Hírek

Bár a járványhelyzet az elmúlt évet is meghatározta, szerencsére már több program megvalósítására nyílt lehetőség, akadt közöttük olyan is, amelyre még korábban soha nem volt példa Zircen. Nagyszabású fejlesztések is átadásra kerültek városunkban. Összegyűjtöttük az emlékezetesebb pillanatokat az óesztendőből, ezzel kívánva minden kedves olvasónknak egészségben és eredményekben gazdag új évet.

Játékos újévi agytornára invitál Nógrádi Gábor író. Aki megfejti a magyar történelmi rejtvényverseket, annak válaszlevele mellékletében névre dedikálva elküldi a 444 idézetet tartalmazó, Élni tanulni című kiadvány pdf változatát. A feladványban azt kell kitalálni, hogy kikről szólnak az alábbi négysoros versikék. Egy híján valamennyien 19. századi személyek.

December 27-én töltötte be 90. életévét Illés Ferenc tanár, ny. múzeumigazgató, Zirc város díszpolgára. A járványhelyzetre való tekintettel a személyes köszöntéstől eltekintett az ünnepelt, így ezzel az írással fejezzük ki irányába a tiszteletünket.

A 2021. december 22-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 17. számának elektronikus kiadása.

A karácsonyi előtti templomi tartósélelmiszer-gyűjtés eredményeként és egy anonim zirci adományozó nagylelkű felajánlásának köszönhetően nyolcvan csomagot osztott ki a rászorulók részére a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatói álláspályázatával kapcsolatos döntéseket is hozott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete decemberi rendes ülésén. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma zirci kiállításainak működéséhez anyagi hozzájárulását adta az önkormányzat.

– Sok fény díszíti a várost, úgy tűnik, hogy a környezetünk előkészült a karácsonyra. De vajon mi is előkészültünk, hogy ne csak az ünnepi fényeket, a finom karácsonyi ételt, a békés, megerősítő, feltöltő családi együttlétet, hanem az Istent is be tudjuk fogadni?

A megszokottól eltérően kevesebb az országos vérkészlet, ezért most még nagyobb szükség volt rá, hogy a zirci véradók ismeretlen embertársaik segítségére siessenek. A szervező vöröskereszt disznótoros vendéglátással hálálta meg az életmentő ajándékot.

Támogatóinak köszönhetően élelmiszeradományokkal segítette a rászorulókat a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete karácsony ünnepéhez közeledvén.

A napokban töltötte be 95. életévét dr. Szántó József Miklós nyugalmazott zirci körorvos, akit az elsők között tüntetett ki Zirc városa díszpolgári címmel. Az önkormányzat képviselete köszöntötte őt a jeles alkalomból.

A harmadik városi adventi gyertyagyújtás alkalmából Vecsey Katalin református lelkész Isten igéjét közvetítette a karácsonyváró közösségnek Ézsaiás próféta könyvéből.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták Marton Bernát ciszterci szerzetes, zirci perjel részére a közelmúltban. Az idén nyolcvanéves Bernát atya életútját a véletlenek is alakítgatták, bár ő azt vallja, hogy mindez az Isten gondviselése volt, csak álruhában. Magas rangú állami kitüntetését az egész közösségnek ajánlja.

A 2021. december 10-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 16. számának elektronikus kiadása.

Első alkalommal hirdette meg Mikulás Túráját az Erdélyi Baráti Kör Egyesület a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménnyel, valamint a Veszprém Megyei Vöröskereszttel karöltve. A zirci civil szervezet önkéntesei a „Pintér5” túraútvonal felújításával is készültek az eseményre. Az állomásokon „manók” várták a családokat játékos feladatokkal, a célban pedig a Mikulás fogadta a túrázókat: ráadásul nem is egy, hanem mindjárt kettő.

A vagyon elleni bűncselekményekre és az év vége kapcsán a pirotechnikai eszközöktől való tartózkodásra hívja fel a figyelmet a Veszprémi Rendőrkapitányság aktuális megelőzési hírlevelében.