Hírek

A karácsonyi előtti templomi tartósélelmiszer-gyűjtés eredményeként és egy anonim zirci adományozó nagylelkű felajánlásának köszönhetően nyolcvan csomagot osztott ki a rászorulók részére a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház igazgatói álláspályázatával kapcsolatos döntéseket is hozott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete decemberi rendes ülésén. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma zirci kiállításainak működéséhez anyagi hozzájárulását adta az önkormányzat.

– Sok fény díszíti a várost, úgy tűnik, hogy a környezetünk előkészült a karácsonyra. De vajon mi is előkészültünk, hogy ne csak az ünnepi fényeket, a finom karácsonyi ételt, a békés, megerősítő, feltöltő családi együttlétet, hanem az Istent is be tudjuk fogadni?

A megszokottól eltérően kevesebb az országos vérkészlet, ezért most még nagyobb szükség volt rá, hogy a zirci véradók ismeretlen embertársaik segítségére siessenek. A szervező vöröskereszt disznótoros vendéglátással hálálta meg az életmentő ajándékot.

Támogatóinak köszönhetően élelmiszeradományokkal segítette a rászorulókat a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete karácsony ünnepéhez közeledvén.

A napokban töltötte be 95. életévét dr. Szántó József Miklós nyugalmazott zirci körorvos, akit az elsők között tüntetett ki Zirc városa díszpolgári címmel. Az önkormányzat képviselete köszöntötte őt a jeles alkalomból.

A harmadik városi adventi gyertyagyújtás alkalmából Vecsey Katalin református lelkész Isten igéjét közvetítette a karácsonyváró közösségnek Ézsaiás próféta könyvéből.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták Marton Bernát ciszterci szerzetes, zirci perjel részére a közelmúltban. Az idén nyolcvanéves Bernát atya életútját a véletlenek is alakítgatták, bár ő azt vallja, hogy mindez az Isten gondviselése volt, csak álruhában. Magas rangú állami kitüntetését az egész közösségnek ajánlja.

A 2021. december 10-én megjelent Zirc és Vidéke újság idei 16. számának elektronikus kiadása.

Első alkalommal hirdette meg Mikulás Túráját az Erdélyi Baráti Kör Egyesület a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézménnyel, valamint a Veszprém Megyei Vöröskereszttel karöltve. A zirci civil szervezet önkéntesei a „Pintér5” túraútvonal felújításával is készültek az eseményre. Az állomásokon „manók” várták a családokat játékos feladatokkal, a célban pedig a Mikulás fogadta a túrázókat: ráadásul nem is egy, hanem mindjárt kettő.

A vagyon elleni bűncselekményekre és az év vége kapcsán a pirotechnikai eszközöktől való tartózkodásra hívja fel a figyelmet a Veszprémi Rendőrkapitányság aktuális megelőzési hírlevelében.

A második gyertyagyújtás alkalmából Petrikné Sáfrány Judit, a Zirci Baptista Gyülekezet nevében szívének egy nagyon kedves történetet hozott el, amely Lukács evangéliumában található:

„Az én portám” címmel az 5. Zirci Mézeskalács-falu kiállítás nyílt meg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Rendhagyó módon, szabadtéren tartották az idei évben a városi Mikulás-ünnepséget. A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház udvarán egy zenés mesejátékra került sor óriásbábok közreműködésével, „Télapó és rosszcsont krampuszai” címmel.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2021. dec. 19. napra tervezett Malek Andrea Soulistic koncertje elmarad, egy későbbi időpontban pótoljuk.