A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zirci diáklány az eladó szakma sztárja


A PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájában vizsgáznak az eladó tanulók. Somogyi Dóra végzős diáknak nem kell részt vennie a mérföldkövet jelentő tudáspróbán. Oklevéllel és egy gyönyörű aranyéremmel tudja igazolni a távolmaradását, melyek a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen elért országos első helyezésről tanúskodnak.


A verseny másik neve alapján úgyis mondhatjuk, ő a „Szakma Sztárja”, 2019-ben a legjobb az eladó szakmájú diákok között az országban. A sztárallűröket azonban félreteszi, jött, hogy szorítson társainak a vizsgán, akik persze irigykedtek egy kicsit, hogy Dóra mentesül. A nehezén ő már korábban átesett, ráadásul egy városunk hírnevét is öregbítő eredménnyel.


Néhány évvel ezelőtt a gépi forgácsoló szakmában született hasonló siker, de arra még nem volt példa, hogy az eladók között ilyen teljesítményt érjen el valaki az iskolából

– mondja Horváth Attila iskolaigazgató, aki természetesen nagyon büszke országos első tanítványukra.


Somogyi Dóra tartja a kezében az oklevelet és az aranyérmet, melyet az országos első helyezésért, „az értékteremtő szakmák társadalmi rangjának elismerése érdekében kifejtett sikeres tevékenységéért” érdemelt ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától. Horváth Attila iskolaigazgató is büszke az eredményre

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának a nappali tagozaton végzős tanulók számára megszervezett megmérettetés. A verseny célja a kiemelten gyakorlatigényes „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése.


Mint azt az intézmény vezetőjétől megtudjuk, a háromfordulós versenyre három tanulót nevezett be az iskola. Az első állomás egy írásbeli feladat volt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál január elején, az összes eladó szakmájú diák egy időben írta a dolgozatát az országban. Innen tizenhét versenyező jutott tovább a budapesti előválogatóra, mely egy gyakorlati és egy szóbeli részből állt. Az egésznapos megmérettetésről már a döntőbe vezetett az út, a legjobb hét diák a Hungexpo-n bizonyíthatta tovább rátermettségét március 12-14. között. Gyakorlati vizsgatevékenység magyar és idegen nyelven, élőmunka, termékajánló, áruforgalommal kapcsolatos munkavégzés tartozott többek között a kétnapos verseny feladatai közé, illetve volt egy árukihelyezéssel kapcsolatos feladat, a nemzeti ünnep hangulatában kellett bemutatóasztalt készíteniük a versenyzőknek. Az eredményeket összesítették, majd a rendezvény harmadik napján, a díjátadással egybekötve ki is hirdették.


– Nem számítottam rá, hogy nyerek. Hármunkat szólították fel a színpadra, s gondoltam, biztos én leszek a harmadik. Amikor a műsorvezető kimondta első helyezettként a nevemet, megkérdeztem: „Tényleg?”, s amikor jöttem le a színpadról, még akkor sem akartam elhinni – idézi fel az eredményhirdetés felemelő pillanatait a dudari lakosú Somogyi Dóra, aki 2016-ban kezdte tanulmányait a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájában, eladó szakirányon.


Nagy élményt jelentett számára a döntő, hiszen remek hangulatban teltek el az ott eltöltött napok, nagyon sokan voltak a hazai piac vezető szereplőjének számító vásártéren, nem utolsósorban különleges elbánásban részesítették a verseny utolsó felvonásának résztvevőit.

A Szakma Sztár Fesztivál oldalán olvasható bejegyzés szerint sosem voltak még ennyien a fesztiválon…


Azt mondja, az elért eredményért a legtöbbet Hegedüs Bernadettnek köszönheti, nála töltötte a szakmai gyakorlatát egy csetényi kisboltban, s nagyon sok tapasztalatot szerzett, jól szolgált ez az időszak a versenyre való felkészülésre is. Majd német tanárának, Hofferné Dr. Hanich Erikának is köszönetét fejezi ki, aki nagyon segített neki abban, hogy idegen nyelven is jól helyt tudjon állni a szakmai vetélkedőn. A felkészítője, a szakmai elméleti tanár az iskola részéről Sebestyén Zsuzsanna volt. Gartner József tanár úr nevét is megemlíti, aki benevezte a versenyre, s végig mellette állt, ha bármilyen probléma merült fel, bizalommal fordulhatott hozzá. Emellett minden oktatójának hálás, akik a három év során tanították, hangsúlyozza, mindannyian hozzátették a magukét ahhoz, hogy ilyen eredményt tudott elérni.


Dóra három éve diákmunkát is végez egy zirci pékségben, megtanult az emberekhez idomulni, úgy érzi, ért is a nyelvükön, s ez elnyerte a zsűri tetszését a versenyen. Szerinte az a jó eladó, aki nyit a vásárlók felé, beszélget velük, ahogy fogalmaz:

„azt szeretnék, ha én tudnám, hogy ők mit szeretnének”.

Anyukája, nővére, húga is ennek a szakmának a mezsgyéjén indult el, így szinte evidens volt, hogy ő is ezt a szakirányt választja. Akkor még talán nem gondolta, hogy egyszer majd az Országházban tapsolnak neki a teljesítményéért: a verseny ünnepélyes díjátadójának május elején a Magyar Parlament adott otthont, ahová a díjazott leányzót egyik barátnője és Horváth Attila, a szakképző iskola igazgatója is elkísérte.


A parlamenti díjátadón balról a második sorban látható a zirci iskola küldöttsége (Fotó: MKIK)


Somogyi Dóra a verseny eredményhirdetésén rögtön három helyről kapott állásajánlatot, tehát nemigen lenne gondja az elhelyezkedéssel, de egyelőre folytatja a tanulmányait, szeretne leérettségizni a szakképző iskolában, emellett továbbra is dolgozik majd a zirci pékségben.


A munka mellett nem nagyon jut idő a hobbira, de ha mégis elszabadul a vásárlók kötelékéből, akkor is emberek között van, nagyon szeret kisgyerekekkel foglalkozni, vigyázni rájuk, kistestvérére főleg, hiszen nagyon imádja, s persze kölcsönös a szeretet. Szabadidejében szívesen olvas, főleg fantasy műfajú és romantikus könyveket vesz a kezébe.


Bizonyította, hogy otthonosan mozog az eladópult mögött, de egyáltalán nem biztos, hogy ebben a szakmában fog majd dolgozni. Érdeklődést mutat a kereskedelem felé, de talán szívesebben vezetne üzletet – nagybátyja is megadta a kedvet neki ehhez –, vagy vizsgáztató lenne, ez most „álmai melója”, amin ennyi tudáspróba után talán nem is lehet csodálkozni.


Vizsgáznia mindenesetre nem kellett most, s ezen a napon a munka is szabadságot adott. Erejét arra koncentrálta, hogy szurkoljon a diáktársainak, lélekben mindvégig mellettük volt a nehéz pillanatokban. Illetve, egy dolga akadt még: hogy átvegye a jeles bizonyítványát…

Kelemen Gábor