A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Zirc Városi Önkormányzat az egyike azon településeknek, amelyeket Tehetségbarát Önkormányzat díjjal tüntettek ki az Országos Tehetséggálán, Budapesten. Városunkat Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester képviselte a díjátadón.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász jótékonysági ruhaosztást szervez.

Megjelent a zirci gimnázium megalakulásának körülményeit és első tíz évének történetét feldolgozó könyv, melynek ünnepélyes bemutatójára a Városházán került sor.

A 70. bányásznapi megemlékezést tartották Zircen a Pintér-hegyi Parkerdő bányász-emlékművénél. Ünnepi beszédet dr. Faller Jenő mondott, akinek a nagyapja többek közt bányaigazgató volt Dudaron és utcát is neveztek el róla Zircen.

A közelmúltban megépített épületszárny teraszáról katonazene szólt, a felújított kórházi parkban pedig szép számmal gyülekeztek az ünneplők, közöttük egykori és jelenlegi kórházi dolgozók. Az egészségügyi intézmény két század fordulójáig visszanyúló múltjára emlékezett, és könyvet is megjelentettek a kerek évforduló alkalmából.

Kimagasló munkája elismeréseként a „Zirci Erzsébet Kórházért Életműdíj Emlékérem” kitüntetést vehette át dr. Monszpart László korábbi kórházigazgató a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet vezetésétől. A díj átadására a kórház alapításának 120. évfordulóját ünneplő rendezvényen került sor.

A Nemzeti Művelődési Intézet fotópályázati felhívása közösségek, családok és egyének számára. A pályázat célja képekben bemutatni az elmúlt 100 éven átnyúló emberi kapcsolatokat, elődeink történeteit az 1920-as évektől napjainkig.

Kecskeméten tették próbára tudásukat az MTTSZ Területi Klub Zirc versenyzői a nyár utolsó napjaiban. Valamennyien dobogót jelentő helyeken végeztek.

Ettől a tanévtől visszatérhetett a régi rend az oktatási intézményekbe. A március idusán elnémuló csengő újra megszólalt, a diákok elfoglalhatták az iskolapadot. A zirci iskolák igazgatóit többek között a tantermi oktatásra történő visszaállásról, az életbe léptetett óvintézkedésekről és ezek betartásának eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász a támogatói segítségével az elmúlt időszakban is sokoldalú, aktív tevékenységet fejtett ki, legyen szó a rászoruló családoknak juttatott adományokról, online tanulásról, növénytermesztésről, iskolakezdésről, nyári táborról, vagy éppen katolikus ünnepről.

Befejeződtek az Alkotmány utca közlekedésbiztonsági átalakításának kivitelezési munkálatai, így a helyi járat újra a megszokott útvonalon halad az 1. számú vonalon, ahol egy megállóhely is kialakításra került a fejlesztés eredményeként.

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szeptember 19-én rendezi meg a Bakonyvasút ünnepnapját. Ezen a napon rég nem látott különvonatot közlekedtetnek a kirándulók, vasútbarátok és a térség érdeklődő lakói számára.

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület Térítésmentes Információs Napot rendez október 1-jén (csütörtökön) 16.00 és 17.00 óra között a Művelődési Házban (Alkotmány u. 14.). A fórum apropója, hogy októberben kiírásra kerülnek a Nemzeti Együttműködési Alap 2021-es pályázatai.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is meghirdetik közlekedési-környezetvédelmi kreatív pályázatukat „Klímabarát közlekedés mindenkiért!” címmel. A rajzokat, fotókat és egyéb alkotásokat 2020. október 20-ig, elektronikus úton lehet benyújtani.

A 2020. szeptember 18-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 12. számának elektronikus kiadása.

Születésének 229. évfordulója alkalmából gróf Széchenyi Istvánra történő megemlékezést tartott a Zirci Országzászló Alapítvány és az Országos Széchenyi Kör zirci csoportja. Ezt követően történelmi sétára invitálták a résztvevőket.

Az idei évben is meghirdette hagyományos nyári olvasópályázatát a Békefi Antal Városi Könyvtár. 24 gyermek összesen 292 könyvet olvasott el, illetve hallgatott meg szüleik, nagyszüleik, testvéreik felolvasásában. Idén az alsósok és az óvodások voltak a legaktívabbak, fej-fej mellett haladtak a kötetek számában.

Szeptemberi rendes ülését tartotta Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, melyen a város közúthálózatának forgalomtechnikai szabályozása is napirendre került. Ezzel kapcsolatban a lakosság véleményét is kikérte az önkormányzat.

Sajnos városunkban is megjelent a koronavírus-járvány, ezért még fontosabbá vált a kellő elővigyázatosság, a felelős gondolkodás, a járványügyi szabályok betartása.

Új termékek kerültek fel a pozitív listára: egy szén-monoxid-érzékelő a „nem megfelelő” kategóriából átkerült a megfelelő berendezések közé, emellett a szakemberek még négy terméket ítéltek meg úgy, hogy biztonságosan figyelmeztetheti a háziakat a mérgező gáz jelenlétére.