A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Hazánkban a korábbi évekhez képest 2018-ban nagyobb számban diagnosztizáltak nyugat-nílusi lázas megbetegedéseket. A betegséget hazánkban országszerte előforduló, gyakori szúnyogfajok terjesztik, melyek lárvái kis vízgyülemekben, különböző tárgyakban összegyűlő esővízben fejlődnek. A szúnyogok elleni védekezés legfontosabb részét a szúnyogcsípések elkerülése, kivédése, valamint a szúnyogok szaporodásának megakadályozása, az úgynevezett tenyésztőhelyek felszámolása képezi. A Veszprémi Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályának tájékoztatója.

Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár munkatársa tartott játékos foglalkozást a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásainak az Országos Könyvtári Napok keretében, a könyvtár közművelődési klubtermében.

Az ÉNYKK Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. menetrendje 2018. október 11-től 24-ig

Szent Mihály-napi családi napot és az őszi-téli kézműves szakkörök bemutatójaként Nagy Szakkörválasztó címmel tartottunk rendezvényt a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója tartott előadást nyugdíjasoknak a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja meghívására a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. Az esemény kapcsolódott az Idősek Világnapjához, melyet minden év október 1-jén ünneplünk.

Ottó Péter polgármester fogadta a Városházán a Nemzeti Vágtán sikeresen szereplő települések – Bakonyszentkirály, Csetény, Porva és Zirc – képviselőit, a lovasokat és a térség színvonalas megjelenésében közreműködőket.

Szeptember 30-án egész napos páros teniszversenyt rendezett a Zirci Tenisz Klub Sportegyesület.

Baján vendégeskedett az MTTSZ Területi Klub Zirc a Vízügyi Lövészklub által rendezett Céllövész Emlékverseny 1803–2018-on.

Ezúttal is kiemelkedően szerepelt a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a Köztársaság Kupa atlétikai versenyen. Összesítésben második helyezést értek el a zirciek a megyei iskolák között.

Idén már hatodik alkalommal rendezte meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma – a Múzeumok Őszi Fesztiválja kezdőprogramjaként – az általános iskolás korosztálynak szóló aszfaltrajz-versenyt a múzeum saroképülete előtti zsákutcában. A szervező intézmény beszámolója.

– A függetlenség – éppúgy, mint a biztonság – attól, hogy éppen van, mert megörököltük, kivívtuk vagy megteremtettük, még nem örök. Vigyázni és védeni kell.

Dr. Detre Miklós mondta ezeket a gondolatokat az Aradi Vértanúkra emlékező beszédében, október 6-án, a nemzeti gyásznapon, a Március 15. téren.

Újabb öt évre bízta meg a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetői feladatainak ellátásával Nagyné Fáró Katalint a Zirci Járás Önkormányzati Társulása szeptember végén megtartott ülésén. Az elmúlt öt évről és a jövőbeni célokról, tervekről beszélgettünk az újraválasztott vezetővel.

„Őszköszöntő” túráira várta a Bakonyt és a kirándulni szeretőket 2018. október 6-án a Művelődési Ház.

A 2018. október 12-én megjelent Zirc és Vidéke újság 5. számának elektronikus kiadása

Tíztagú delegáció látogatott Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesület szervezésében. Iskolák közötti szakmai fórumra, kitüntetések átadására is sor került.

A szépkorúakat ünnepelte Zirc városa az Idősek Világnapjához kapcsolódóan. Az ünnepségre a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma ebédlőjében került sor.

Az idei évben is megemlékezett a Rokon Népek Napjáról a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház. Színes programokkal várták az érdeklődőket a jeles naphoz kapcsolódóan, kiállítás is nyílt ebből az alkalomból.

Jelentkezőket várnak a büntetés-végrehajtás csapatába

„Rajzolj és mesélj! – Fejezetek az Arborétum lakóinak életéből” címmel hirdette meg képregény-készítő pályázatát az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma általános iskolás korosztály számára. A pályázat díjátadó ünnepségére került sor és kiállítás is nyílt az alkotásokból a SarokGalériában. A szervező intézmény beszámolója.

A településfejlesztési koncepció készítésének közösségi tervezése utolsó fórumára október 8-án került sor. A fórumra szép számmal eljöttek a korábbi fórumok résztvevői és újakat is üdvözölhettünk.

Tíztagú delegáció látogatott Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből a Zirci Testvérvárosi Kapcsolatok Egyesület szervezésében. Iskolák közötti szakmai fórumra, kitüntetések átadására is sor került.

A Zirci Országzászló Alapítvány nevében tisztelettel kérjük a lakosság szíves támogatását a Fekete István emlékmű állításához.

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja is köszöntötte a szépkorú polgárokat az Idősek Világnapjához kapcsolódóan.

Az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár Barokk-termében került sor a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház és az Országos Széchényi Könyvtár által közösen kiadott „Dubniczay István hantai prépost, a Zirci Ciszterci Apátság mecénása” című könyv ünnepélyes bemutatójára.

Óvatosságra inti a rendőrség a tűzifavásárlókat és a temetőlátogatás biztonságára is felhívják a figyelmet Mindszentek és Halottak Napjához közeledvén.

Erről is döntött többek között Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete októberi rendes ülésén.

A zirciek alig tudnak valamit, vagy nem is emlékeznek a Jánoki testvérekre, akik az 1956-os forradalom igazi hősei voltak. Elmondások szerint egyikük volt az, aki felmászott a Sztálin-szoborra, s ráhurkolta a kötelet, amivel ledöntötték azt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezett Zirc városa


A 2018. október 26-án megjelent Zirc és Vidéke újság 6. számának elektronikus kiadása

Az őszi szünet körüli közlekedés rendjéről. Érvényes október 26-tól november 12-ig.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság november hónapban a következő helyeken és időpontokban tart ügyfélfogadást.

Megjelent a Veszprémi Rendőrkapitányság aktuális bűnmegelőzési hírlevele

Immár hagyományosan városunk adott otthont a Sportlövő Diákolimpia Megyei Döntőjének.

2019-ben jelentős változásokon esik át a civil szervezetek (egyesületek, alapítványok) körében legnépszerűbb pályázati forrás, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati rendszere. A változásokról térítésmentes tanácsadási napot szerveznek Zircen, ahol a résztvevő civil szervezetek értesülhetnek róla, hogy jövőre milyen módon készíthetnek sikeres pályázatokat.