Hírek

Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica -,Trefort Ágoston -, Radnóti-díjas versmondó/versvándornak immáron másodszor vezetett át Radnóti Miklós nyomában elnevezésű, missziós útja Zirc városán.

A 2021. szeptember 10-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 10. számának elektronikus kiadása.

Nógrádi Gábor író újabb könyvét ajánlotta fel ingyenes letöltésre, melynek célja a baleset- és bűnmegelőzés. A világhírű animációs filmrendező és grafikus, Cakó Ferenc által gazdagon illusztrált történetben egy játékos rendőrségi nap vetélkedőjére látogatnak el a Papa és a gyerekek, hogy megnyerjék az oroszlánsimogatást vagy mást.

Idén már második alkalommal vehettek részt zirci diákok kerékpáros vándortáborban. Barcsai Beatrix, Detre Anita valamint túrakísérőként Matuszczak Róbert vezetésével, a 13 diák és két szülő egy hét alatt járhatta be az Alpokalja és a Fertő-táj vidékét.

Szeptember 7-én töltötte be a 90. életévét Kovács Józsefné zirci lakos, akit a jeles alkalomból Ottó Péter polgármester köszöntött.

Az idei évben is meghirdette hagyományos nyári olvasópályázatát a Békefi Antal Városi Könyvtár.

A Lövész Klub Zirc Egyesület tagjai augusztus hónap minden szerdáján Fonyódligetre utaztak, hogy sportlövő-foglalkozásokat tartsanak az Erzsébet-tábor sportnapján.

Két rendkívüli ülést is tartott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az elmúlt időszakban, melyeken a folyamatban lévő projektekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos döntések születtek és pályázatok kiírásáról is határozott a testület.

– A Bányásznap mindig lehetőséget adott arra, hogy egyfajta számvetést tegyünk, mi volt múlt, mi a jelen, mi várható a jövőben. A magyar bányászat innovatív és akar tenni a hazáért, a gazdaságunkért.

Öt hónapja írtam ilyen sorokat és akkor nem gondoltam, hogy ez még egyszer megismétlődik, hogy kollégától kell végső búcsút venni! Azt, hogy ilyen rövid idő múlva, azt, hogy a védőnők közül és azt, hogy ilyen fiatal munkatársunkat kell elengedni… ez felfoghatatlan!

A huszonhetedik vöröskeresztes adomány érkezett Zircre német testvérvárosunkból, Pohlheimből. A kilenctagú delegációt a tavaly ősszel megválasztott polgármester, Andreas Ruck vezette, aki először járt városunkban, egyben Magyarországon is.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász támogatóinak köszönhetően az idei évben is segíti a nehezebb körülmények között élő gyermekek iskolakezdését.

A Zirci Ciszterci Apátság által szervezett Szent Bernát főünnepe programsorozat keretében az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár megújult tereinek átadására is sor került a Barokk-teremben.

Clairvaux-i Szent Bernát főünnepén bemutatták a Zirci Ciszterci Apátság újabb fejlesztéseit a vendégek előtt. Megújult a Királyterem és a Vörös-torony, átadásra kerültek a Ciszterci Műemlékkönyvtár felújított terei és az 1951-ben ledöntött, restaurált Szent Bernát szobor megáldására is sor került az arborétumban.

A balesetmentes ősz érdekében ingyenesen, szabad felhasználásra letölthetővé tette Nógrádi Gábor író az IDENÉZEK, ODANÉZEK című kötetüket, amely 25 éve Mit jelent a piros kerek? címmel jelent meg és a KSH statisztikája szerint több száz vagy ezer gyerek balesetektől való megóvását segítette elő.