A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A zöld mérleg nyelve


Zirc Városi Önkormányzat harmadik alkalommal szervezte meg a zöldhulladék begyűjtését a kerti hulladék égetése okozta légszennyezettség csökkentésének érdekében.


Az eddigi három közül a most hétvégén lezajlott akció volt a legeredményesebb, közel 22 tonna zöldhulladék került elszállításra a balatonfüredi komposztáló telepre.


Önkormányzatunk a gyűjtéshez családi házas ingatlanonként két darab zsákot biztosított ingyen, további zsákokat a szolgáltatótól lehetett vásárolni.


A Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési osztályának számadatai alapján 997 fő igényelte a két ingyenes zsákot, 284 fő pedig vásárolt is a szolgáltatótól. Az összegyűjtött hulladék négy fordulóban került elszállításra, önkormányzatunk bruttó egy millió forintot fordított az akcióra.


A zöldhulladék begyűjtése egy évvel ezelőtt került először megszervezésre. Akkor 16 880 kilogrammot mutatott a „zöld mérleg” nyelve. A második őszi akció tehát mintegy öt tonnával felülmúlta az elsőt. A tavaszi gyűjtés számadatai már jócskán elmaradnak ettől, áprilisban nem érte el a négy tonnát az összegyűjtött hulladék súlya. Ekkor az igénylők száma is jóval kevesebb volt.


A szervező Zirc Városi Önkormányzat ezúton is köszönetét fejezi ki azoknak, akik éltek a zöldhulladék-begyűjtés adta lehetőséggel, hiszen tudjuk, ha „Zsákban a zöld, tisztább a Föld!”.

Kelemen Gábor