A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A Zirci Járás Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa márciusi ülésén elfogadta a központi orvosi ügyeleti feladatok ellátására irányuló közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívását és dokumentációját.

Eddig a várakozáson felül teljesít a Football Club Zirc Sportegyesület a megyei első osztályú bajnokságban. Március végén a felnőtt és az ifjúsági csapat is dobogós helyen áll, a korosztályos csapatok pedig csakugyan az elsők között várják a tavaszi folytatást.

Több mint egy tonna természetbeni és 1,2 millió forint pénzadomány gyűlt össze kárpátaljai testvértelepülésünk, Dercen megsegítésére a háborús helyzet kapcsán. A humanitárius segítség egy öttagú zirci delegáció önkéntes közreműködésével célba érkezett.

Az április 3-án lezajlott országgyűlési választásokon magabiztos győzelmet aratott dr. Kovács Zoltán, a FIDESZ-KDNP jelöltje a 4. számú választókerületben, ahová Zirc is tartozik. Városunkban magas volt a részvételi arány.

Közel 150 millió forintos támogatást nyert el Zirc Városi Önkormányzat a városi könyvtár épületének energetikai korszerűsítésére a TOP Plusz program keretében – közös sajtótájékoztatón jelentette be mindezt Ottó Péter polgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Hellebrandt Ferenc alpolgármester.

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ emlékezése a tragikus körülmények között elhunyt munkatársukra.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület szervezésében irodalmi estre került sor Zircen, melynek vendége a bakonycsernyei Simek Valéria költő, író volt.

A közelmúltban kerek számot ért el a kiadott vonaljegyek száma a zirci helyi járaton. Májusban lesz öt éve, hogy Zirc Városi Önkormányzat átvette működtetésre a személyszállítási közszolgáltatást gazdasági társasága, a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. üzemeltetésében.

Városunkat is érinti a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által szervezett jubileumi emlékfutás. A futócsapat április 12-én 12.00 óra körül érkezik Zircre.

A 2022. április 8-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 7. számának elektronikus kiadása.

Egy év kihagyást követően újra megrendezésre került a nyugdíjasklubok sakk- és rejtvényfejtő versenye, melynek immár hagyományosan Zirc városa adott otthont.

Megnyílt az online felület a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolába történő beiratkozásra. Az intézmény vezetése kéri, hogy lehetőség szerint ezt a módot válasszák a szülők, de azért van lehetőség a személyes beíratásra is.

Gondozzák a kertjüket, begyűjtik a használt sütőolajat, szeretnének komposztálni – Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő beszélt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola környezettudatos törekvéseiről.

– Széchenyi életműve ezen átalakuló világban is nyújt olyan szellemi támpontokat, melyeket az ember neveltetésénél fogva magával hoz és használ.

Április 9-én sokak kedvenc színművésze, Csuja Imre Jászai Mari-díjas, érdemes- és kiváló művész érkezett Zircre, aki a Magyar Költészet Napja alkalmából versekkel örvendeztette meg közönségét a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. Mindazok, akik szombaton az „Imi, mondj egy verset!” című önálló estet választották, nem csak egy szavalattal lettek gazdagabbak.

Rövid szünetet követően az év elején újraindult városunkban a darts. Két fiatalember összefogott és felkarolta a Zircen nagy hagyományokkal rendelkező sportágat. Új szervezeti formában, a régi névvel, egy megújuló klubteremben várják az érdeklődőket.

Egy év szünetet követően újraindult a fül-orr-gégészeti szakrendelés városunkban, az ehhez diagnosztikai hátteret biztosító audiológiai szolgáltatással kiegészülve.

Városunkon is áthaladt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által szervezett emlékfutás, mellyel a magyar altisztképzés másfél évszázados évfordulóját ünnepelték.

„Tartós szeretet” címmel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár hagyományos módon idén is megszervezte tartósélelmiszer-gyűjtési akcióját a nagyböjti időszakban. Zircen a helyi karitász koordinálásával történt a gyűjtés a bazilikában.

Kézműves-foglalkozásokat és bábkoncertet kínált az érdeklődőknek a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, így várva a húsvétot.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB valamint a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület első alkalommal rendezett közösen Nyuszi túrát, melynek erdei állomásain és a célban sok-sok játékos feladattal vártuk a családokat április 14-én. A Pintér-hegyi végállomáson a gyerekekkel együtt tettünk rendet a gézengúz nyuszik között, és vidám műsorral is köszöntöttük a Húsvétot.

Megnyílik a Zirci Termelői Piac a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház mögötti területen.

Harmadik alkalommal került sor a két zirci középiskola közös véradására a vöröskereszt szervezésében. Az eseménynek a Művelődési Ház adott otthont.

A 2022. április 22-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei nyolcadik számának elektronikus kiadása.

A sürgősségi ellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként a „2021. év Zirc Város Tűzoltója” díjat adományozta az önkormányzat Szelthoffer Zoltán részére.

Városunk adott otthont a hétvégén a sportlövő diákolimpia megyei döntőjének a Lövész Klub Zirc Egyesület rendezésében.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének áprilisi rendes ülésén elbírálásra kerültek a helyi civil szervezetek, közösségek és egyesületek támogatására irányuló pályázatok. Beszámolók hosszú sorát tárgyalták, szakmai kitüntetés is átadásra került.

A helyi gazdaság fejlesztésére és újabb utcák felújítására irányuló pályázat benyújtásáról döntött Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülésén. Egy nyilatkozat is elfogadásra került a Zirc és Olaszfalu között tervezett kerékpárút kapcsán.

A betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként a „2021. év Zirc Város Mentőse” díjat adományozta az önkormányzat Pál Andor részére.

Két évvel ezelőtt alakult meg az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület, de amennyire fiatalok, annyira aktívak: a kiemelkedő eredményeik mellett helyi sporteseményeken működnek közre, külföldi utakat szerveznek, és hathatós közreműködésüknek köszönhető, hogy az elmúlt évben egy új sportlétesítménnyel gazdagodott városunk.