A bakony fővárosa

Hírek

November 4-én, Zircen is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről.

A Zirci járás közbiztonsági helyzete megnyugtatónak mondható, ugyanakkor a közterületről folyamatosan terelődnek át a bűncselekmények az online térbe, ezért a rendőrség az internetfelhasználók fokozott óvatosságára int. A családon belüli erőszak megfékezésében számítanak a lakosság együttműködésére is.

Búcsút vettünk dr. Szántó József nyugalmazott körzeti orvostól, Zirc város és Borzavár község díszpolgárától.

Híresen tehetséges sebész volt dr. Luksz Sándor, a zirci kórház egyik korábbi igazgatója, akinek a tiszteletére emlékpadot állított a Zirci Erzsébet Kórház Alapítvány az egészségügyi intézmény parkjában.

A 2022. október 28-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 18. számának elektronikus kiadása.

A kialakult energiaválság nehéz helyzet elé állítja Zirc Városi Önkormányzatot is. A döntéshozók az intézményvezetőkkel közösen a tettek mezejére léptek és egy intézkedési tervet dolgoztak ki a november 1. és április 30. közötti időszakra. A képviselő-testület az októberi ülésén elfogadta a tervet, arról részletesebb tájékoztatást a lakosság számára Zirc város polgármestere adott.

Pohlheim, Admont és Zirc városok közös kiállításának képei városunkba érkeztek a pohlheimi delegáció által. A tárlat ünnepélyes megnyitójára a helyi gimnázium műtermében került sor.

Zirc Városi Önkormányzat és a Zirci Városi Vegyeskórus közösen köszöntötte 90. születésnapja alkalmából Bozzay Józsefné nyugalmazott pedagógust. A kórus fennállásának 45 éves évfordulóját is megünnepelték. Az eseményre meghívták a Zircen vendégeskedő pohlheimi delegációt. Nem hiába: a német testvérvárosi kapcsolat a kórustalálkozókból nőtte ki magát.

Az utakon és a temetőkben várható csúcsforgalomra hívja fel a figyelmet Mindenszentek és halottak napja előtt a Veszprémi Rendőrkapitányság. A közúton leselkedő veszélyekre is intenek azok számára, akik kegyeletüket a temetőn kívül kívánják leróni. A Bűnmegelőzési Melléklet prevenciós ajánlásokat is tartalmaz.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a Győrszabadhegy és Tarjánpuszta állomások között végzett pályakarbantartási munkálatok miatt módosul a 11. számú Győr-Veszprém vasútvonal menetrendje november 2-án este, valamint november 3-án és 4-én.

A helyi közutak állapotának megőrzése és a lakóövezeteket érő környezeti hatások csökkentése érdekében időkorlátos behajtási engedélyt vezet be az önkormányzat a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek számára a város belterületén. A képviselő-testület egy intézkedési tervet is elfogadott az energiaválsággal összefüggésben.

A Zirc és Nagyesztergár között, illetve a két településen belül közlekedők már tapasztalhatják a móri összekötő út közel három kilométeres szakaszának előnyeit. Ez a beruházás is a részét képezte a megyénkben lezajló nagy volumenű útfejlesztéseknek.

Az elmúlt héten nyolctagú küldöttség vendégeskedett Zircen német testvérvárosunkból, Pohlheimből. Ezúttal nemcsak az évente szokásos vöröskeresztes adományt hozták magukkal, hanem az Admont, Pohlheim és Zirc városok közös vándorkiállításának képanyagát is. Kettős születésnap is a programjuk részét képezte.

– Nagy Imre és társai a nemzetünkért, a közösségért haltak meg. Nem az énközpontúság hajtotta őket a halálba, hanem felülkerekedett a közösségért való tenni akarás.

Önkormányzatunk mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy 95. életévében elhunyt dr. Szántó József nyugalmazott zirci körorvos, városunk díszpolgára. Búcsúztatására 2022. november 5-én, szombaton 11.00 órai kezdettel kerül sor a zirci bazilikában.