A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A huszonhetedik vöröskeresztes adomány érkezett Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből. A kilenctagú delegációt a tavaly ősszel megválasztott polgármester, Andreas Ruck vezette, aki először járt városunkban, egyben Magyarországon is.

Öt hónapja írtam ilyen sorokat és akkor nem gondoltam, hogy ez még egyszer megismétlődik, hogy kollégától kell végső búcsút venni! Azt, hogy ilyen rövid idő múlva, azt, hogy a védőnők közül és azt, hogy ilyen fiatal munkatársunkat kell elengedni… ez felfoghatatlan!

– A Bányásznap mindig lehetőséget adott arra, hogy egyfajta számvetést tegyünk, mi volt múlt, mi a jelen, mi várható a jövőben. A magyar bányászat innovatív és akar tenni a hazáért, a gazdaságunkért.

Két rendkívüli ülést is tartott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az elmúlt időszakban, melyeken a folyamatban lévő projektekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos döntések születtek és pályázatok kiírásáról is határozott a testület.

A Lövész Klub Zirc Egyesület tagjai augusztus hónap minden szerdáján Fonyódligetre utaztak, hogy sportlövő-foglalkozásokat tartsanak az Erzsébet-tábor sportnapján.

Az idei évben is meghirdette hagyományos nyári olvasópályázatát a Békefi Antal Városi Könyvtár.

Szeptember 7-én töltötte be a 90. életévét Kovács Józsefné zirci lakos, akit a jeles alkalomból Ottó Péter polgármester köszöntött.

Idén már második alkalommal vehettek részt zirci diákok kerékpáros vándortáborban. Barcsai Beatrix, Detre Anita valamint túrakísérőként Matuszczak Róbert vezetésével, a 13 diák és két szülő egy hét alatt járhatta be az Alpokalja és a Fertő-táj vidékét.

Nógrádi Gábor író újabb könyvét ajánlotta fel ingyenes letöltésre, melynek célja a baleset- és bűnmegelőzés. A világhírű animációs filmrendező és grafikus, Cakó Ferenc által gazdagon illusztrált történetben egy játékos rendőrségi nap vetélkedőjére látogatnak el a Papa és a gyerekek, hogy megnyerjék az oroszlánsimogatást vagy mást.

A 2021. szeptember 10-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 10. számának elektronikus kiadása.

Ünnepélyes keretek között, szép számú közönséggel átadásra került a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház felújított múzeumi épületegyüttese és a benne kialakított „Regulyversum – mindent Regulyról” című állandó kiállítás.

Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica -,Trefort Ágoston -, Radnóti-díjas versmondó/versvándornak immáron másodszor vezetett át Radnóti Miklós nyomában elnevezésű, missziós útja Zirc városán.

Zirc Városi Önkormányzat megbízásából 2021. szeptember 20-i héten megkezdődik a Kossuth Lajos utca keleti oldalán lévő járda felújítása a Déli határút - Damjanich utca közötti szakaszon. A kivitelezés az utca déli, Veszprém felőli oldalán kezdődik, majd folyamatosan halad a városközpont felé.

A Zirc története könyvsorozat első két kötetének bemutatójára is sor került

„Dubniczay Napok Zircen” címmel kulturális programokkal várta az érdeklődőket a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház. Az eseménnyel a szeptember 18-19-ei Kulturális Örökség Napjaihoz is kapcsolódott az intézmény.

Városunk is egyik helyszíne volt az Őszi Hacacáré programsorozatnak. Az Alkotmány utcai rendezvényterületen két könnyűzenei koncertre került sor szombat este.

„Az eszméket lehet hirdetni szóval és írással, de reformátorrá csak cselekedéssel válhat az ember" - születésének 230. évfordulóján gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek Zircen.

Rendes ülést tartott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, melyen többek között városunk közúthálózat forgalmi rendjének szabályozásával, a lakosság részéről beérkezett javaslatok figyelembevételével is foglalkoztak a döntéshozók. Elfogadást nyert egy cselekvési terv is.

Kerékpáros felvonulással egybekötve került sor a Zirc-Kardosrét hivatásforgalmi kerékpárút átadására az Európai Mobilitási Hét Autómentes Napján. A beruházás Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően valósult meg.

Zirc Városi Önkormányzat az idei évben is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált, annak támogatásával megvalósuló, a környezetbarát és közösségi közlekedést népszerűsítő programsorozathoz, az Európai Mobilitási Héthez. Szeptember 16. és 22. között különböző programokkal vártuk az érdeklődőket.

Kiemelkedően szerepelt Vintze Regina zirci sportlövő, a Komárom VSE versenyzője az Országos Bajnokságon. Egyéniben és csapatban is aranyérmet ünnepelhetett.

Rendkívüli ülést tartott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, melyen elfogadásra került egy nyilatkozat a 82-es főút Zircet elkerülő útjának továbbtervezésre javasolt nyomvonalairól. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház intézményvezetői feladatainak ellátásával kapcsolatos döntés is született.

Az étkezés fontosságára irányítja rá a figyelmet a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde Egészségnapja, melyet minden évben eltérő tematika mentén szerveznek meg.

Majdnem napra pontosan egy éve ülésezett utoljára a Zirci Járás Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa. A szeptember 29-ei rendkívüli ülésen a társulási megállapodás és a védőnői szolgálat körzeteinek módosításáról is döntés született.