A bakony fővárosa

Hírek

Kilencedik alkalommal rendezte meg aszfaltrajz-versenyét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. A rendezvénnyel az október 4-ei Állatok Világnapja előtt is tisztelegtek.

– Október hatodika minden fél számára mást jelentett és a szándékok ellenére mást eredményezett. Az osztrákok reményei szerint a március tizenötödikével kezdődő lázadásunk vége, azonban a történelem ítélete szerint a magyar és más népek államiságát elnyomó hatalom végének kezdete lett.

Hofferné dr. Hanich Erika „Tisztelet az elődöknek, emlékül a jövőnek” című, bányászati témájú könyvének bemutatójára került sor a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében, az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében.

Biodiverzitás a Bakonyban címmel a Pintér-hegy természeti értékeit bemutató kiállítás nyílt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból. A projektet az iskola az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumával történő példaértékű együttműködésben valósította meg.

A Zirc, III. számú felnőtt háziorvosi körzet praxisjogával kapcsolatos döntést is hozott Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülésén.

Hattagú delegáció érkezett szeptember utolsó napjaiban Zircre finn testvérvárosunkból, Nivalából. Látogatásuk apropója a Veszprémben zajló XV. Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia volt. A küldöttség fogadására és köszöntésére a Városházán, a búcsúra pedig a Barátság Parkban került sor. Intézménylátogatás, nevezetességeink megtekintése is a program részét képezte.

Hatvan éve érdemelte ki orvosi diplomáját dr. Hevesi Gusztáv nyugalmazott orvos, városunk díszpolgára, aki ez alkalomból átvehette a gyémántdiplomáját. A Doktor Úr október 3-án, azaz a mai napon ünnepli 87. születésnapját.

A 2022. szeptember 28-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 16. számának elektronikus kiadása.

A Veszprém Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Melléklete - 2022. október

„Történetek a zirci ablakokból” címmel helytörténeti kiállítás-sorozat indult a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. Elsőként a régi zirci vendéglők világába nyerhetünk bepillantást, a múzeumi kávézóban látható tárlat a Szent Mihály-napi programok keretében nyílt meg.

Zirc Városi Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot a MÁV által elvégzésre kerülő vegyszeres gyomirtási tevékenységről.

Szépen helytállt élete első Európa-bajnokságán Vintze Regina, a Komárom VSE versenyzője. A zirci sportlövő újabb országos bajnokságról tért haza kupákkal, érmekkel, és az egyiptomi világbajnokságra utazó magyar válogatott-keretbe is bekerült.

A közelmúltban jelent meg Mail Karolin zirci írónő kilencedik könyve „A vörös tűsarok” címmel. Ez a regény egy kicsit más, mint a többi, a cselekményéről pedig sokat elárul, hogy többen jelezték: szívesen továbbolvasták volna a regényt.

Születésének 231. évfordulóján gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek Zircen.

Zirc Városi Önkormányzat az idei évben is csatlakozott a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő programsorozathoz, az Európai Mobilitási Héthez. Szeptember 22-én, az Autómentes Napon „Biciklis Reggeli” program került megszervezésre önkéntesek közreműködésével.