A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

ZIRCikON: kulturális értékeink bemutatása és közönségszórakoztató programok széles kínálata

ZIRCikON néven új, ingyenes fesztiválra kerül sor Zirc városában augusztus 11-12-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, ötvenmillió forintos támogatással. Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatót a zirci Városházán Markovits Alíz, a rendezvényt támogató szervezet vezérigazgatója és Ottó Péter polgármester.


Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta,

Veszprém már korán felismerte, hogy igazán sikeres csak az őt körülvevő Bakony-Balaton régióval lehet, és együtt pályázták meg az Európa Kulturális Fővárosa címet.


Összesen 116 település csatlakozott az EKF-hez, nagy öröm volt számukra, hogy az összes járásközpont elfogadta a felkérést, és részesévé vált a programnak. Fontosnak tartották, hogy valamennyi járásközpont településen legyen legalább egy olyan nagyszabású esemény, amely mindig is az Európa Kulturális Fővárosa címre emlékeztet majd – Zirc esetében ez a ZIRCikON rendezvény lesz.


-Célként tűztük ki, hogy felvillantsuk azokat az értékeket, amelyek Zirc ezeréves történelméhez, annak kulturális vonatkozásaihoz is szorosan kapcsolódnak. Vendégeink lesznek a város testvértelepüléseiről érkező fellépők is, akik által még európaibbá válhat a rendezvény. Ugyanakkor törekedtünk arra is, hogy a magyar könnyűzenei élet élvonalába tartozó zenekarok koncertjeivel is gazdagítsuk a programkínálatot

– hangsúlyozta a rendezvény kapcsán Ottó Péter polgármester.

Ottó Péter polgármester és Markovits Alíz vezérigazgató közös sajtótájékoztatón mutatta be Zirc új, „ikonikus” fesztiválját

A városvezető ezt követően ismertette a kétnapos fesztivál programját, amely

augusztus 11-én, pénteken veszi kezdetét a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház területén felállított színpadon, rögtön egy ikonikus előadóval, az örökifjú Halász Judit és zenekarával.

Ezen a helyszínen további számos produkció vár majd a vendégekre: itt lép fel Kovács Nóri énekesnő közösen a baróti néptánccsoporttal, az ETHNOKOR, az ALMA együttes koncertje pedig elsősorban a gyermekeket, gyermekes családokat fogja megszólítani. A színjátszás, mint a kultúrának egy kiemelt területe is szerepet kap, a helyi, nívós produkciókat felvonultató Ma, mint Ti iskolai csoport, a Bakony Hangja Színjátszó Csoport – a Bakonyi Finnbarátokkal közösen – és a Kuttyomfitty Társulat előadását is meg lehet majd tekinteni. A Zirci Városi Vegyeskórus műsora sem hiányozhat a programok sorából.


A rendezvény másik kiemelt helyszíne az Alkotmány utcai rendezvénytér lesz, ahol mindkét nap esti időszakában élő koncertek követik egymást, fellépőink lesznek: a Margaret Island, a Punnany Massif, a KFT, a Magna Cum Laude és a Bagossy Brothers Company.

A napok zárásaként lemezlovasok felelnek a további jó hangulatért: DJ Sterbinszky és Mynea, továbbá DJ Kicsee és Tehel Károly.

Ottó Péter polgármester sorolta a programok hosszú sorát, melyekkel minden korosztályt megszólít az önkormányzat

Szem előtt tartották, hogy kicsitől a szépkorúig mindent korosztályt megszólítsanak a kétnapos rendezvényen.

Megnyílnak a látogatók előtt az intézmények is, így az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja, az Agrárműszaki Emlékek gyűjteménye, az ellátottak alkotásaival a Segítő Kezek Háza és a Zirci Piac is.


A városvezető kitért arra is, hogy

a két színpad mellett további programhelyszínek várnak a vendégekre, melyek között szombaton egy kisvonat fog közlekedni.

A Rákóczi téri Diákfórumon néptáncos bemutatóknak adnak teret, a Bagolyvárban a saját illúziók kiállítás mellett helyi művészek – Hoffer Ildikó, Kapros Kósa Edit, Szűcs István Miklós, Földesi Barnabás – valamint a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból készült kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Természetközeli arcát is megmutatja Zirc, a Pintér-hegyi Parkerdő közelében Gasztonyi Dániel mestersolymász bemutatóját és madárgyűrűzést lehet majd szemlélni. A szakképző iskola területén a Bakonyi Veterán Klub jóvoltából veteránautók csodájára járhatnak az érdeklődők. A Rákóczi téren az Europe Direkt Veszprém kreatív sátra kerül felállításra, továbbá kezes-lábas játszóház várja a kicsiket, egy vándorfényképész pedig optikai játékra invitál. E-bike bemutató, egészségsátor is lesz az ANDANTE Sport, Oktatási és Kulturális Egyesület szervezésében. A muzeális intézmények bogárbemutatót, múzeumpedagógiai foglalkozást, kézműveskedést kínálnak az érdeklődők számára.


Ottó Péter polgármester köszönetét fejezte ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt-nek a rendezvény megvalósításának lehetőségéért. Felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál ingyenes, de a rendezvényen részt venni szándékozóktól kérik az előzetes regisztrációt. Végül azt kívánta, mindenki találja meg a kedvére valót a színes programkínálatból, sok szeretettel várják a kedves vendégeket.


Kelemen Gábor