A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A "Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány" kérelme a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására vonatkozóan.

Az elmúlt év rendőri intézkedéseiből, lefolytatott nyomozásaiból idéz fel néhányat a Veszprémi Rendőrkapitányság idei első bűnmegelőzési hírlevelében, közöttük egy Zirchez kapcsolódó esettel is találkozhatunk. Majd a parkoló autók "elszabadulásának" megelőzésére adnak tanácsokat.

A napokban fejeződtek be a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat épületének belső felújítási munkálatai, melyet a járványhelyzet miatt elmaradt programokra szánt forrásból valósítottak meg.

Szépen kezdődött az idei esztendő a zirci Kinga Apartman számára, hiszen az Év Szállása versenyen második helyezést értek el Non-hotel kategóriában. Már nem ez volt az első elismerésük, 2018-ban a legjobb szálláshelynek kiáltották ki a vendégek.

Búcsút vettünk dr. Monszpart László főorvos úrtól, városunk díszpolgárától

A járványügyi helyzet miatt szűkebb körben került sor a zirci bazilikában dr. Monszpart László, Zirc Város Díszpolgárának, a zirci kórház korábbi igazgató-főorvosának búcsúztatására, aki január 3-án, 96. életévében távozott az élők sorából.

Szép eredményekkel indult az újesztendő Vintze Regina zirci sportlövő számára, aki jelenleg a Komáromi VSE színeiben versenyez.

Riport városunk közelmúltban kinevezett jegyzőjével, Viziné dr. Horváth Judittal

Tavaly októberben nevezték ki Zirc város jegyzőjévé Viziné dr. Horváth Juditot. Eddigi tapasztalatairól, az új munkakör kihívásairól és zirci kötődéséről beszélgettünk vele.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház azon kevés intézmény közé tartozik, amelyeknek a nyitvatartását kevésbé befolyásolja a járványhelyzet. Tavaly márciusban ugyanis egy nagyszabású turisztikai fejlesztés vette kezdetét, így látogatókat egyébként sem tudnak fogadni, de már nagyon várják a nyitást az új kiállításokkal.

Megjelent a Veszprémi Rendőrkapitányság februári megelőzési hírlevele.

Január 29-én volt egy éve, hogy Lakner János, akit szinte mindenki „Pacalosként” ismert, súlyos betegséget követően távozott az élők sorából. Idén töltötte volna be a hatvanadik életévét. Barátai, volt üzlettársai összefogtak, és egy alkalmi menüvel adóznak az emlékének a Hotel Szépalmában.

Három nagy ünnepe van a magyar irodalomnak, melyeknek köszönhetően megemlékezhetünk annak különböző szeleteiről, így a Magyar Költészet, a Magyar Dráma és a Magyar Széppróza Napjáról. Az egyensúlyt a legutóbbival sikerült felállítani, hiszen így minden műfajnak megvan a maga ünnepe irodalmunkban.

A kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelmi törvény alapján Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörét a polgármester gyakorolja, aki döntéseit a képviselők véleményének, javaslatainak figyelembevételével hozta meg.

Városunkban is javában zajlik a koronavírus-járvány elleni vakcina beadása. Az oltási protokollról és az eddigi tapasztalatokról kérdeztük dr. Buda Imre zirci háziorvost, aki korosztálytól függetlenül mindenki számára javasolja a védőoltás felvételét.

A 2021. február 19-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 2. számának elektronikus kiadása.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

– Azokra emlékezünk ma, akiket egy totalitárius rendszer megnyomorított, akiknek életét, egzisztenciáját, vagyonát elrabolta. Ez a rendszer olyan sebeket ejtett a magyar társadalmon, amelyek máig nem gyógyultak be.

A járványhelyzet árnyékában is volt sportélet Zircen az elmúlt évben, az egyesületek lehetőségeikhez mérten tették a dolgukat, sor került létesítményfejlesztésre, edzőtáborra, és a kevés verseny ellenére is születtek figyelemreméltó eredmények.

Az ellenfelek helyett a Vincze Judo Club Zircnek is többnyire a járványhelyzettel kellett megküzdenie az elmúlt évben.

Veretlenül vezeti a megyei másodosztályú bajnokságot a Football Club Zirc Sportegyesület felnőtt csapata, az ifik is a tabella éléről várhatják a folytatást, emellett több korosztályban dobogón vagy dobogó közeli helyen állnak, futsal szakágban szintén.

A tavaszi szezont és az edzéseket elvitte a járvány első hulláma, így nyáron volt mit bepótolniuk a versenytáncosoknak.

A Zirci Tenisz Klub Sportegyesület a nyár folyamán, a korlátozások feloldását követően újra el tudta kezdeni az edzéseket és egy egyhetes tábor lebonyolításában is közreműködtek, melyre a „Három generációval az egészségért” program keretében került sor.

A tavaszi „karantént” követően június elsejével indult újra az élet a balatonfűzfői székhelyű Balaton Vízilabda Klub háza táján, azóta a járványügyi szabályok betartásával folyamatosan edzenek, csak az uszoda év végi felújítása miatt szünetelt rövid ideig az edzésprogram.

A zirci kézilabdás csoport a járványhelyzet tavaszi időszakában kültéren, a rekortán pályán tartott edzéseket, majd augusztus utolsó hetében magas részvételi aránnyal megtartották az edzőtáborukat.

A koronavírus-járvány ellenére is eredményes évet zárt a tavaly alakult Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület, 110 rajtból negyvenszer dobogós helyen végeztek.

A pandémia szinte az egész szezonját keresztülhúzta a zirci lövészklubnak: az általuk rendezett versenyek közül elmaradt az Általános és Középiskolások Országos Bajnokságának és az Országos Diákolimpiának a Megyei Döntője, valamint a Zirc Kupa és a Görgey Kupa is.

Szerencsés helyzetben lévő sportágról beszélhetünk, mert bár az egyesületi találkozásokra, edzésekre nem volt lehetőség a tavaszi „karantén” időszaka alatt, az egy háztartásban élők el mehettek kerékpározni a környékbeli erdőkbe.

A 2020-as év a sporthorgász-egyesület életében is sok változást hozott. Tavasszal került telepítésre a tó területén egy minden igényt kielégítő vizesblokk, ami lehetővé teszi, hogy a több napra érkező horgászok, valamint a rendkívül népszerű horgászversenyeiken idelátogató versenyzők is komfortosan érezzék magukat.