A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

A gyorsabb mentéseket elősegítő hidraulikus feszítő-vágó eszközzel gyarapodott a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelentős kormányzati és önkormányzati támogatással, vállalkozói hozzájárulással. Az eszközt a térség tűzvédelmét, műszaki mentési feladatait ellátó önkormányzati tűzoltóság fogja használni. Városunk az ötödik helyszín az országban, ahol átadásra került ez a típus.

Ottó Péter polgármester az élő emberi kapcsolatok, a generációk találkozásának fontosságáról beszélt Idősek Nap-i köszöntőjében. „Oda vagyok magáért” – műsorük címéhez hűen szórakoztatták a szépkorú publikumot az előadóművészek, bevonva abba az ünnepelteket is.

A közelmúltban avatták fel Dréta Antal, az első magyar származású ciszterci apát emléktábláját az arborétumban, most pedig fát is ültettek a tiszteletére.

Tizennyolc gyümölcsfát ültettek az Idősek Otthona kertjében három, többnyire szépkorúakból álló klub tagjai. „Unokáinknak” szánják, így generációkat is összeköt, egyúttal nevelési, oktatási célokat is szolgálhat a Pálinkás Rezső által útjára indított, az önkormányzat és a civilek által közös erővel megvalósított kezdeményezés.

Van egy zsákutca Zircen, ahol október elején – amikor az állatokat ünnepeljük világszerte – mindig apró kis csodák történnek. Most például túrás nélkül jött felszínre a vakond, az ágon ülő bagoly a verőfényes napsütés ellenére is jól érezte magát, emberek jártak-keltek a főtéren, mégsem félt az őz, színes szárnyaival leszállt egy óriáspillangó, és még a virágok is kinyíltak a gyermekkezek által.

-Az aradi vértanúk szimbólumok, szimbólumai annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak, amit a magyar nemzet akkor és azt követően is a haladásért, a társadalmi fejlődésért és a függetlenné válásért vállalt. Mert a magyar nemzet nem csak itt, hanem azután és azelőtt is bebizonyította, hogy ha súlyos áldozatok árán is, de kivívhatja szabadságát.

A szó legszorosabb értelmében közel hozta az állatokat a gyerekekhez a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde. Pónilóval, kutyusokkal, nyuszikkal ünnepelték együtt az október 4-ei világnapot, összekötve a kellemest a hasznossal: az ovisoknak élményben volt részük, miközben a felelős állattartásra is felhívták a figyelmüket.

Mintha egy vitorlás kötött volna ki a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola partjainál. Egészen év végéig nem is fog más vizekre evezni, addig pedig alternatív oktatási helyszínként szolgál, iskolai koncerteknek, kiállításoknak is helyet adhat a Foliorium.

Megjelentek a Nemzeti Együttműködési Alap 2024. évi pályázati kiírásai a Miniszterelnökség által biztosított forrásból.

Pályázat keretében tanulóköröket szerveznek a Zirci járásban élőknek, ezzel is erősítve a helyi identitástudatot és a településhez, térséghez való kötődést. A tanulókörökben olyan tudást szerezhetnek a résztvevők, melyek segítik őket a helyi munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben.

A 2023. szeptember 29-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 17. számának elektronikus kiadása.

A Zirci Járás Önkormányzati Társulása Társulási Tanácsa szeptember 27-én megtartott rendkívüli ülésén arról is döntött, hogy újabb öt évre Nagyné Fáró Katalint bízza meg a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetői feladatainak ellátásával.

2023. augusztusában a szemléletformáló programok befejezésével lezárult Zirc Városi Önkormányzat „Zirc – zöld város a Magas-Bakonyban” című, TOP-2.1.2-16-VE1-2017-00002 azonosító számú projektje, mely összesen 225 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósulhatott meg.

Ivóvíz-vezetékek rekonstrukciós munkálatai miatt esetleges nyomáscsökkenés, illetve vízhiány várható Zirc városában szeptember 29. és október 6. között.

Zirc Városi Önkormányzat tíz éve rendszeresen csatlakozik a környezetbarát és közösségi közlekedést népszerűsítő programsorozathoz, az Európai Mobilitási Héthez. Idén sem történt ez másként, ezúttal az ANDANTE Sport, Oktatási és Kulturális Egyesület által szervezett rendezvényekkel regisztrált a város, melyek szintén egy önkormányzati indíttatású szemléletformáló program, a „Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” projekt részét képezték.