A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Megmozdult az ország az orosz-ukrán háborús helyzet elől menekülő állampolgárok megsegítésére. Helyi viszonylatban is fontos, hogy célzott és koordinált legyen a segítségnyújtás, amit a leghatékonyabban a karitatív szervezeteken keresztül lehet elérni, hiszen ők folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy mi az, amire a legnagyobb szükség van.

A balesetek megelőzése érdekében fontos tisztában lennünk azzal, hogy melyek a megfelelő és melyek a nem megfelelő szén-monoxid érzékelők. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összegyűjtötte ezek listáját.

„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni” – ezen mottó jegyében már ötödik alkalommal ünnepeltük idén a Magyar Parasport Napját, melyhez a zirci PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája is csatlakozott.

Megkezdődött a bajnokság tavaszi szezonja a DEVM Zirc Kézilabda Alapítvány számára, szép eredményekkel rajtoltak a korosztályos fiatalok a pontvadászatokban.

Zirc Városi Önkormányzat külön alszámlát nyitott kárpátaljai testvértelepülése, Dercen megsegítésére a kialakult orosz-ukrán háborús helyzet kapcsán.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete februári rendes ülésén határozat formájában is felajánlotta humanitárius segítségét a kárpátaljai testvértelepülés, Dercen számára az orosz-ukrán háborús helyzet kapcsán. A 2022. évi költségvetés, a termelői piac és Kardosrét városrész földgáz-kiépítésének kérdése is napirendre került.

Több évtizedes kitartó, áldozatos, lelkiismeretes tevékenységének elismeréseként emléklappal búcsúztatta el a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat leköszönő elnökét.

Február elején indította be vízilabda-edzéseit az ajkai székhelyű Cápa Vízipóló Klub Úszó-Vízilabda SE a zirci Tanuszodában. A propagandamunka eredményes volt, hiszen nagy létszámmal látogatják a foglalkozásokat a gyerekek, két csoportot is indítottak.

A zirci Csaba Lilla volt a vendége a minap a Duna TV Ridikül című műsorának. A téma a demencia betegsége volt, melyhez kapcsolódóan – egyik rokona érintettsége okán – verseskötete is megjelent Lillának, a műsorban erről is szó esett. Szerepléséhez ezúton is gratulálunk, az alábbi linken elérhető adást pedig ajánljuk mindenkinek a figyelmébe!

Zirc Városi Önkormányzat a városban működő szociális intézményekkel, karitatív tevékenységet is végző szervezetekkel együttműködve adománygyűjtést szervez kárpátaljai testvértelepülése, Dercen, valamint a Derceni Kistérséghez tartozó, másik legnagyobb magyarajkú lakossággal rendelkező falu, Fornos megsegítésére.

A Bakonykarszt Zrt. felkérésére tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Zirci Ipari Park infrastrukturális fejlesztése kapcsán történő ivóvízhálózat-bővítési munkálatok miatt március 10-én és március 11-én 8.00 és 16.00 óra között nyomáscsökkenés, illetve esetleges vízhiány várható Zircen a Szabadság utca teljes hosszában. Ezúton is köszönik az érintettek türelmét és megértését.

Portrésorozatunk vendége Vachtler Erik önkormányzati főépítész

Ki mondaná meg, hogy a fiatalember már csaknem húsz éve áll a köz szolgálatában az önkormányzati hivatal munkatársaként? Bár ezer szállal kötődik Zirchez, a jásdi gyökereitől nem szakadt el, a festői környezetben található bakonyi kisfaluban él a családjával, ahol sok éven keresztül aktív közéleti szerepet, önkéntes munkát is vállalt.

A Balaton-Bakony Kocka Klub Tópart című kiállítása jelenlegi formájában a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében látható először. Sok-sok állatot, mozi- és mesehősöket is felfedezhetünk a terepasztalon, ha alaposabban körülnézünk.

A Beporzók Napja alkalmából kézműves-foglalkozást tartott az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, melyre meghívták a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola negyedik osztályos napközis csoportját.

A 2022. március 11-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 5. számának elektronikus kiadása.

– Bennünk, magyarokban megvan az a képesség, hogy nagy törésekkor egységet mutassunk – hangsúlyozta Nagy Tamás Imre önkormányzati képviselő beszédében Zirc város 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségén, ugyanakkor feltette a kérdést: Miért kell ehhez mindig valami nagy törésnek történnie?

Nagy népszerűségnek örvend a zirci pumpapálya, mely ünnepélyes keretek között, hivatalosan is átadásra került. Az új létesítmény egy sokszereplős, példaértékű közösségi összefogás eredménye.

A Víz Világnapja alkalmából békabölcső-készítésre hívta a környéken élő családokat az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma.

Légfegyveres lövészversenynek adott otthont városunk a hétvégén. A résztvevők két kategóriában és négy korcsoportban álltak céltábla elé.

Zirc Városi Önkormányzat beruházásában, Akli városrészben is kiépítésre került a szennyvízelvezetés és –kezelés rendszere, ezzel teljessé vált Zirc csatornázottsága mintegy 170 millió forintos beruházás keretében.

Mintegy nyolc millió forint értékű adomány érkezett városunkba Németországból, a traunsteini és a surbergi önkéntes tűzoltók szervezésében. A csomagokat a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat fogadta és osztja majd szét a lakosság részére.

A 2022. március 25-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 6. számának elektronikus kiadása.

Szűcs István Miklós Fonay-díjas, kiváló művész és pedagógus festményei is szerepelnek a veszprémi Dubniczay-palotában, a március 1-jén megnyílt Tavaszi Tárlat képző- és iparművészeti seregszemléjén az Európa Kulturális Fővárosa program szellemiségéhez illeszkedve. Alkotásai április 16-ig – éppen a 75. születésnapjáig – tekinthetők meg.

A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai takarítják az iskola közvetlen környezetét március 26-án, szombaton, a délelőtti órákban.

A kimutatások szerint egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Nagyban hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez, ha a háztartásokban keletkező sütőolajat a Zircen kialakított gyűjtőpontokra visszük.