A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zircre vándorolt három tudós Balaton-kutatása


„Cholnoky Jenő és a Balaton” címmel az első időszaki kiállítás nyílt meg idén az ötvenéves MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában, a SarokGalériában.


A vendégeket Sinigla Mónika, a házigazda intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte. Mint mondta, a programmal a Magyar Kultúra Napjához is kapcsolódnak. A vándorkiállítás Cholnoky Jenő születésének 150. évfordulójának alkalmából készült el 2020-ban, és három intézmény működött közre a létrejöttében: a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum és a zirci Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma.

A tárlat ez év szeptember végéig tekinthető meg Zircen.


A kiállítást a kurátor, Rainer Pál történész, muzeológus nyitotta meg, aki 1983 óta dolgozik a Laczkó Dezső Múzeumban. Emlékeztetett, a járványhelyzet miatt nem kerülhetett sor a tárlat megnyitására a névadó tudós születésének jubileumi évében, de úgy gondolták, hogy az évfordulótól függetlenül is érdemes bemutatni, hiszen igazi, maradandó értékekről van szó.

Sinigla Mónika igazgatóhelyettes és Rainer Pál történész, muzeológus, a kiállítás kurátora a megnyitón


Cholnoky Jenő hagyatékából kevés tárgyi emlék állt rendelkezésre, ezért tágították a kört, bevonták a vele szoros szakmai kapcsolatban álló két tudóstársát, Lóczy Lajost és Laczkó Dezsőt, és mivel mind a hárman dolgoztak a Balaton kutatásán, ezt a témát állították a középpontba.


A másik megoldásra váró problémát az jelentette, hogy vándorkiállításról van szó, amely eddig Veszprémben volt látható, most megérkezett Zircre, majd végül Érdre vándorol tovább, s a három hely eltérő paramétereivel is összhangba kellett hozniuk a kiállítás anyagát.


Beszélt a tudósok életművéről, melyet a tablókról is megismerhetünk. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a közös szakmai érdeklődés hozta őket össze, hanem jó barátok is voltak, melynek alapja a keresztény-konzervatív világlátásuk lehetett, a szocialista korszakban – hármójuk közül főleg Lóczyt és Cholnokyt – irredenta, túlzottan jobboldali tudósoknak minősítették.


Rainer Pál elmondta,

a Balaton-kutatás az 1890-es évek derekán indult és egészen 1920-ig, Lóczy Lajos haláláig tartott.

Kiterjed a természettudományokra és a társadalomtudományokra, a tó növény- és állatvilágára, a vízjárására, a Balaton térségében a lakóterületek történetére, régészetére, néprajzára, és még az idegenforgalomra, vendéglátásra is. A kutatás eredményeit mintegy harminc vaskos kötetben publikálták, egyes részei idegen nyelven is megjelentek.


A megnyitón hegedűjátékával közreműködött Tarcsay Beáta tanárnő és növendéke, Bolla Zsófia a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából.

Két zeneszámot hallhattunk a helyi művésztanártól és tanítványától a kiállítás előtt


Kelemen Gábor