Hírek

A második gyertyagyújtás alkalmából Petrikné Sáfrány Judit, a Zirci Baptista Gyülekezet nevében szívének egy nagyon kedves történetet hozott el, amely Lukács evangéliumában található:

„Az én portám” címmel az 5. Zirci Mézeskalács-falu kiállítás nyílt meg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Rendhagyó módon, szabadtéren tartották az idei évben a városi Mikulás-ünnepséget. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház udvarán egy zenés mesejátékra került sor óriásbábok közreműködésével, „Télapó és rosszcsont krampuszai” címmel.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2021. dec. 19. napra tervezett Malek Andrea Soulistic koncertje elmarad, egy későbbi időpontban pótoljuk.

Szépen szerepelt a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci tagintézménye a Regionális Festészet- és Rajzversenyen, melyen három megye diákjai mérték össze tudásukat. Kajtár Boglárka első helyezést ért el kategóriájában, korcsoportjában.

„Bányászvasárnap” címmel közös kiállítás nyílt Bér Júlia festő- és grafikusművész alkotásaiból, valamint Bariczáné Szabó Szilvia gyűjtő szobraiból a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban, a Szent Borbála-napi programok keretében.

Marton Károly, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház munkatársa saját bevallása szerint sokszor már álmában is nemezel. Az viszont nem álom, hogy a közelmúltban a „Népművészet Ifjú Mestere” díjjal tüntették ki a fiatal kézművest.

Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjai újrafestették és rendbe tették a ZIRC30 körtúrák Pintér5 szakaszát az egyesület december 4-ei Mikulás Túrájára készülve.

Ünneplő emberek vagyunk, lételemünk az öröm utáni vágy, ugyanakkor fontos, hogy mi is örömöt okozzunk ott, ahol csak tudunk. Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész hangsúlyozta ezt az első zirci adventi gyertya meggyújtásának alkalmából.

A Szent Borbála-napi programok keretében került átadásra Bér Júlia zirci művésznő emlékszobája a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

A 2021. november 26-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 15. számának elektronikus kiadása.

November 27-én, szombaton kezdetét veszi a „Zirciek Adventje” programsorozat, kigyúl az első gyertya a város adventi koszorúján, mely közösségi munka eredménye.

Interjú dr. Vida Beáta történésszel a Zircről megjelent könyvpáros kapcsán

A közelmúltban került bemutatásra a Zirc története könyvsorozat első két kötete, amely Zirc középkori és újkori történetét ismerteti. A szerzővel, dr. Vida Beáta történésszel, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház munkatársával, jelenlegi megbízott igazgatójával beszélgettünk.

A fűtési szezon idején aktualitást nyer a fával való fűtés gazdaságos és környezettudatos kivitelezése. A Zirci Zöld Természetvédelmi Önképzőkör novemberi előadásán résztvevők tájékoztatást kaptak a fatüzeléssel kapcsolatos fortélyokról, tippekről.

Két dobogós helyezést is elértek a Lövész Klub Zirc Egyesület növendékei a VI. Görgey Artúr Kupa országos döntőjében, melynek Komárom adott otthont.