A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zsákban a zöld, tisztább a Föld!


Minden eddiginél eredményesebb tavaszi zöldhulladék-gyűjtési akciót bonyolított le Zirc Városi Önkormányzat a lakossággal együttműködve. Közel húsz tonna zöldhulladék került a zsákokba, mely az eddigi tavaszi mennyiségek átlagának mintegy ötszöröse.


Önkormányzatunk április 13-tól kezdődő elszállítással szervezte meg a lakossági zöldhulladék-gyűjtési akciót, melyhez kerti ingatlanonként két darab 110 literes gyűjtőzsákot biztosított. Amennyiben ezen felül még szükség volt zsákokra, azt a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. telephelyén szerezhették be a zirci háztartások 300 forintos egységáron.


Az akciót koordináló Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztálya „kihirdette” a zöld eredményeket. Az önkormányzat összesen 2500 darab zsákot szerzett be, melyből 1798 darab került átvételre, pluszban pedig 249 zsákot vásárolt a lakosság. A gyűjtés és az összegyűlt hulladék négy fordulóval történő elszállítása bruttó 1 473 200 forintba került.


Az akció sikerét bizonyítja, hogy a gyűjtőtelepen 17,92 tonna zöldhulladék került lerakásra. Összehasonlítva az elmúlt évek tavaszi gyűjtési eredményeivel nagyban megnövekedett, mintegy ötszörösére emelkedett a mennyiség. A mérleg nyelvének markáns változása összefüggésben lehet azzal, hogy az önkormányzati rendelet az idei évtől teljes mértékben tiltólistára tette a kerti hulladék égetését, illetve hogy a lakosság többsége be is tartja a szabályokat, a levegő szennyezése helyett a környezettudatos utat választották, éltek az akció lehetőségével.


A zöldhulladék szelektív gyűjtésére újabb lehetőség nyílik, a „VHK” Veszprémi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. májustól szeptemberig havi egy alkalommal – kísérleti jelleggel – házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést szervez városunkban, melyről bővebben a minden zirci lakásba eljuttatott szórólapon, helyi médiában, plakátjainkon olvashatnak.


Kelemen Gábor