaválsággal összefüggésben.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a Győrszabadhegy és Tarjánpuszta állomások között végzett pályakarbantartási munkálatok miatt módosul a 11. számú Győr-Veszprém vasútvonal menetrendje november 2-án este, valamint november 3-án és 4-én.

Az utakon és a temetőkben várható csúcsforgalomra hívja fel a figyelmet Mindenszentek és halottak napja előtt a Veszprémi Rendőrkapitányság. A közúton leselkedő veszélyekre is intenek azok számára, akik kegyeletüket a temetőn kívül kívánják leróni. A Bűnmegelőzési Melléklet prevenciós ajánlásokat is tartalmaz.

Zirc Városi Önkormányzat és a Zirci Városi Vegyeskórus közösen köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Bozzay Józsefné nyugalmazott pedagógust. A kórus fennállásának 45 éves évfordulóját is megünnepelték. Az eseményre meghívták a Zircen vendégeskedő pohlheimi delegációt. Nem hiába: a német testvérvárosi kapcsolat a kórustalálkozókból nőtte ki magát.

Pohlheim, Admont és Zirc városok közös kiállításának képei városunkba érkeztek a pohlheimi delegáció által. A tárlat ünnepélyes megnyitójára a helyi gimnázium műtermében került sor.

A kialakult energiaválság nehéz helyzet elé állítja Zirc Városi Önkormányzatot is. A döntéshozók az intézményvezetőkkel közösen a tettek mezejére léptek és egy intézkedési tervet dolgoztak ki a november 1. és április 30. közötti időszakra. A képviselő-testület az októberi ülésén elfogadta a tervet, arról részletesebb tájékoztatást a lakosság számára Zirc város polgármestere adott.

A 2022. október 28-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 18. számának elektronikus kiadása.