A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zöld iskolává szeretne válni a zirci gimnázium


Gondozzák a kertjüket, begyűjtik a használt sütőolajat, szeretnének komposztálni – Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő beszélt a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola környezettudatos törekvéseiről.


– Szeretnénk zöld iskolává válni, és mindent megteszünk a környezettudatosság érdekében, fontosnak tartjuk, hogy diákjainkat is erre a szemléletre neveljük

– hangsúlyozta Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hozzátette, ez a fajta gondolkodás nemcsak a tanóráikon jelenik meg, hanem több olyan programot, akciót szerveznek, amely hozzájárul a céljuk eléréséhez.


A gimnázium egyike azon zirci intézményeknek, amelyek használt sütőolaj-begyűjtő pontként működnek. Ezzel a témával – körkép formájában – egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk. Nemcsak az iskola tanulói, dolgozói, hanem a környező lakótelepen élők is leadhatják a használt sütőolajat a Fáy András utcai oldalon elhelyezett gyűjtőkonténerben.


Az április 20. és 26. közötti Fenntarthatósági témahét keretében több olyan megmozdulást is tartanak az iskolában, amely a környezettudatosság jegyében zajlik. Az egyik ilyen nagyobb projektjük, hogy minden osztályuk két tanórában különböző munkálatokat végez majd az iskola területén, legyen szó szemétszedésről, fák metszéséről, levelek összegyűjtéséről.

Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő büszkén mutatja a kiskertjüket, környezettudatos törekvéseik egyik gyümölcsét


A néhány évvel ezelőtt kényszerű okok miatt kivágott fák helyére telepített sövények, növények szépen megeredtek, ezeket is tovább fogják gondozni a kertszépítő akció keretében. Hagyományteremtő jelleggel életre hívott kezdeményezésük, hogy a végzős osztályok közösen elültetnek egy fát az udvaron, mely emlékeztet arra, hogy a zirci gimnázium diákjai voltak.


Az intézmény vezetője egy másik új elképzelésükről is beszél,

a témahét keretében terveznek egy komposztálót létrehozni az iskola területén,

ezzel kapcsolatban már egyeztetések történtek az önkormányzattal. Nemcsak a gimnázium zöldhulladékát lehetne komposztálni, hanem akár a szomszédos lakótelep lehulló leveleit is fogadnák az intézmény területén kialakítandó gyűjtőben, ez a projektjük azonban még sok előkészítő munkát igényel.


Nem elégszenek meg a környezet szépítésével, építésével, a művészeti szakgimnázium egy madárodú-projekten is dolgozik: a művészetis diákok megtervezik és el is készítik a madárodúkat, melyek az iskola fáira kerülnek majd kihelyezésre, és remélik, hogy a következő téli időszakban már a diákok által alkotott etetőkből csipegethetnek a madarak.


Az intézmény vezetője örömét fejez ki, hogy az Ulrichné Tamási Ivett tanárnővel közösen megírt biodiverzitásos pályázatuk eredményesnek bizonyult, és másfél millió forintos támogatást nyertek el. A projektet – melynek középpontjában a Bakony biológiai sokfélesége áll – az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma szakmai segítségével valósítják meg, tárlatvezetésre, előadásokra is sor került már a témában, az anyaggyűjtéshez pedig több kiránduláson vesznek részt a diákok. A végcél egy nagyszabású kiállítás lesz, melyet a tervek szerint több helyen is meg lehet majd tekinteni, és kedvcsinálóként is hathat az ifjúságnak.


A pályázatban részt vevő középiskolások létszámának növekedése bizonyítja, hogy a fiatalokat igenis érdekli a környezetük, és szeretnének tenni a megóvásáért. Az igazgatónő hangsúlyozza, ebben a szemléletben szeretnék továbbfolytatni a munkát a kollektívával.


Kelemen Gábor