A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Az előző szám vendége Lencse Ferenc, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatalának foglalkoztatási osztályvezetője volt, aki most arról kérdezi Nagyné Fáró Katalint, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjét, hogy milyen programokkal, eszközökkel segítik a sérült, fogyatékossággal élő emberek, különösen a fiatalok társadalomba, illetve a munka világába történő visszailleszkedését, milyen eredményeket értek el az elmúlt időszakban.

Ünnepélyes keretek között átadásra került a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ védőnői szolgáltatásának bővítését célzó projekt, amely Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, mintegy 42 millió forintos támogatással valósult meg.

A „Lélek útja” címmel gyalogos vers-zarándoklat indul a 110 esztendeje, 1909. május 5-én született és 75 esztendeje elhunyt Radnóti Miklós és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok tiszteletére, Borból, Lager Heidenau-ból Abdáig.

Kecső Lajosné festményeiből nyílt kiállítás a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében.

Minden eddiginél eredményesebb tavaszi zöldhulladék-gyűjtési akciót bonyolított le Zirc Városi Önkormányzat a lakossággal együttműködve. Közel húsz tonna zöldhulladék került a zsákokba, mely az eddigi tavaszi mennyiségek átlagának mintegy ötszöröse.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „Sétálj velünk!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet.

A 2019. május 14-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 9. számának elektronikus kiadása.

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola is részt vett a „Think freedom” elnevezésű művészeti akcióban, melynek célja, hogy a diákok megfogalmazzák, mit jelent számukra a szabadság, és az üzeneteket egy köztéri látványos formában, szabad madárcsapatot szimbolizálva mutatják be a közönségnek.

Egyszerre három helyen is megmutatkoznak alkotásaikkal a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai Veszprémben.

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Barátság Kupa” kispályás labdarúgótorna, mely két város oktatási intézménye, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kapcsolatán alapszik. Zirc először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye az Európai Parlament tagjainak 2019. május 26. napjára kitűzött választásáról.

Nyári diákmunkára keressük azon 16 és 25 év közötti, dolgozni akaró nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező, és azt igazolni tudó, illetve a Veszprém Megyei Kormányhivatal Zirci Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán regisztrált diákokat, akik szívesen hozzájárulnának Zirc Városi Önkormányzat és intézményeinek sikeres működéséhez.

A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájában vizsgáznak az eladó tanulók. Somogyi Dóra végzős diáknak nem kell részt vennie a mérföldkövet jelentő tudáspróbán. Oklevéllel és egy gyönyörű aranyéremmel tudja igazolni a távolmaradását, melyek a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért országos első helyezésről tanúskodnak.

Ünnepélyes keretek között átadásra került a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde munkába állás javítását célzó fejlesztése, mely Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázata útján, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyújtott támogatással valósult meg. Nagyszabású átalakítás ment végbe az intézményben.

Tizenkilencedik alkalommal került sor Zircen a Kórusok Egyházzenei Hangversenyére. A találkozónak immár hagyományosan a Ciszterci Bazilika adott otthont.

– Emlékezni csak nemzeti öntudattal rendelkező népek tudnak, akiknek van nyelve, múltja, történelme, kultúrája.

Vintze Regina megnyerte a nyíltirányzékú légpuska húszlövéses számot korcsoportjában az Általános- és Középiskolások Országos Bajnokságán, míg a fiúk között Horváth Bálint második helyezést ért el. A zirci versenyzők eredményeikkel hozzájárultak ahhoz, hogy összetettben Veszprém megye kiemelkedően szerepelt.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület a Reguly Múzeum által meghirdetett Reguly-év keretében tisztelgő emléklátogatással felkereste a budapesti Nemzeti Sírkertben nyugvó leghíresebb zirci szülött, a néprajzkutató, nyelvész, MTA-tag Reguly Antal sírját születésének 200. évfordulója alkalmából.

Ünnepélyes keretek között, Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének májusi rendes ülésén kerültek átadásra a „Zirc Város Sportjáért” kitüntetések a 2018-as évre vonatkozóan. Zirc város utánpótlás sportolójának Bittmann Panna kerékpár- és síversenyzőt, az év felnőtt sportolójának Piedl Erik judóst választotta az önkormányzat.

A 2018-as évben végzett kiemelkedő teljesítménye elismeréseként a „Zirc Város Rendőre” kitüntetést vehette át Szelthoffer Ramóna rendőr törzsőrmester, a Veszprémi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának segédelőadója Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének májusi rendes ülésén.