A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Városunkban is megszervezésre kerül a Katolikus Karitász által meghirdetett nagyböjti élelmiszergyűjtés a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász koordinálásában.

Riport Kocsis Imre zirci raliversenyzővel és navigátorával, Henszelmann Zsolttal

Kiemelkedő eredményekkel zárta az elmúlt évet a Kocsis Imre, Henszelmann Zsolt ralis páros. Az Országos Bajnokságban és a Déli Régióban is második helyen végeztek a kategóriájukban, a Mikulás Rallye-t pedig megnyerték. A zirci autóversenyzőt eddigi pályafutásáról és jövőbeni terveiről kérdeztük. Navigátora is megszólalt a riportban.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola felső tagozatos diákjai Géring Klára tanárnővel 2020 tavaszán összegyűjtöttek egy csokorra való nagyheti, húsvéti szokást saját családjuk köréből. A gyűjtemény bővíthető, szeretnék, ha mások is tennének a bakonyi népszokások, hagyományok húsvéti kosárkájába. Önöknél hogyan volt régen? Mely szokásokat tartják ma is?

Március 22-ig a szigorító intézkedések miatt szünetel a kölcsönzés a Békefi Antal Városi Könyvtár kisablakában.

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ 2021. március 16. és 26. között ruhagyűjtést tart.

A Nemzeti Tehetségközpont az idei évben is kiírta a „Tehetségbarát Önkormányzat” pályázatát, melynek jelölési felületén egy Zircről készült háttérkép látható. A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” felhívás is megjelent.

Beszámoló az elmúlt időszak polgármesteri döntéseiről


A kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelmi törvény alapján Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörét a polgármester gyakorolja, aki döntéseit a képviselők véleményének, javaslatainak figyelembevételével hozta meg.

A kihirdetett veszélyhelyzetben nincs lehetőség a társulási tanácsok összehívására, hatáskörüket a katasztrófavédelmi törvény alapján az elnök gyakorolja, aki döntéseit a tanácstagok véleményének, javaslatainak figyelembevételével hozta meg.

A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai értékes eredményekkel gazdagították a biodiverzitás-kutatást: 71 tudományra új fajt, 6 alfajt és 3 nemzetséget írtak le. Természetrajzi örökségünk legújabb kincseit a kutatók 28 országból írták le, Afrika déli csücskétől Eurázsián át Új-Guinea szigetéig.

A 2021. március 12-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei harmadik számának elektronikus kiadása.

Koszorúzással emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra Zirc Városi Önkormányzat, dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője; a Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatala, a Zirci Országzászló Alapítvány, az Országos Széchenyi Kör Zirci Csoportja és a Zirci Fidesz Csoport.

Lomtalanításra kerül sor Zirc városában, a részletek hirdetményünkben olvashatók.

Megújul a Rákóczi tér apátság előtti térrésze és termelői piac kialakítására kerül sor Zirc városában az önkormányzat nyertes pályázatának eredményeként.

A III. Béla Gimnáziumból is érkeztek alkotások a Veszprémi Rendőrkapitányság által a Biztonságos Internet Világnapja alkalmából kiírt bűnmegelőzési pályázatra.

Víz nélkül nincsen élet a Földön. Ezt a megállapítást mindannyian ismerjük, és könnyen beláthatjuk, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az emberi test 75 százaléka víz. Fontos, hogy megóvjuk ezt a természeti kincsünket, amely nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre. A védelem különösen fontos az olyan karsztos területeken, ahol Zirc is található – dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma igazgatójának írása a Víz Világnapja alkalmából.

A Cuha-völgy megtisztítására irányuló akcióra kerül sor most vasárnap. A nemes célú kezdeményezést hagyományteremtő szándékkal indítják útjára. Várják az önkéntesek jelentkezését, középiskolás diákoknak közösségi szolgálat teljesítésére is lehetőségük nyílik. A részletekért kattintson tovább!

Március 23-án délután négy órára rendeltek be a veszprémi 3. számú oltópontra, több zirci polgártársammal együtt. Kimagasló szervezésről tudok beszámolni az oltás kapcsán.

„Tartós szeretet” elnevezéssel, a Püspökkari Konferencia támogatásával a Katolikus Karitász az idei évben is meghirdette a nagyböjti gyűjtést a katolikus templomokban.

Pék László helyi alkotó remek ötlettel állt elő: zirci üzletek kirakataiban mutatja be a festményeit. Bár a boltok java része a szigorító intézkedések miatt zárva tart, a képzőművészet által mintha megnyíltak volna a világ előtt.

Dekoratív alkotással szépítette meg a városközpontot egy kis civil közösség Zircen.

A Békefi Antal Városi Könyvtár és Művelődési Ház játékra invitál nagypénteken. Tizennégy állomáshelyet kell megtalálni, ahol egy-egy feladvány várja a résztvevőket.

Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjének nekrológja elhunyt kollégájuk emlékére.

Édesanyja örökségéből merítve, az egész család segítségével illeszti textilfoltjait egymás mellé a zirci Varga Mónika, szebbnél szebb alkotásokat megálmodva és létrehozva. Műhelyükben a gyermeki világ játékossága találkozik a kockás szövetek szeretetével.