A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A 2022-es év első rendes ülését tartotta Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, melyen döntés született járdafelújításra irányuló pályázat benyújtásáról, az idei lomtalanításról és a 82-es elkerülő út tanulmánytervét is véleményezték a döntéshozók.

Ünnepélyes keretek között, de a járványhelyzet miatt szűk körben került sor a Zirc Városi Önkormányzat által adományozott „Zirc Város Kultúrájáért”, „Zirc Város Elismerő Oklevele” és „Az Év Zirci Vállalkozója” kitüntetések átadására a Városházán.

Ünnepélyes keretek között, de a járványhelyzet miatt szűk körben került sor a Zirc Városi Önkormányzat által adományozott „Zirc Város Kultúrájáért”, „Zirc Város Elismerő Oklevele” és „Az Év Zirci Vállalkozója” kitüntetések átadására a Városházán. A kitüntetésben részesülők méltatása következik.

Városunkban is levetítésre került a szerzetesrendek meghurcoltatásának történetét elmesélő Magyar Passió című film a rendező és főszereplő Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész részvételével. Az alkotásnak zirci kötődése is van.

A 2022. évi költségvetésről, a Központi Orvosi Ügyelettel kapcsolatos feladatok ellátásáról is döntött a Zirci Járás Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa rendkívüli ülésén és a közbiztonsági helyzetről tartott tájékoztató is elfogadásra került.

Rendkívüli ülést tartott a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat, melyen elnökválasztásra és képviselői eskütételre is sor került.

Új, időszaki fotókiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban „Ehhez mérem az egész évet” címmel.

A 2022. február 11-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 3. számának elektronikus kiadása.

Ingyenesen letölthetők Nógrádi Gábor műveinek feladatlapjai és játékos totói, illetve ezek megoldásai. Magyartanárok és az író bevonásával készült a tananyag kiegészítéséhez és vetélkedőkhöz a négyszáz szórakoztató, oktató feladat, illetve kérdés.

December elején hirdette meg Hó-Olvasó elnevezésű olvasópályázatát tizenöt év alatti gyermekeknek a Békefi Antal Városi Könyvtár.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülésén újabb döntéseket volt kénytelen meghozni a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház magasabb vezetői feladatainak ellátásával kapcsolatban.

Hédl Evelin személyében új elnökkel folytatja munkáját a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat. A képviselőtársakkal történő közös gondolkodást tűzte ki elsődleges céljául, vallja, hogy csapatmunkával lehet érdemlegesen képviselni a lakosságot.

Start-számlát 2012 októberétől kizárólag a Magyar Államkincstárban lehet nyitni, és az állam által a gyermek számára biztosított 42.500 forintos életkezdési támogatást a Kincstár automatikusan Babakötvénybe fekteti.

Az elmúlt években zajló szakmai építkezés jelei már mutatkoznak a Vincze Judo Club Zirc háza táján, hiszen országos bajnoki cím és ezüstérem is született a judokák részéről az elmúlt évben. A járványhelyzet időszaka alatt egy kicsit megfogyatkozott a létszám, de ez nem egyedi probléma, és mindig van utánpótlás a kitartó klubtagok mellett.

Február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja. Ennek apropóján a rendőrség bemutatja a Veszprémi Áldozatsegítő Központot és azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az ott dolgozók nyújtanak a hozzájuk érkező áldozatoknak. A hírlevél második részében a vadelütéses balesetek jellemzőit, elkerülésük lehetőségeit tárják az olvasó elé.

A tavalyi évtől új szervezeti formában folytatja működését a zirci lövészklub. A pandémia okozta nehézségekből már kezdenek kilábalni, újra növekedni kezdett a taglétszám, a versenyeken pedig hozták a tőlük megszokott szép eredményeket.

Az idei évben is megszervezésre kerül Zirc városában a házhoz menő lomtalanítás. A lomok kihelyezésének időpontja március 19-20., az elszállítás pedig március 21-én veszi kezdetét. Kérjük a lakosságot, hogy a kijelölt időpontnál korábban ne helyezzék ki a lomokat. Tájékoztatónk az eddigieknél is alaposabban körülírja, hogy mi számít lomnak, mi az, amit elszállítanak és készült egy összeállítás a lomtalanítás során ki nem helyezhető hulladékok kezelésének lehetőségeiről is.

A 2022. február 25-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 4. számának elektronikus kiadása.

Zircen is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól a Zirci Országzászló Alapítvány szervezésében. A Városházán újra levetítésre került a Magyar Passió című film.