A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

Vintze Regina, a Komárom EVSE versenyzője is tagja volt a sportlövők 10 méteres Európa-bajnokságán bronzérmet nyert junior magyar válogatott puskás lánycsapatnak.

Kimagasló szakmai munkájának elismeréseként „Zirc Város Kultúrájáért” kitüntetést adományozott az önkormányzat Wolfné Litter Beáta részére.

– A jelenlévő fiatalokat is látva létfontosságú, hogy a jövő nemzedékének a múlt ismeretével és a hősök tiszteletével együtt azt is átadjuk, arra is felkészítsük őket, hogy nekünk, magyaroknak újra és újra, most is meg kell küzdenünk a szabadságunkért és a függetlenségünkért.

A 2023. március 14-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 4. számának elektronikus kiadása.

Projektekkel kapcsolatos döntéseket is hozott rendkívüli ülésén Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete, amely egy mozgásnépszerűsítő programhoz is csatlakozott.

A Zirci Római Katolikus Plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja kéthetente hirdeti meg jótékonysági ruhaosztását. A beérkező adományoknak köszönhetően választékos kínálatot tudnak nyújtani a rászoruló és nehéz helyzetbe került családoknak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására a zirci templomban is meghirdetésre került a nagyböjti tartós élelmiszer gyűjtés, amellyel a helyi karitász csoport a városunkban élő rászoruló családokon szeretne segíteni.

Ötödik éve ünnepeljük minden év március 10-én a Beporzók Napját. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma ebből az alkalomból szervezett programot a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjainak.

A zirci Erhardt Győzőné az egyike volt azoknak, akiket „málenkij robotra” ítéltek a Szovjetunióban a második világháborút követően. Túlélte a megpróbáltatásokat és még azt is megadta számára a sors, hogy százéves korában megossza velünk az emlékeit.

Alapműnek számító könyvet írt Padányi Biró Márton veszprémi püspök könyvtáráról Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatója. A szerzővel dr. Vida Beáta történész beszélgetett a kiadvány ünnepélyes bemutatóján, a műemlékkönyvtár barokk termében.

Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének februári ülésén elfogadásra került a város 2023. évi költségvetése, melynek összege 3,4 milliárd forintot meghaladó. A hulladékkezelési társulás tájékoztatásából kiderült, hogy az edényzet beszerzése miatt késik a zirci hulladékudvar üzembehelyezése. A sporttelep futópályájának üzemeltetője megváltozik a jövőben.

Polgármesteri évértékelő, hangulatos farsangi tudósítás és a zirci boltokról szóló helytörténeti cikksorozat folyatása a Zirc és Vidéke újság idei harmadik számában.

A kavicsfogú álteknős tiszteletére állított kőszoborhoz kapcsolódó pályázat alkotásaiból nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának közművelődési termében. Kísérőprogramként kézműves-foglalkozáson vettek részt a zirci és a litéri általános iskola diákjai.

Miközben az elnyert pályázati támogatásokkal újabb távlatok nyíltak meg Zirc városa számára, régóta megoldásra váró problémák végére is pont került az elmúlt évben. Idén beüzemelésre kerülhet az új Tanuszoda, megkezdődnek egy több mint egymilliárd forintos támogatottságú projekt előkészületei és egy nagyrendezvény is várható Zircen – Ottó Péter polgármester a város elmúlt évét értékelte és az idei terveket ismertette.

Zirc és a térség idős polgárai is igénybe vehetik a Gondosóra programot, amely Magyarország Kormánya által 2022-ben útjára indított ingyenes szolgáltatás.