A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Hírek

November 24-ig tekinthető meg a Városházán a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány tablókiállítása „1956 – A szabadságért és a függetlenségért” címmel. De vajon milyen utak vezettek az eseményekhez, s mikor is kezdődött valójában a forradalom, arról Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze beszélt Zirc város emlékező ünnepségén.

Az energiaválság okán újabb intézkedési tervet fogadott el Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a téli időszakra. A Luksz Sándor utca víziközmű-rendszerének fejlesztéséről is döntés született az októberi ülésen.

Tizenkétféle saláta készült az óvodapedagógusok összefogásával a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde idei Egészségnapjára. Különös ízt adott a finomságoknak, hogy a kollektív munkából a gyerekek is kivették a részüket. Recepteket is magukkal vihettek a program résztvevői.

Területi német nyelvű vers- és prózamondó versenyre került sor a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a házigazda intézmény és a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében.

Javában zajlik a Millió lépés az iskoládért program, melyhez Zirc Városi Önkormányzat ezúttal is csatlakozott. A felhívás hatására megalakult a Zirci Nyugdíjas Gyaloglóklub. A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde is részt vett egy mozgásnépszerűsítő programban a Világ Gyalogló Nap alkalmából. Körképünkben különböző generációk beszélnek arról, miért is fontos a gyaloglás.

A természetben kicsi az esély rá, hogy erszényesekkel találkozzunk a Bakonyban. A természettudományban azonban bármi előfordulhat, így hát múzeumi együttműködés eredményeként most egy távoli földrész élőlényeit testközelből szemlélhetjük Zircen.

A 2023. október 13-án megjelent Zirc és Vidéke újság idei 18. számának elektronikus kiadása.

A gyorsabb mentéseket elősegítő hidraulikus feszítő-vágó eszközzel gyarapodott a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelentős kormányzati és önkormányzati támogatással, vállalkozói hozzájárulással. Az eszközt a térség tűzvédelmét, műszaki mentési feladatait ellátó önkormányzati tűzoltóság fogja használni. Városunk az ötödik helyszín az országban, ahol átadásra került ez a típus.

Ottó Péter polgármester az élő emberi kapcsolatok, a generációk találkozásának fontosságáról beszélt Idősek Nap-i köszöntőjében. „Oda vagyok magáért” – műsorük címéhez hűen szórakoztatták a szépkorú publikumot az előadóművészek, bevonva abba az ünnepelteket is.

A közelmúltban avatták fel Dréta Antal, az első magyar származású ciszterci apát emléktábláját az arborétumban, most pedig fát is ültettek a tiszteletére.

Tizennyolc gyümölcsfát ültettek az Idősek Otthona kertjében három, többnyire szépkorúakból álló klub tagjai. „Unokáinknak” szánják, így generációkat is összeköt, egyúttal nevelési, oktatási célokat is szolgálhat a Pálinkás Rezső által útjára indított, az önkormányzat és a civilek által közös erővel megvalósított kezdeményezés.

Van egy zsákutca Zircen, ahol október elején – amikor az állatokat ünnepeljük világszerte – mindig apró kis csodák történnek. Most például túrás nélkül jött felszínre a vakond, az ágon ülő bagoly a verőfényes napsütés ellenére is jól érezte magát, emberek jártak-keltek a főtéren, mégsem félt az őz, színes szárnyaival leszállt egy óriáspillangó, és még a virágok is kinyíltak a gyermekkezek által.

-Az aradi vértanúk szimbólumok, szimbólumai annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak, amit a magyar nemzet akkor és azt követően is a haladásért, a társadalmi fejlődésért és a függetlenné válásért vállalt. Mert a magyar nemzet nem csak itt, hanem azután és azelőtt is bebizonyította, hogy ha súlyos áldozatok árán is, de kivívhatja szabadságát.

A szó legszorosabb értelmében közel hozta az állatokat a gyerekekhez a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde. Pónilóval, kutyusokkal, nyuszikkal ünnepelték együtt az október 4-ei világnapot, összekötve a kellemest a hasznossal: az ovisoknak élményben volt részük, miközben a felelős állattartásra is felhívták a figyelmüket.

Mintha egy vitorlás kötött volna ki a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola partjainál. Egészen év végéig nem is fog más vizekre evezni, addig pedig alternatív oktatási helyszínként szolgál, iskolai koncerteknek, kiállításoknak is helyet adhat a Foliorium.