A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Jelentős állomás Zirc város életében, hogy ünnepélyes keretek között megtörtént az új Tanuszoda alapkőletétele. Jövő év őszétől birtokba lehet venni a létesítményt.

A járványügyi helyzet szerencsére lehetővé tette, hogy idén két nyári napközis tábort is szervezhessünk az érdeklődő gyermekek számára. Az első táborunk 2021. július 5-9. között került megrendezésre, a másodikra pedig július 26-30. között került sor.

Huszonkettedik alkalommal került megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok az Alkotmány utcai rendezvényterületen. A szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménynek köszönhetően színes kulturális programkínálat várta az érdeklődőket Kisasszony havának első hétvégéjén.

A napokban hetedik alkalommal kerül megrendezésre városunkban a judo-tábor. A rendkívül népszerű program tavaly elmaradt a járványhelyzet miatt, de varázsából mit sem vesztett, ezt bizonyítja, hogy idén mintegy százötven judoka érkezett Zircre.

„Dubniczay Napok Zircen” címmel helytörténeti programra kerül sor a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház szervezésében, melyen bemutatják a településünk középkori és újkori történetét ismertető könyvsorozatot is.

Újra megyei első osztályú mérkőzéseket láthat a zirci közönség

Rendkívül sikeres szezont tudhat maga mögött a Football Club Zirc Sportegyesület. A felnőtt csapat tetemes fölénnyel nyerte a megyei másodosztályú bajnokságot és ezzel visszajutott az első osztályba. Az ifjúsági csapat is bajnok lett, s több korosztályos csapat végzett dobogós helyen a 2020–2021-es bajnokságban. Hamarosan rajtol az új szezon.

Zsúfolásig megtelt a zirci bazilika Böjte Csaba ferences szerzetes szentmiséjén és a Magyar Örökségdíjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar koncertjén. Városunk az első állomása volt a VIII. Balatoni Csillagösvény Missziós Körútnak augusztus 17-én. A helyi eseményt a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász szervezte.

A 2021. augusztus 19-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 9. számának elektronikus kiadása.

Második alkalommal teljesítette a 160 kilométeres Korinthosz Ultrát Wittmann János ultrafutó, aki a közelmúltban az év felnőtt sportolója elismerést is kiérdemelte Zircen.

– Szent István királynak sokat köszönhet népünk. Keresztény hitünk minden társadalmi formában megállja a helyét. Olyan erkölcsi normákkal és tartással vértez fel bennünket, amelyet nemcsak gyermekeinknek, hanem minden utánunk következő generációnak átadhatunk.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként a „Zirc Város Díszpolgára” címet adományozta Egervölgyi Dezső részére. A kitüntetés átadására a Szent István téren, Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén került sor.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kiemelkedő, hasznos munkája elismeréseként a Pro Urbe Emlékérem kitüntetést adományozta dr. Szalay Attila részére. A kitüntetés átadására a Szent István téren, Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén került sor.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kiemelkedő, hasznos munkája elismeréseként a Pro Urbe Emlékérem kitüntetést adományozta Sztana Éva részére. A kitüntetés átadására a Szent István téren, Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén került sor.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély a hazai erdő- és mezőgazdasági területek jelentős részén.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként a „Zirc Város Díszpolgára” címet adományozta Orémusz József részére. A méltatás Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén elhangzott, az elismerés személyes átadására egészségügyi okok miatt később kerül sor.

A balesetmentes ősz érdekében ingyenesen, szabad felhasználásra letölthetővé tette Nógrádi Gábor író az IDENÉZEK, ODANÉZEK című kötetüket, amely 25 éve Mit jelent a piros kerek? címmel jelent meg és a KSH statisztikája szerint több száz vagy ezer gyerek balesetektől való megóvását segítette elő.

Clairvaux-i Szent Bernát főünnepén bemutatták a Zirci Ciszterci Apátság újabb fejlesztéseit a vendégek előtt. Megújult a Királyterem és a Vörös-torony, átadásra kerültek a Ciszterci Műemlékkönyvtár felújított terei és az 1951-ben ledöntött, restaurált Szent Bernát szobor megáldására is sor került az arborétumban.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász támogatóinak köszönhetően az idei évben is segíti a nehezebb körülmények között élő gyermekek iskolakezdését.

A Zirci Ciszterci Apátság által szervezett Szent Bernát főünnepe programsorozat keretében az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár megújult tereinek átadására is sor került a Barokk-teremben.