Hírek

Marton Károly, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház munkatársa saját bevallása szerint sokszor már álmában is nemezel. Az viszont nem álom, hogy a közelmúltban a „Népművészet Ifjú Mestere” díjjal tüntették ki a fiatal kézművest.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjai újrafestették és rendbe tették a ZIRC30 körtúrák Pintér5 szakaszát az egyesület december 4-ei Mikulás Túrájára készülve.

Ünneplő emberek vagyunk, lételemünk az öröm utáni vágy, ugyanakkor fontos, hogy mi is örömöt okozzunk ott, ahol csak tudunk. Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész hangsúlyozta ezt az első zirci adventi gyertya meggyújtásának alkalmából.

A Szent Borbála-napi programok keretében került átadásra Bér Júlia zirci művésznő emlékszobája a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

A 2021. november 26-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 15. számának elektronikus kiadása.

November 27-én, szombaton kezdetét veszi a „Zirciek Adventje” programsorozat, kigyúl az első gyertya a város adventi koszorúján, mely közösségi munka eredménye.

Interjú dr. Vida Beáta történésszel a Zircről megjelent könyvpáros kapcsán

A közelmúltban került bemutatásra a Zirc története könyvsorozat első két kötete, amely Zirc középkori és újkori történetét ismerteti. A szerzővel, dr. Vida Beáta történésszel, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház munkatársával, jelenlegi megbízott igazgatójával beszélgettünk.

A fűtési szezon idején aktualitást nyer a fával való fűtés gazdaságos és környezettudatos kivitelezése. A Zirci Zöld Természetvédelmi Önképzőkör novemberi előadásán résztvevők tájékoztatást kaptak a fatüzeléssel kapcsolatos fortélyokról, tippekről.

Két dobogós helyezést is elértek a Lövész Klub Zirc Egyesület növendékei a VI. Görgey Artúr Kupa országos döntőjében, melynek Komárom adott otthont.

1. Figyeljünk oda az idős, egyedül élő személyekre!

2. Melyik a jó világítás ködben?

3. A közlekedési balesetek áldozatainak emléknapja

4. Melléklet: Online csalások megelőzése

A novemberi munkaterv szerinti rendes ülést megelőzően közmeghallgatást tartott Zirc Városi Önkormányzat képviselő-testülete, melyen tájékoztatót hallhattunk városunk környezeti állapotáról, szó esett a készülő hulladékudvarról, és az állampolgárok által felvetett javaslatok, közérdekű bejelentések megvitatására is lehetőség nyílt.

A városi közutak állapotának megóvása érdekében a nehézgépjárművek közlekedésének, parkírozásának szabályozását is napirendre vette Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete novemberi rendes ülésén. Még ez év végéig megtörténik az igényfelmérés Kardosrét városrész lakóinak körében a földgázkiépítés lehetőségével kapcsolatban.

Idén július elsejétől Róka Attila rendőr őrnagyot bízták meg a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrs parancsnoki feladatainak ellátásával. Szakmai életútjáról, a közbiztonsági helyzetről kérdeztük, és fontos tanácsokkal is szolgált.

A 2021. november 12-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 14. számának elektronikus kiadása.

50 évvel ezelőtt hivatalosan is testvérvárossá vált a németországi Pohlheim és az ausztriai Admont városa. A két város vezetése szerette volna, ha ezen a fontos és történelmi ünneplésen Pohlheim két másik testvértelepülése, Zirc és Strehla is részt vesz.