Zircről szóló festmények a belváros kirakataiban


Pék László helyi alkotó remek ötlettel állt elő: zirci üzletek kirakataiban mutatja be a festményeit. Bár a boltok java része a szigorító intézkedések miatt zárva tart, a képzőművészet által mintha megnyíltak volna a világ előtt.


A művelődés terei is zárva vannak, kiállítást nem lehet tartani, innen jött a gondolat Pék László részéről, hogy üzletek, intézmények, szolgáltatók kirakataiban mutatja be az alkotásait, köztük több olyat, amelyet eddig még nem láthattunk sehol.


Vannak képei a közösségi oldalon, a festőművészek virtuális galériájában, de valahogy közelebb szerette volna hozni a helyi közönség számára azokat az alkotásokat, amelyek kifejezetten Zircről szólnak. Így hát megkereste az üzletvezetőket, akik örömmel fogadták a festményeket. Harminc kép került kiállításra, a belvárosnak majdnem az összes kirakatában találkozhatnak velük a járókelők.

Pék László mutatja az apátságot ábrázoló festményét az egyik belvárosi üzlet kirakatában

Sok pozitív visszajelzést kapott a rendhagyó tárlat kapcsán, gratuláltak neki az ötlethez. Van egy másik terve is a nyárra, mégpedig, hogy kerítésekre kerüljenek ki a festmények, amennyiben a közművelődési helyeken történő kiállításra továbbra sem lesz lehetőség.


Pék László aktív közösségi életet él – vezetője a nyugdíjasklubnak, tagja az énekkarnak, huszonöt országban járt, volt a város főkertésze –, így még nehezebben éli meg a pandémia okozta bezártságot, de az alkotás öröme, a festés és a kertben történő foglalatoskodás azért segít átvészelni számára ezt az időszakot. Olyan nagyszabású, a közreműködésével megvalósuló rendezvények maradtak el az elmúlt évben, mint például a kórusok egyházzenei hangversenye a bazilikában vagy a megyei nyugdíjasklubok sakk- és keresztrejtvényfejtő versenye. Tervezett kiállításait és egy emlékfa-ültetést szintén nem sikerült megtartani.


A zirci alkotó felsőfokú szakoktatói tanulmányai során ismerkedett meg a festészettel, rajzzal, vizsgázott is belőle, családjában pedig többen vannak, akik képzőművészettel foglalkoznak. Képeiből nagyon sokat elajándékozott, nem egy intézmény falát megszépítették az általa ecsettel megörökített, harmóniát, tisztaságot, nyugalmat árasztó természeti képek, amelyek a „0” kilométerkőtől, Zircről indulnak és Felsőörsön, Skócián, Walesen, Anglián át egészen Erdélyig mutatják be a legszebb tájakat.


Kelemen Gábor