A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Ülésezett a Zirci Járás Önkormányzati Társulás Tanácsa. Tudomásul vették a Zirci Járás közbiztonsági helyzetéről tartott tájékoztatót és a módosított költségvetést. Zirc és Lókút Óvodatársulás Tanácsa is megtartotta soros ülését a székhelytelepülésen.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász szervezésében, október 8-án (csütörtökön) 8.00 és 10.00 óra között.

Már birtokba vehették a közlekedők a felújítással érintett Alkotmány utcát és az új parkolóhelyek is várják a gépkocsikat a városközpontban. Október első napján hivatalosan is átadásra került az önkormányzat két közlekedésfejlesztési beruházása.

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma az idei évben is meghirdette gyermekeknek szóló aszfaltrajz-versenyét. A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, az Állatok Világnapja alkalmából került megrendezésre.

Eredményes papírgyűjtést szervezett a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákönkormányzata. Közel negyven tonnát mutatott a mérleg nyelve a négynapos akciót követően.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadási helyei és időpontjai október hónapban.

Idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár. Az intézmény október 5-én Stern Ilona Árvaház című könyvének bemutatójával nyitotta meg programhetét.

A diáksportért végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként, az idei évben a megyéből egyedüliként vehette át a Magyar Diáksport Szövetség „Diáksportért” díját Bohon Gabriella zirci testnevelő tanár, aki ettől a tanévtől visszatért szülővárosába tanítani.

Október 6-án töltötte be kilencvenedik életévét Varga Sándor zirci polgár, akit Ottó Péter polgármester köszöntött a jeles évforduló alkalmából.

Oklevéllel és egy kis ajándékkal is megköszönte a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász a járványhelyzet idején nyújtott segítséget a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde munkatársainak.

– Az önfeláldozás, az önzetlenség, a bátorság és a hazaszeretet sohasem viszonylagos és múló szeszélyek, hanem emberként és magyarként való megmaradásunk alapfeltételei.

Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó volt a vendége a Békefi Antal Városi Könyvtárnak az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében.

A Balaton-Bakony Kocka Klub tagjainak LEGO-gyűjteményéből nyílt időszaki kiállítás a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében. A tárlat anyaga időről időre cserélődik, az üveges kerengő első vendégei a kalózok, a többi meglepetés marad a gyerekek előtt.

Pályakarbantartási munkák miatt a 11. számú Győr-Veszprém vasútvonal egyes állomásai között módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok október 12-én, 13-án és 14-én.

Ingyenes, munkára felkészítő képzést indítanak Zircen november hónapban. Jelentkezni október 20-án lehet a Városházán.

Átadásra került az önkormányzati konyha fejlesztése a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Köztársaság utcai épületében.

Szeptember 24-én adtunk hírt a koronavírus-járvány terjedésének helyi alakulásával kapcsolatban. Önkormányzatunk most újabb tájékoztató cikket közöl az adatokról.

A járványhelyzet következtében városunk református gyülekezetének is új utakat kellett keresnie: a valóságos térből áthelyeződtek az online térbe, majd szabadtéri istentiszteleteket, programokat tartottak. Épülő gyülekezeti házukhoz továbbra is várják az adományokat. Vecsey Katalin református lelkész beszámolója.

A 2020. október 20-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 13. számának elektronikus kiadása.

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának új kiállítása a trianoni békeszerződés 100 éves évfordulójára emlékezve készült.

November 7-től kezdődő elszállítással házhoz menő zöldhulladék-gyűjtési akciót szervez Zirc Városi Önkormányzat.

A Magyar Államkincstár rendkívüli Babakötvény-vásárlási és Start-értékpapírszámla nyitási lehetőséget biztosít. November 2-án 12.30 és 15.30 között a Zirci Közös Önkormányzati Hivatalban tartanak ügyfélfogadást.

– Az 1956-os forradalom egyik fő követelése volt a nemzeti függetlenség. Az emberek nem egyéni jólétükért tüntettek, nem valamelyik társadalmi csoport vélt vagy valós sérelmeit hánytorgatták fel, hanem életüket kockáztatva az ország függetlenségét, szuverenitását, semlegességét követelték, és ezért harcba is szálltak.

Kiírásra kerültek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, és november 12-től lehet pályázni az egyszerűsített támogatási formára, mely keretén belül a helyi hatókörű civil szervezetek 300 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. A pályázat benyújtásának körülményeiről tájékoztató fórumot tartanak Zircen.

Megjelent a Veszprémi Rendőrkapitányság megelőzési hírlevele.

Az év elején a komáromi MTTSZ Finomító Sportlövő Klubhoz igazolt Vintze Regina zirci sportlövő, hogy tovább csiszolja eredmények hosszú sorával bizonyított tehetségét. Erre garancia az edzője, Kisvárdai István, aki igazi szaktekintélynek számít a lövészsportban, világ- és Európa-bajnok versenyzők kerültek ki a kezei alól.

A Magyar Természettudományi Múzeum napja alkalmából az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásait látta vendégül október 29-én.