A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Már szinte elmaradhatatlan a mézeskalácsfalu Zirc adventi időszakában. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az idei évben is várta az alkotásokat, ezúttal a mesék és mitológiai lények témájában. A felhívás elérte a hatását, mesebeli látvány tárul a Dubniczay-terembe látogatók elé.

Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész gondolataival a remény lángja is felgyúlt városunk adventi koszorúján. A hófehér apátsági díszudvaron szeretetasztal terült el horgolt Betlehemmel, civil szervezetek loptak melegséget a szívünkbe ünnepváró műsorukkal. A mesés mézeskalácsfalu is megnyitotta kapuit a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Két előadóval érkezett a zirci Városházára a Kiskalász zenekar, hogy megtartsa Mikulás-váró koncertjét. A gyerekek aktivitásának köszönhetően azonban sorra egészültek ki új tagokkal, végül egészen összeszokott csapattá váltak, és egy nem mindennapi show-műsorral rukkoltak elő.

A 2023. évi költségvetés módosításáról, intézményi térítési díjak felülvizsgálatáról is döntött a Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa decemberi rendes ülésén.

Kit terhel a felelősség, amikor ütközik egy gépjármű az úttestre tévedő vaddal? Mire kell figyelniük a közlekedésben résztvevőknek a beköszöntő téli időszakban? Mi mindent kell tennünk, hogy elejét vegyük a sérelmünkre elkövetett bűncselekményeknek az adventi nyüzsgés során? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ Róka Attila őrsparancsnokkal.

Második alkalommal került sor városunkban a Karácsonyi Mókus Pulcsis Jótékonysági Futásra a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász és az Andante Egyesület közös szervezésében. Az idei program a résztvevők számában és az adomány mennyiségében is túlszárnyalta a tavalyit.

„Az év Veszprém vármegyei ifjú önkéntese” kitüntetésben részesült Detre Anita, városunk polgára. Emellett több zirci önkéntes is oklevelet vehetett át tevékenységének elismeréseként Veszprémben.

Zircen is bemutatták a 3,6 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósuló Veszprém Megyei Foglalkoztatási-Gazdaságfejlesztési Együttműködés – Plusz programot, amely egy konzorciumi együttműködés során a 2022 és 2027 közötti időszakban csaknem kétezer fő munkanélküli és több mint kétszáz inaktív személy foglalkoztatási helyzetét javítja.

Vecsey Katalin református lelkész ünnepi gondolataival, dr. Csókay András professzor tanúságtételével és Kövi Szabolcs zenész elcsendesedésre hangoló muzsikájával gyúlt meg az első gyertya városunk adventi koszorúján.

Boross László fotográfiáiból nyílt kiállítás a Városházán vetítettképes előadással egybekötve az „Egzotikus világok” sorozat részeként.

A 2023. november 30-án megjelent Zirc és Vidéke újság összevont számának elektronikus kiadása.

Lakossági fórumot tartott városunkban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a nemzeti szuverenitásunk megőrzése érdekében indított Nemzeti Konzultációval kapcsolatban. A rendezvénynek a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-terme adott helyet.

Interaktív, ismeretterjesztő játékos vetélkedőt szerveztek a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában „Te is válogatós vagy!” címmel. A rendezvény a Tiszta Európa Program, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás szemléletformáló tevékenysége keretében valósult meg.

Teljes megtakarításokat, esetenként egy élet munkájának gyümölcsét tulajdonítják el a magukat banki biztonsági munkatársnak kiadó telefonos csalók. Ennek a módszernek a lényege: a sértettet egy magát banki ügyintézőnek kiadó személy hívja fel, és arról tájékoztatja, hogy a bankszámláján gyanús tranzakciót észleltek.A Veszprémi Rendőrkapitányság hasznos tanácsokat ad a csalás áldozattá válásának elkerülésére.

Sem a helyi adómértékek, sem az önkormányzati lakások bérleti díjai, sem pedig a köztemetőkre vonatkozó díjak nem emelkednek a jövő évben – erről is döntött Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete novemberi, munkaterv szerinti ülésén.