A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Átadásra került a Bakony Elektronika Kft. új üzemcsarnoka, és a cég támogatásáról szóló okirat: Magyarország Kormánya 74 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a zirci vállalat piac- és kapacitásbővítő fejlesztését.

Május 2-án volt háromszáz éve, hogy aláírták azt a szerződést, amely megalapozta a török kor utáni Zirc létrejöttét, ekkor teremtettek új életet azon a helyen, ahol élünk. A jeles évfordulónak állít emléket a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-termében nyílt kiállítás.

Legalább annyi mindenben különböznek egymástól, mint amennyiben hasonlítanak. Egy valami azonban egészen biztos, hogy közös: sokoldalú tevékenységet végeznek, aktív részesei városunk kulturális és művészeti életének. Palánkai Tünde és Palánkai Hanna Dóra az első testvérpár, akit bemutatunk Kölyökidő rovatunkban.

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére.

2018. május 21-én, Pünkösdhétfőn 14.00 órától a Zirci Országzászló Alapítvány és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében a Kistemplom mellett, a paraszti életformának emléket állító szoborpárnál könyvbemutatóval egybekötött ünnepség.

Ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a „Zirc Város Sportjáért” kitüntetések a Városházán.

A „Zirc Város Sportjáért” ünnepségen öt kitüntetés, közöttük három egyéni díj került átadásra. Írásunkban a 2017. év sportolóit mutatjuk be.

„Zirc Város Sportegyesülete” 2017. díjjal tüntette ki az önkormányzat a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesületet, „Zirc Város Sportjáért” különdíjat vehetett át a Vincze Judo Club Zirc a Városházán megrendezett ünnepségen.

Bemutatkozott a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola gyermekkórusa a Városházán, amely ettől az évtől „Csemete Kórus” néven lépett be városunk kulturális életébe.

Német diákok vendégeskedtek városunkban május 4. és 9. között. Görlitzből, egy evangélikus magániskolából érkeztek és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjainak vendéglátását élvezték.

Nem gyakran fordul elő egy lövészklub életében, hogy két nap alatt két országos döntőben is részt vegyen. Az MTTSZ Területi Klub Zirccel ez történt most hétvégén.

Tűzoltó Napot rendezett a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság, melynek keretében ünnepélyesen üzembe helyezték és felszentelték az újabb társadalmi összefogás eredményeként Finnországból beszerzett gépjárműfecskendőt.

Bronzminősítést kapott a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „Ma, mint Ti” színjátszó csoportja a XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón való sikeres szereplésért. A darab szerzőivel, rendezőjével és a színjátszó gyerekekkel beszélgettünk Kölyökidő rovatunkban.

A MÁV-START Zrt tájékoztatása szerint 2018. május 26-tól 2018. május 27-ig Pápa – Celldömölk állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen szereplő vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A Zirci Városüzemeltetés Kft. az iskolai szünetben megfelelő létszámú jelentkezés esetén úszótábort indít.

Hatodik alkalommal került megrendezésre a határon túli kapcsolatok erősítését is szolgáló Barátság Kupa a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Rákóczi téri tornatermében. Sepsiszentgyörgyről érkező vendégeket fogadott városunk.

2018. május 27-én, vasárnap Hősök-napi megemlékezésre kerül sor Zirc Városi Önkormányzat, a Zirci Egyházközség és a Zirci Országzászló Alapítvány közös szervezésében.

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete, amely sikeres programok hosszú sorát bonyolította le májusban.

A Magyar Kerékpáros Klub által 2007-ben útjára indított és nagy népszerűségnek örvendő Bringázz a munkába! kampány 2018 májusában újra útjára indult. A kampány elsődleges célkitűzése a kerékpáros munkába járás népszerűsítése és a kerékpárral munkába járók számának növelése Magyarországon.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „MIX & MOVE” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet.

Családias hangulatú gyermeknapot szervezett a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde. Az új kezdeményezés nagy sikert aratott a résztvevők körében.

Az első és második világháború hőseire emlékezett Zirc városa. Átadták, felszentelték a felújított emlékművet.

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Kórusok Egyházzenei Hangversenyét a Zirci Ciszterci Apátság Bazilikájában.

A veszprémi rendőrök egy nap alatt három helyszínen is tartottak bűnmegelőzési előadásokat Zircen.

Már hagyomány Zircen, hogy a Reguly Antal Általános Iskola öregdiákjai kétévente találkoznak egymással.

Finn vendégekkel ünnepelte együtt a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület a Finn Zászló 100. születésnapját, amely a magyarral együtt lobogott a Barátság Parkban.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság négy időpontban tart ügyfélfogadást június hónapban.