A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A zirci Béla hírneve még tovább erősödött az elmúlt tanévben

Tanulmányi, kulturális és sportversenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai a 2023–2024-es tanévben.


Balázsné Györek Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója örömmel újságolta, hogy

tanulóik több területen is kiválóan teljesítettek, majd sorolta is a legfigyelemreméltóbb eredményeket.

A kétévente megrendezett újkori dunántúli középiskolás versenyen, a Helikoni Ünnepségeken mozgókép és multimédia kategóriában Kovács Luca és Imre Boglárka Ábránd” című filmetűdjével ezüstminősítést kapott, míg Börcsök Nikoletta vizuális művészetek kategóriában fődíjas lett, a legkiemelkedőbb aranyminősítésben részesített tanulóként tért haza az eseményről.

Több kategóriában is díjazottak lettek a zirci diákok Keszthelyen, ezüst- és aranyminősítések fémjelezték a szereplésüket

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett

Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen Schmidt Kiara országos első helyet érdemelt ki grafikus szakmában.

Az Országos Festészetversenyen és az Országos Rajzversenyen dobogós helyezést ugyan nem értek el a bélás diákok, de csakugyan eredményesen szerepeltek, Faa Zsófia, Jenei Regina és Bekker Alexandra képviselte az iskolát, az első húsz között a pontos helyezésük még nem ismert.

A Zrínyi Ilona Matematika Verseny vármegyei döntőjében Berkes Mihály ötödik, Sárossy Bence hetedik helyen végzett, a vármegyei német nyelvi versenyen Kacsányi Kitti második helyezést ért el a kategóriájában, és ugyanilyen szép eredménnyel zárta az „Alba Regia” középiskolai történelmi vetélkedőt Gombor Lilla. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen Palánkai Tünde angol nyelvből és biológia tantárgyból is továbbjutott a második fordulóba.


Schmidt Kiara országos elsőséget szerzett iskolájának a tanulmányi versenyen, grafikus szakmában

A III. Béla Gimnázium országos diákolimpiai bajnok lövészcsapata a dobogó tetején

Kiváló sporteredményekkel is büszkélkedhet a III. Béla Gimnázium az elmúlt tanévből.

Az Országos Lövész Diákolimpián légpisztoly versenyszámban a Tamás Dorina, Dömsödi Renáta, Bittmann Teréz összetételű csapat a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel és két további érmet is gyűjtöttek a zirci diákok egyéni kategóriában: Vintze Regina második helyen végzett zárt irányzékú légpuska negyvenlövéses számban, Bittmann Teréz harmadik helyezést ért el szintén zárt irányzékú légpuskával.


A Veszprém Vármegyei Atlétikai Ügyességi és Váltófutó csapatbajnokságon, magasugrásban nem talált legyőzőre a Kerekes János, Krizmanich Máté, Kopházi Norbert, Táncos Olivér, Tribel András alkotta csapat, és majdnem ugyanezzel a formációval svédváltóban második helyen ért célba a bélás team.

A magasugrás bajnokcsapatából négyen tagjai voltak a svédváltóban második legjobban teljesítő csapatnak is

A zeneiskolások sem maradtak adósak a remek szerepléssel.

A XXXIII. Lantos Magda Regionális Zongoraversenyen tavaszi aranyeső hullott az iskolára: Kapitány Dénes tanítványai közül Varga Levente Endre Kiemelt Arany-, Jóföldi Kata és Fisli Levente Arany-minősítésben részesült. Az eseményről készült videó:

A Zirci Tücsökzenekar is kiemelkedően szerepelt Tarcsay Beáta Éva tanárnő vezetésével a Balatonalmádi Kamarazenei Találkozón. Veszprém vármegye tizenkét zeneiskolájából tizenkilenc kamaracsoport vett részt az eseményen, és

közülük a zirci zeneiskola hegedűs együttese hozta el a nívós zsűri által kiosztott két Kiemelt Arany minősítés közül az egyiket.

Az aranyosan szóló „tücsökmuzsika” IDE KATTINTVA hallgatható meg.

A hegedű tanszakos növendékek az országos szintű, kétnapos II. Triola Gyermeknapi Zenei és Rajzversenyen is öregbítették a zirci zeneiskola hírnevét Tarcsay Beáta Éva felkészítésében. A rendezvényen Klebniczki György zeneszerző darabjaiból válogathattak a fellépő diákok, akiket maga a szerző kísért zongorán. Komenda Lili, Jánosi Kata és Lampert Hanga arany-, Ring Zalán és Lampert Kolos ezüstminősítést kapott az előadásáért.

Komenda Lili ezen felül a zeneszerzői különdíjat is átvehette, melyet a kilencven versenyző közül mindössze öten érdemeltek ki.

A versenyen eredményesen szereplő zeneiskolás diákok felkészítő tanárukkal – balról a különdíjat is elnyerő Komenda Lili


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók, videók forrása: III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI