A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Rendőrségi gyakorlat lesz a Zirc környéki erdőkben 2019. április 11-én.

Az országos Internet Fiesta programjához idén is csatlakozott a Békefi Antal Városi Könyvtár. A 2019. március 26-i előadás az internet biztonságra és az álhírek felismerésére fókuszált.

– Európa eljutott arra a pontra, hogy vagy megmarad, vagy elpusztul. Más szavakkal – az Európai Unió alapítóatyáinak mondata szerint – „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”.

A „Zirci Ciszterciek Pápai Otthona” címmel nyílt kiállítás a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár előadótermében. A tárlat a tavalyi jeles eseményhez, Zirc újraalapításának 300. évfordulójához kapcsolódik, a jubileum alkalmából készült kiállítás vándorolt el arra a helyre, ahol a török háborúk pusztítását követően újrakezdődött a ciszterci élet.

Ötödik alkalommal került megrendezésre városunkban a Görgey Artúr tábornok emlékére rendezett országos sportlövő verseny területi fordulója a Magyar Technikai Tömegsportok Országos Szövetsége, a Magyar Sportlövők Szövetsége és az MTTSZ Területi Klub Zirc közös szervezésében.

„Tavaszköszöntő” túráira várta a Bakonyt és a kirándulni szeretőket a Művelődési Ház.

A tavalyi évben elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas erdélyi magyar költőre emlékezett a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB költészet napi ünnepségén egy pedagógus házaspár, Baksa Péter és felesége közreműködésével.

Zircen is sor került Faragó Annamária dokumentumfilmes, író „Menaságra repülj…” című filmjének vetítésére és az ahhoz kapcsolódó előadásra. A kulturális műsornak a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubterme adott otthont.

Hatvan fát és nyolcvan cserjét ültetett el a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. a napokban a város frekventáltabb pontjain. A fásítási beruházáshoz Zirc Városi Önkormányzat költségvetésében egymillió forintot biztosított.

Belterületi utak felújításával, ingatlanértékesítéssel, építési telkek kialakításának szándékával kapcsolatos döntéseket is hozott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi rendes ülésén.

Folytatódott a Zirc és Bakonybél települések által kezdeményezett turisztikai együttműködés kialakítása a bakonyi térség önkormányzatainak részvételével a zirci Városházán.

Az ÉNYKK ÉSZAKNYUGAT-MAGYARORSZÁGI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZRT. menetrendi értesítése a tavaszi szünet körüli közlekedés rendjéről.

A Pápa autóbusz-állomás térségét érintő változásokról. A zirci járás területét két módosítás érinti.

A Magyar Püspöki Konferencia felhívására a Katolikus Karitász ez évben is megszervezte – immár tizedik éve – a „Tartós szeretet” elnevezésű nagyböjti élelmiszergyűjtést, március 24–31. között.

Győzött a hétvégi rangadón a Football Club Zirc Sportegyesület serdülőcsapata a második helyezett Fűzfői AK ellen, s tizennégy fordulót követően vezeti a megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság keleti csoportját.

Megérkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárának támogató döntéséről szóló levél, melyben a másik sportpark megépítésére is támogatást ítéltek meg Zirc Városi Önkormányzat részére.

Városunk adott otthont az általános- és középiskolások sportlövő megyei bajnokságának. A verseny az MTTSZ Területi Klub Zirc és a Veszprém Megyei Sportlövő Szövetség közös szervezésében valósult meg.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt munkaidőben!

A 2019. április 18-án megjelent Zirc és Vidéke újság áprilisi összevont számának elektronikus kiadása.

Városunk adott otthont a Német Nemzetiségi Óvodák 8. Tánctalálkozójának a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde szervezésében és rendezésében. Tizennégy helyről érkeztek a megyéből óvodai tánccsoportok, hogy megmutassák tudásukat.

A lókúti származású Pillerné Auer Katalin „Göröngyös utam a Bakonyalján” című, a bakonyi svábok kitelepítésének megpróbáltatásairól szóló könyvét mutatták be a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési termében.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének áprilisi rendes ülésén elbírálásra került a helyi civil szervezetek, közösségek, egyesületek támogatására irányuló pályázat. Beszámolókat tárgyaltak a döntéshozók, kitüntetés átadására is sor került. A „Kisóvoda” épületét értékesítésre jelölte ki az önkormányzat.

A „2018. év Zirc Város Mentőse” kitüntetést adományozta Zirc Városi Önkormányzat Dudás Gyula mentőtiszt részére elmúlt évi kiemelkedő teljesítményének elismeréseképpen. A kitüntetés átadására a képviselő-testület áprilisi ülésén került sor.

Maradandót alkottak a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a költészet napja alkalmából: egy Weöres Sándor-vers sorait vitték fel az iskola lépcsőfokaira, így a földszintet az emelettel irodalom is összeköti.

Lakossági fórumot tartott Zircen a Fidesz-KDNP a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban, melynek szerintük minden eddiginél nagyobb tétje van.

Az auschwitzi haláltáborba 1944 júniusa és decembere között Zircről elhurcolt huszonhárom zsidó polgártársunkra emlékeztünk a holokauszt 75. évfordulóján. Az emlékülésre a Városházán, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület szervezésében került sor.

Búzaszentelést tartott a Bakonybéli úti keresztnél a Zirci Katolikus Egyházközség április 28-án, vasárnap. Imrefi Mór plébános atya mondott áldást.

Szakos Csaba evangélikus lelkész vezetésével a Bakonytamási Énekkar adott műsort Zirc város főterén, április 26-án, pénteken.

Megjelent a Veszprémi Rendőrkapitányság áprilisi bűnmegelőzési hírlevele.

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának rajzpályázata általános iskolásoknak, videópályázata felső tagozatosoknak és középiskolásoknak